Свържи се с нас

Новини

Твърденията на севлиевския кмет са манипулативни

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Областна администрация – Габрово използва своето право отговор по отношение на становището на кмета на Севлиево Иван Иванов, според който бизнесът в града е останал без избор, а Общинският съвет поставен пред свършен факт, след решението на областния управител Николай Григоров, който върна за преразглеждане две решения за преразглеждане в местния парламент.

Решенията касаят изменения и допълнения на наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Севлиево, и приетата план – сметката на разходите за извършване на услугата „ЧИСТОТА” за 2014 г.

В позицията на Областната администрация се отбелязва, че право и задължение на областния управител, уредено по Закона за администрацията и Закона за местното самоуправление и местна администрация, е упражняването на контрол за законосъобразност върху актовете издадени от кметовете на общините и общинските съвети.

В конкретния случай областната администрация, в качеството си на орган, упражняващ административен контрол за законосъобразност е счела, че издадените актове на общински съвет — Севлиево, с които се определя размерът на такса битови отпадъци и се приема тяхната план – сметката, не отговарят на материален и процесуален закон, което обуславя необходимостта от тяхното връщане за ново обсъждане от компетентния орган. Законът ясно, категорично и недвусмислено е посочил сроковете, в които областният управител упражнява контрол за законосъобразност.

Именно тези срокове са спазени от страна на Областна администрация.

Общинската администрация е следвало да съобрази сроковете за административен контрол на издадените от съвета актове и да предвиди възможността за санирането им, при евентуално връщане на решението от контролния орган.

Ако тази преценка беше направена въпросните решения нямаше да бъдат приемани в последния месец на годината с оглед ограниченията заложени в Закона за местните данъци и такси. Още повече, че решенията касаят широк обществен интерес и формира значителна част от приходите на общината. В този ред на мисли не приемаме обвинението за поставяне на общинския съвет „пред свършен факт”.

Некоректно е да се манипулира обществено мнение чрез местните медиите, като се тълкува обоснованост и законосъобразност на даден акт, направено от заинтересована страна, какъвто в случая е кметът на общината и общинската администрация. Безспорно всеки има право да изразява мнение и да защитава позиция, но нека тази позиция и това мнение бъдат изразена пред определения в закона орган какъвто е Административният съд, а не местната преса“, коментират от Областна администрация – Габрово.

В заключение в отговора на администрацията на губернатора на Габрово се подчертава, че обществеността следва да е наясно, че областният управител упражнява административен контрол за законосъобразност, като при преценка може да върне даден акт за ново обсъждане, но няма правата за неговата отмяна. Отмяната на даден акт като незаконосъобразен или нищожен се извършва единствено от компетентния съд. Увереността на кмета на общината и общинския съвет в законосъобразност на приетите решения, не би следвало да притеснява местното самоуправление за възможността от приложение на приетите актове.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица