Свържи се с нас

Новини

За втора поредна година „Дързостта да бъдеш първи“

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

За втора поредна година чрез административния апарат в страната Областна администрация ще разпространи изданието „Дързостта да бъдеш първи“, чиято цел е да покаже, както на днешните габровци, така и на всички българи, че има с какво да се гордеем, да продължаваме да надграждаме стореното от нашите съграждани и да имаме едно достойно самочувствие.

Изданието към момента са получили всички висши държавници на страната ни, които ще могат да се запознаят с представената информация за потомствените индустриалци на Габрово, за онези, дръзнали да го превърнат в „Българският Манчестер”.

„Дързостта да бъдеш първи” – „Индустрията” е проект на Сдружението на работодателите и индустриалците в Габрово, финансиран от габровския бизнес и подкрепен от Областна администрация. Всички материали са подготвени от Държавен архив – Габрово и Регионалния исторически музей в Габрово, редакцията е дело на Савина Цонева, превод – Божидар Стойков, а дизайнът и печатът са на „ЕКС-ПРЕС”.

Своята подкрепа за добрите инициативи областният управител Николай Григоров декларира още при встъпването си на този пост. „Всичко, което е започнато и е добро за развитието на региона и за дадена кауза – ще бъде продължено. А какво по-добро от кауза, която да показва как държавата и бизнесът могат да работят заедно”, заяви той.

Предстои изданието да получат общини в страната, всички регионални структури в област Габрово и партньори на Областна администрация. Партньор на инициативата е вестник „100 вести”, който ще продължи да публикува информация от всяка една от 52 –те страници на изданието, колкото са седмиците в годината.

Проектът „Дързостта да бъдеш първи” през настоящата 2014 година е посветен на 80-годишнината от изданието на „Книга на габровската индустрия” от 1934 година под редакцията на Ю.Н.Несторов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица