Свържи се с нас

Икономика

Часът на класа в ОИЦ – Габрово става все по – популярен

Published

on

снимка: Областен информационен център – Габрово

снимка: Областен информационен център – Габрово

От началото на 2013-та година Областен информационен център – Габрово постави началото на едно ново сътрудничество с габровските училища, а именно провеждане на часа на класа в техния офис. Първоначално в инициативата се включиха ученици от Националната Априловска гимназия, а от тази есен и възпитаници на Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово.

Партньорството, имащо за цел да повиши информираността сред младите хора по отношение на възможностите, откриващи се пред тях по различните европрограми, е насочено към по-големите ученици от гимназиалния курс, тъй като те ще бъдат реалните бенефициенти на средствата, предвидени от Европейския съюз през следващия програмен период 2014 – 2020.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Всичко това бе поводът за среща с габровските журналисти, на която управителят на ОИЦ – Габрово Маринела Събева, в присъствието на директора на Математическата гимназия в Габрово Цветана Кюмюрджиева споделиха своите впечатления и подчертаха предимствата на това учениците да бъдат добре запознати с възможностите, разкриващи се в близко бъдеще.

„Изключително важно е младите хора още преди да са отишли да учат висшето си образование и да го завършат да са наясно за това къде могат да получат информация, по какъв начин и от какви възможности могат да се възползват. Нашата цел е не да ги научим от А – Я, а да им дадем основните насоки, за да знаят“, каза Маринела Събева.

Думите й бяха допълнени от директора Цветана Кюмюрджиева, която подчерта че вижда резултатът и разликата в учениците, когато се върнат в гимназията, посетили Областния информационен център.

„Учениците започват да търсят информация и да се интересуват повече. Показателно е, че те не идват тук в часа на класа по задължение, а го правят с желание. Съвсем наскоро много наши възпитаници подадоха документи за едногодишни обучения в чужбина, а колегите общуват с колеги от други страни. С нетърпение очакваме момента, в който ще се обявят програмите. За младите хора това представлява едно предизвикателство.  Инициативата е нещо чудесно, за което искрено благодаря на ОИЦ – Габрово. Струва си да направим всичко това в името на развитие на младите“, сподели Кюмюрджиева.

До момента в Центъра са проведени 8 часа на класа с ученици от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово и предстоят още много до месец април, добави към казаното Маринела Събева.

Темите, дискутирани по време на срещите с експертите на ОИЦ – Габрово, са свързани с младежките европрограми, а учениците биват запознати с новите “Еразъм +” и ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, стартиращи през 2014 година, стана ясно в края на разговора.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Габрово е партньор в международен проект за енергийни градове

Published

on

Община Габрово се включи като партньор в международен проект за интегрирани решения за плюсово енергийни и жизнени градове. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Финансирането е по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, приоритет „Интелигентни градове и общности“.

Идеята е да бъдат приложени иновативни модели в градското планиране, инфраструктурата и услугите, които засягат пряко общността, инвеститорите и индустрията, следвайки концепцията за развитие на интелигентни енергийни системи.

Разработката предвижда Община Габрово да приложи съвременни решения при въвеждането на енергоспестяващи мерки в съществуващи сгради, използването на възобновяеми източници на енергия (ВЕИ) и популяризиране на екологичната мобилност.

Изпълнението на дейностите е заложено в Плана за устойчиво енергийно развитие на общината. Участници в проекта са 53 организации от 14 европейски държави. Водещи градове са Дижон (Франция) и Турку (Финландия). Техни последователи ще бъдат Ботошани (Румъния), Брюксел (Белгия), Птолемаида (Гърция), Сарагоса (Испания), Северодонецк (Украйна) и Габрово. Останалите партньори са университети, научни институции, центрове за развойна дейност, НПО и частни фирми в сферата на енергийната ефективност и ВЕИ.

Водещите градове ще реализират интегрирани решения за увеличаване дела на енергията от възобновяеми източници и повишаване на енергийната ефективност в сградния сектор.

Добрите практики ще бъдат ползвани за създаване на сходни планове за приложимост при последователите.

Общата стойност на проекта е 23 558 437.25 евро, като бюджетът за Габрово е 200 000 евро – 100% безвъзмездна финансова помощ. Дейностите стартират през този месец и ще продължат до октомври 2025 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

НАП – Габрово напомни за здравните осигуровки

Published

on

От офиса на НАП в Габрово информират, че заради епидемията от КОВИД-19, по-малко габровци участваха в летните кампании в туризма, търговията с уличните щандове, селскостопанските дейности и строителните работи.

С приключване на сезона и оставането им без постоянна работа сезонните работници трябва да предприемат някои действия, за да не се прекъсва здравното им осигуряване.

Основното е, че след изтичането на временните им договори, сезонно наетите работници трябва сами да плащат здравните си осигуровки, ако не започнат друга работа или не се регистрират на трудовата борса с право на обезщетение.

За да продължат да ползват безплатно здравните услуги, които се предоставят от Националната здравноосигурителна каса, те трябва да подадат еднократно и декларация образец №7 в офиса на НАП в Габрово, на ул. „Радецка“ №11.

Гражданите, които са трайно безработни, не получават обезщетение от Бюрата по труда и не се осигуряват от държавата, трябва да превеждат здравните си вноски до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Това означава, че здравната вноска за месец септември 2020 г. трябва да се внесе най-късно до 26 октомври 2020 г., защото 25-то число на този месец е в почивния ден неделя.

Размерът на минималната здравноосигурителна вноска за тези лица за тази година е 24,40 лв. Декларация образец 7 се подава също в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от 3 дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца.

Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 5 години (60 месеца).

Справка, за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях, може да се направи в офиса на НАП в Габрово или на интернет страницата на Агенцията www.nap.bg , а така също и на нейния информационния телефон 0700 18 700.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Дни на кариерата“ на 20 октомври в ТУ – Габрово

Published

on

Технически университет – Габрово ще бъде домакин на националния форум „Дни на кариерата – ИТ, комуникации и аутсорсинг“. Събитието ще се състои на 20 октомври от 10.00 до 14.00 часа в сградата на Университетската библиотека.

Ще участват водещи български и международни компании, които търсят служители с умения в областта на информационните технологии, телекомуникациите и аутсорсинга.

Според статистиката от последните издания на „Дни на кариерата“ всеки шести посетител на форума е получил предложение след среща с компания изложител.

По време на „Дни на кариерата – ИТ, комуникации и аутсорсинг“ личният контакт е изключително важен. Вместо да се изгубят в дългия процес за подбор на кадри, на изложението младите хора могат да осъществят пряк контакт с работодателите.

Сред големите плюсове на тези срещи е, че помагат за изграждане на поведение по време на интервю и дават възможност за запознаване с реалните знания и умения, които пазарът търси.

Онези, които не успеят на живо, могат да се включат в онлайн изданието на 21 октомври 2020 г. Виртуалният ден ще продължи от 11.00 до 17.00 часа в платформата на Brazen Technologies. За участие е необходима регистрация на: https://bit.ly/3nbqSg6.

Единадесетото издание на изложението се проведе също в София, Пловдив и Варна. Допълнителна информация за участващите фирми и програмата следете на интернет страницата на събитието – https://careerdays.bg/bg/it-careerdays.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица