Свържи се с нас

Икономика

Местните власти подобряват занаятчийския си сектор

Published

on

Участници в конференцията

Участници в конференцията

Политици, кметове и отговорни лица от 10 европейски страни се срещнаха на международна конференция по партньорски проект на РСО „Централна Стара планина“ за иновативни политики за насърчаване на предприемачеството в сектора на занаятите (ИНОКРАФТС). Събитието, на тема „Интернационализация, професионални мрежи и обмен на информация“ се проведе в края на мсец ноември в град Килкени, Ирландия.

Заместник  – кметът на община Габрово Нела Рачевиц и председателят на Общинския съвет в Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, както и експерти по проекта бяха част от делегацията на старопланинските общини.

Сред поредица от срещи, в които партньорите по проекта споделяха опита си и обменяха добри практики за насърчаване на предприемачеството и създаването на собствен бизнес в сектора на художествените и съвременните занаяти, настоящата конференция бе фокусирана върху подобряването на ефективността на регионалните и местни политики за развитие на занаятчийския сектор в Европа.

Тя бе и първата, за която специална покана за участие получиха местни политици от регионите на партньорите, които дискутираха възможностите за прилагане на част от успешните политики на местно ниво и включването им в местните и регионални стратегии за развитие.

Кметът на Килкени Мартин Брет и главният изпълнителен директор на Съвета на занаятите на Ирландия Карен Хенеси

Кметът на Килкени Мартин Брет и главният изпълнителен директор на Съвета на занаятите на Ирландия Карен Хенеси

Приветствие към участниците в конференцията поднесоха кметът на Килкени Мартин Брет и главният изпълнителен директор на Съвета на занаятите на Ирландия Карен Хенеси. В своите изказвания те споделиха, че изграждането на взаимоотошения с партньорите по проекта осигурява по-голям достъп до международните пазари и е от съществено значение за растежа на сектора на занаятите в международен план.

В първата част на конференцията бяха представени подбрани успешни практики на тема „Интернационализация, професионални мрежи и обмен на информация“. Споделени бяха различни инициативи и инструменти за интернационализация на занаятчийските изделия: предоставяне на бизнес услуги и консултации на стартиращи предприятия; създаване на мрежи от търговци и професионалисти с цел директни продажби на международни пазари; изграждане на социални предприятия с реален икономически ефект; организиране на специализирани панаири и предоставяне на финансова подкрепа за участващи занаятчии.

Модераторът на събитието Хавиер Грефе представи пред присъстващите и обобщение на най-интересните споделени практики и опит по първите две теми на конференциите по проекта, а именно: Бизнес модели и услуги в подкрепа на бизнеса и Достъп до иновативен дизайн и финансова помощ за малки и средни предприятия.

В подкрепа на важността на темите и с оглед необходимостта от допълнителна информация по някои от тях, която да подпомогне дискусиите за прилагане на успешни политики бяха представени опитът на литовската столица Вилнюс и програмата за съживяване на центъра на града „Етнография, изящни изкуства и изложения“, както и инициатива за подкрепа развитието на бизнес сектора на традиционните и художествени занаяти на френския град Реймс.

Занаятчия в работилница за керамика

Занаятчия в работилница за керамика

Българските участници бяха впечатлени от опита на Съвета на занаятите в Ирландия и създадената от тях платформа, чрез която за популяризирането и вдъхването на нов живот на занаятчийските продукти заедно работят бизнес експерти, дизайнери, занаятчии и медии. Това подобрява работата в сектора на занаятите в няколко аспекта – увеличава атрактивността и съвременната стойност на продуктите, развива бизнес уменията на занаятчиите и популяризирането на тяхната работа и продукти.

Всеки от участниците имаше възможност да участва в избрана от него работна група, за да се запознае и зададе въпроси по успешна практика, която намира за най-приложима на местно ниво. Представителите на РСО „Централна Стара планина” взеха участие в работна група за представянето на Фонд за подкрепа на занаятчийски предприятия, който се финансира от италианското правителство и управлява от община Флоренция и Регионалната търговска камара.

В рамките на двудневното събитие беше проведена среща на управляващия екип на проекта, както и посещения на място на занаятчийски работилници за стъкло, керамика, обработка на вълна и изработване на различни изделия от нея.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси работник

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица