Свържи се с нас

Любопитно

Круша в село Николчевци спечели приза „Дърво с бъдеще“ 2013

Published

on

снимка: НЧ „Хр. Ботев 2008“, с. Гарван

снимка: НЧ „Хр. Ботев 2008“, с. Гарван

В четвъртото издание на националния конкурс „Дърво с корен“ тази година победител в категорията „Дърво с бъдеще“ стана Попската круша, която ражда червенаци от габровското село Николчевци. Номинация е на НЧ „Хр. Ботев 2008“, с. Гарван , което напролет ще присади калеми от стария „червенак” върху млади фиданки, за да запази този изчезващ местен сорт круши.

В конкурса на фондация „Екообщност” „Дърво с корен“ хора от цялата страна номинираха и избираха своето любимо дърво. Състезаваха се 29 предложения, всяко със своята интересна и докосваща история.

Победителят в конкурса, Старият бряст от Сливен на възраст 1000 години, номиниран от Община Сливен, ще получи специализирани грижи. А наградата за НЧ” Христо Ботев 2008” в габровското село Гарван е едногодишен абонамент на списание National Geographic.

снимка: НЧ „Хр. Ботев 2008“, с. Гарван

снимка: НЧ „Хр. Ботев 2008“, с. Гарван

Това крушово дърво е толкова старо, че никой от възрастните жители на село Николчевци не си спомня кога се е появило в една от бахчиите, точно в средата на селото. Малцина си спомнят имената на бившите собственици, отишли си от този свят преди години. Старата балканджийска къща на два ката с чардак на изток и плевнята дълго останали затворени. Докато не се появила сегашната собственичка Мария.

В нейния двор, току до оградата на къщата, все още дава плодове стара круша с два отделни ствола, на които се раждат два различни сорта плодове – червени, твърди и малко стипчиви круши, наричани в този край „червенаци” и популярните попски круши. Първо узрява червенакът. Той расте на единия ствол на дървото, който гледа на изток. Ако презрее, плодът му става кафеникав и мек, но малко преди това, докато още е твърд, освен кората му, червенее и средата му. Никой друг сорт круша по тези места няма такъв примамлив вид и вкус.

Този сорт е започнал да изчезва преди повече от 50 години. Цяло чудо е, че предвидлив човек е присадил калем от „червенак” на попската круша – тази, която е спуснала клони над оградата. Доброволците от читалище „Христо Ботев 2008” в с. Гарван, кметство Гергини, които работят по проекта ”неЗабравено имане”, с помощта на местните хора, откриха дървото и напролет, калеми от стария „червенак” ще бъдат присадени върху млади фиданки.

снимка: НЧ „Хр. Ботев 2008“, с. Гарван

снимка: НЧ „Хр. Ботев 2008“, с. Гарван

Близо 50 млади фиданки плодни дръвчета местни сортове, ще израснат на територията на кметството, най-вече в дворовете на хората, благодарение на този проект. Изпълнението му цели съхраняване на биологичното разнообразие в района и най-вече подобряване качеството на живот на хората.

Известно е, че старите овощни сортове са по-издържливи на атмосферни влияния и устойчиви на вредители, затова не е необходимо третирането им с пестициди. Така кметство Гергини ще се превърне в територия на съхранени местни овощни видове и екотеритория, където вредното въздействие на препаратите за опазване на овощните насаждения е

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица