Свържи се с нас

Новини

Коледни подаръци за децата от Гостилица

Published

on

снимка: МОГА Дряново

снимка: МОГА Дряново

Кампанията на дряновското сдружение „МОГА“, за събиране на лекарства и средства за лекарства за децата от Оздравителното училище „Васил Априлов“ в село Гостилица приключи. Те успяха да съберат най-належащите лекарства, необходими за тази зима и все пак, ако някой от вас иска да се включи в благородната инициатива, никога не е късно да помогне.

„За да не се стига до използването на медикаментите трябва да осигурим на децата и още нещо. Сега е време да се помисли и за другата важна част – обувки, чорапи, четки за зъби и други практични неща, които да направят живота им по-лек през следващите месеци“, споделят Александър, Галя, Ману, Ники и Станимир от МОГА – Дряново.

Националната асоциация за приемна грижа заедно с дряновското сдружение организират инициативата „Коледа за забравените деца“, имаща за цел да събере подаръци за 50 деца, които живеят и учат в училището с пансион.

“За нас основна ценност е това детето да расте в семейството си. Сега ние не искаме подкрепа за децата, настанени в приемни семейства, а за децата, които са със семействата си, въпреки трудностите. Става дума за социалнослабите деца от пансиона към училището в с. Гостилица. Те са 50, на възраст между 7 и 16 години. 25 от 50-те деца живеят на пансион през цялата седмица“, заявява председателят на Националната асоциация за приемна грижа Мирослав Долапчиев.

Преди два месеца от репортаж по бТВ става ясно, че в пансиона няма лекарства. Доброволци от младежката организация „МОГА“ от Дряново събират пари и купуват медикаменти. Бюджетът на училището отива за заплати за съкратения до минимум персонал, вода, ток. Парите за храна също са малко. В окаяно състояние е и 100-годишната учебна база. Докато в студените дни децата стоят в класните стаи с връхните дрехи, учителите търсят спонсори, а помощния персонал закърпва остарялата база.

С инициативата „Коледа за забравените деца“ приемните родители от Националната асоциация за приемна грижа приканват всеки българин да направи индивидуален подарък на всяко дете от този пансион.

Подаръците трябва да бъдат опаковани в кутия за обувки, като всеки може да избере дали ще дари за момче или момиче. В кутията трябва да има чорапи, четка и паста за зъби, книжка, плюшена играчка или нещо друго. Този, който прави подаръка, може да напише и картичката за непознатото дете.

Подаръците трябва да се изпращат до гр. Дряново (ул. „Шипка“ 51, ет. 1, ап. 3, за сдружение „МОГА“). Те могат да се изпращат до 15 декември 2013 година, за да стигнат до децата навреме. Не е нужно подаръците да са скъпи, за да доставят радост на децата, коментира председателя на НАПГ Мирослав Долапчиев. „За някои деца това може би са първите подаръци в живота, въпреки че имат родители“, споделя още Долапчиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица