Свържи се с нас

Новини

Над 150 души от Габровско ще участват в шествие на КНСБ

снимка: www.knsb-bg.org

снимка: www.knsb-bg.org

Над 150 представители от Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна ще се включи активно в национално протестно шествие-митинг организира КНСБ, което ще се проведе в сряда, 20 ноември, в столицата, информираха от Регионалния съвет на КНСБ – Габрово. Очаква се около 8 000 души да вземат участие в протеста, по данни на Националния стачен комитет на КНСБ.

По време на шествието ще бъде връчена декларация с исканията на здравните работници на министъра на здравеопазването Таня Андреева, а по-късно делегация ще внесе декларация и в Министерски съвет. Основният митинг ще се проведе в 12.30 ч. пред Народното събрание, където ще се проведе акцията с чисто синдикални искания и на която няма да бъдат допускани както протестиращи, така и контрапротестиращи по политическа линия.

Целта на протеста е да се заявят социалните искания на работещите българи. Те бяха представени пред правителството още на 7 октомври, но голяма част от тях не бяха отразени в законопроекта за бюджет на Република България за 2014 г. Датата на протеста не е случайна, т.к. тогава Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание ще обсъжда на второ четене законопроекта.

Организирането на протестното шествие-митинг на КНСБ е в отговор на  волята на членовете на организацията. Според представително проучване на синдиката 51% от членовете на КНСБ имат нагласа за провеждане на национални и регионални протестни действия.

Основно искане на КНСБ е въвеждане на данъчен кредит за най-бедните работещи българи. Това означава, че над 600 хил. души, чиито месечни заплати са до 400 лв., ще могат да получат обратно платения от тях данък в края на годината. Това ще им осигури годишно допълнителен доход дори в по-голям размер от месечната им заплата.  Настояваме за поне 10 % увеличаване на заплатите на работещите в бюджетния сектор, както и изпълнение на споразумението от 2010 г. относно пенсионната реформа, спиране растежа на възрастта и стажа за пенсия в следващите седем години за трета категория труд и адекватно решение за пенсионирането в условията на първа и втора.

КНСБ отново алармира за необходимостта от  законодателни промени, които ще гарантират редовното изплащане на  възнагражденията на работещите българи,  както и промени в нормативната база, с които да са гарантирани правото на сдружаване, на колективно трудово договаряне, както и на стачка. Нормативната база трябва да регламентира наказанието със съд и затвор на онези работодатели, които нарушават трудови права, не плащат осигуровки и укриват данъци.

КНСБ  се обявява против безразборното уволнение на служители от държавната администрация, против корупцията и монополите, както и политика, подчинена на определен кръг групови интереси. Необходим е строг граждански контрол, управление в името на гражданите, хората да са в центъра на вниманието и грижата на управляващите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Деца от подготвителна група преживяха вълнуващи моменти в НМО – Габрово

Деца от подготвителна група „Калинка“ на ДГ „Младост” – Габрово преживяха днес, 11 декември, вълнуващи моменти в библиотеката на Националния музей на образованието.

снимка: НМО – Габрово

Посещението на децата бе по покана на Националната Априловска гимназия и Музея, във връзка с Националната седмица на четенето.

снимка: НМО – Габрово

Целта на инициативата бе по забавен начин да се засили интересът на подрастващите към книгите като източник на знания и информация.

снимка: НМО – Габрово

С голям интерес бъдещите първокласници разгледаха детски книжки и списания от миналия век – „Детска радост“, „Светулка”, „Детски другар“, „Първи стъпки“, „Детски свят”, „Житен клас”, „Чавдарче“, „Славейче“, „Дружинка“ и други.

снимка: НМО – Габрово

Единадесетокласници от Национална Априловска гимназия прочетоха на децата приказки и стихотворения, и ги зарадваха с подаръци.

снимка: НМО – Габрово

Националната седмица на четенето е годишна кампания на Министерството на образованието и науката в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността 2014-2020 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриха изложбата „Създаваме заедно“ и наградиха участници в нея

Във вторник, 10 декември, в галерия „Арт Зона“ в Севлиево официално беше открита изложбата „Създаваме заедно“, посветена на 85 години Идеал Стандарт – Видима. В изложбата вземат участие 85 художници от цялата страна, всеки представен с по едно свое произведение, избрани от общо 171 картини, изпратени за участие в конкурса.

снимка: Галерия „Видима“

Една голяма част от тях присъстваха и на самото откриване. Сред гостите на събитието бяха представители от ръководството на Идеал Стандарт.

снимка: Галерия „Видима“

Началото беше поставено в 17.30 ч. от Сава Христов, като с кратко приветствие той поздрави всички участници в изложбата и благодари на ръководството на компанията за безусловната подкрепа.

снимка: Галерия „Видима“

След встъпителната реч, пред публиката излезе др. Николина Джановска, член на журито, която сподели своите впечатления от изложбата, а след това връчи сертификати и подаръци на номинираните в изложбата участници, а трите големи награди и наградата за млад автор бяха връчени лично от г-н Емил Гатев, директор на завода за санитарна арматура.

снимка: Галерия „Видима“

Г-н Гатев също приветства художниците, сподели възхищението си от красотата! Всички гости си взеха за спомен и специално напечатан за изложбата албум.

снимка: Галерия „Видима“

Наградата за млад автор получи Наташа Ноева, Първо място бе присъдено на Мариета Конова, второ на Цветан Казанджиев, а трето – Антон Гошев.

снимка: Галерия „Видима“

Картините в изложбата могат да бъдат разгледани в Галерията всеки вторник от 11 до 13.00 ч. и всеки четвъртък от 13 до 15.00 ч. до 30 април 2020 г. Картините в изложбата се продават.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Цените на електронните винетки за 2020 г. остават непроменени

Цените на е-винетките за всички категории пътни превозни средства остават непроменени и през 2020 г., информираха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Собствениците или водачите на леки коли ще може да купят уикенд винетка за 10 лв., седмична – за 15 лв., месечна – за 30 лв., тримесечна – за 54 лв. или годишна – за 97 лв.

Камионите и автобусите с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т ще продължат да ползват е-винетка до въвеждането на тол системата, не по-късно от 1 март 2020 г.

Цените на дневните, седмичните и месечните винетките за тях остават без промяна. Дневната винетка за всички превозни средства над 3,5 тона струва 23 лв.

За превозните средства с обща технически допустима максимална маса между 3,5 и 12 т, екокатегория Евро 0, I или II, седмичната е-винетка остава 53 лв., а месечната – 105 лв. За екокатегория Евро III, IV, V или EEV – седмичната е-винетка е 40 лв., а месечната – 80 лв. Седмичната винетка за тежкотоварните камиони с маса над 12 т и с екокатегория Евро 0, I или II струва 87 лв,. а месечната – 174 лв. За емисионен клас Евро III, IV, V или EEV седмичната винетка е 67 лв., а месечната – 134 лв.

Е-винетки могат да бъдат купени по няколко начина, предлагани от АПИ – чрез сайта bgtoll.bg, чрез мобилното му приложение, както и на пунктове за продажба – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта.

снимка: АПИ, Архив

Гишета има на ГКПП „Калотина“, „Капитан Андреево“, „Кулата“, „Дунав мост“ – Русе и „Дунав мост“ – Видин, „Станке Лисичково“ и „Силистра“, както и в 27 Областни пътни управления в цялата страната.

Валидността на вече купена е-винетка може да се провери на сайта bgtoll.bg. От бутона „Проверка на винетка“, чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран той, всеки може да получи информация за крайния срок, независимо откъде е купена – от търговски обекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ или в търговската мрежа на партньорите на АПИ.

Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни начална дата на валидност. Собствениците на автомобили, които имат е-винетки, издадени чрез Агенцията за социално подпомагане, могат да проверят валидността им на сайта на АПИ – https://social.api.bg. Бутонът е с надпис „Проверка на е-винетка, издадена чрез Агенция за социално подпомагане“.

Информацията за срока на годишната безплатна винетка се появява след въвеждане на регистрационния номер на автомобила.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица