Свържи се с нас

Новини

Над 150 души от Габровско ще участват в шествие на КНСБ

Published

on

снимка: www.knsb-bg.org

снимка: www.knsb-bg.org

Над 150 представители от Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна ще се включи активно в национално протестно шествие-митинг организира КНСБ, което ще се проведе в сряда, 20 ноември, в столицата, информираха от Регионалния съвет на КНСБ – Габрово. Очаква се около 8 000 души да вземат участие в протеста, по данни на Националния стачен комитет на КНСБ.

По време на шествието ще бъде връчена декларация с исканията на здравните работници на министъра на здравеопазването Таня Андреева, а по-късно делегация ще внесе декларация и в Министерски съвет. Основният митинг ще се проведе в 12.30 ч. пред Народното събрание, където ще се проведе акцията с чисто синдикални искания и на която няма да бъдат допускани както протестиращи, така и контрапротестиращи по политическа линия.

Целта на протеста е да се заявят социалните искания на работещите българи. Те бяха представени пред правителството още на 7 октомври, но голяма част от тях не бяха отразени в законопроекта за бюджет на Република България за 2014 г. Датата на протеста не е случайна, т.к. тогава Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание ще обсъжда на второ четене законопроекта.

Организирането на протестното шествие-митинг на КНСБ е в отговор на  волята на членовете на организацията. Според представително проучване на синдиката 51% от членовете на КНСБ имат нагласа за провеждане на национални и регионални протестни действия.

Основно искане на КНСБ е въвеждане на данъчен кредит за най-бедните работещи българи. Това означава, че над 600 хил. души, чиито месечни заплати са до 400 лв., ще могат да получат обратно платения от тях данък в края на годината. Това ще им осигури годишно допълнителен доход дори в по-голям размер от месечната им заплата.  Настояваме за поне 10 % увеличаване на заплатите на работещите в бюджетния сектор, както и изпълнение на споразумението от 2010 г. относно пенсионната реформа, спиране растежа на възрастта и стажа за пенсия в следващите седем години за трета категория труд и адекватно решение за пенсионирането в условията на първа и втора.

КНСБ отново алармира за необходимостта от  законодателни промени, които ще гарантират редовното изплащане на  възнагражденията на работещите българи,  както и промени в нормативната база, с които да са гарантирани правото на сдружаване, на колективно трудово договаряне, както и на стачка. Нормативната база трябва да регламентира наказанието със съд и затвор на онези работодатели, които нарушават трудови права, не плащат осигуровки и укриват данъци.

КНСБ  се обявява против безразборното уволнение на служители от държавната администрация, против корупцията и монополите, както и политика, подчинена на определен кръг групови интереси. Необходим е строг граждански контрол, управление в името на гражданите, хората да са в центъра на вниманието и грижата на управляващите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години, който е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица