Свържи се с нас

Новини

Атанас Божилов е шампион на писта в клас Х4

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Лидерът на габровския автомобилен клуб „АРА Моторспорт“ Атанас Божилов спечели титлата от националното пистово първенство в клас Х4. Това стана буквално в последния момент, в заключителния старт за сезона в гръцкия град Серес. Преди него Божилов имаше само половин точка аванс пред Ивайло Петков. От това кой ще завърши на по-предна позиция на гръцката писта зависеше при кого ще отиде златото. Късметът беше на страната на габровския пилот, защото неговият конкурент бе дисквалифициран от спортните комисари за задминаване при развят жълт флаг.

Това е първа шампионска титла за Божилов в клас Х4 и тя дойде след един изключително труден сезон, в който пилотът на „АРА Моторспорт“ имаше много технически проблеми със своята „Тойота Селика GT4“. За да не запише нулев резултат и да вземе ценни точки за крайното класиране в Серес, както и в първото състезание на писта „Дракон“, Божилов се състезава с доста по-слабата като мощност „Хонда Сивик“.

„Щастлив съм от успеха, защото това беше едно наистина много трудно първенство за мен. В началото на сезона ъпгрейдвахме „Тойота“-та до 580 конски сили, но автомобилът започна „да боледува“. Появяваха се доста проблеми, с които благодарение на компетентните намеси и усилия на механиците Христо Димитров и Йордан Миларов успявахме да се справим, но все пак аз трябваше да се боря с автомобила и направих някой неуспешни стартове. За да остана в борбата за титлата направих и два старта с много по-слабата като възможности и мощност за Х4 „Хонда Сивик“. Този автомобил обаче се е доказал като боец и с него успях да покажа пилотските си умения. В крайна сметка сезона завърши с титла, което е повече от добре на фона на проблемите от техническо естество, които имахме“, коментира щастливият шампион.

Към първото място в Х4 Божилов прибави и трето от общото подреждане за група Макси. Габровският пилот приключи сезона и като вицешампион от планинския шампионат по автомобилизъм в Х4.

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Невиждано „природно явление“ в нощното небе на Карнавала в Габрово

Published

on

Невиждано по своите мащаби за България „природно явление“ предстои да завладее нощното небе над Габрово в очаквания с огромно нетърпение Карнавален ден, 21 май. То е уникално по своя характер и е свързано със звездите.

Феноменът, който ще може да се наблюдава с невъоръжено око от целия Балкански полуостров и още по-ясно от площад „Възраждане“ в събота, около 22.00 часа, е кулминацията, предшестваща музикалното участие на световните звезди C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, които ще радват от откритата сцена габровци и гостите на града.

Самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието над Габрово, което само по себе си говори за интереса, което то представлява и всички ще се насладят.

Зад впечатляващата шоу програма, която ще очарова и пренесе в друго измерение всеки, който я наблюдава, стои млад екип от доказали се професионалисти, които показват, че вече небето не е граница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

На празник „С читалището в сърцето” отслужиха водосвет и раздадоха курбан за здраве

Published

on

На празник „С читалището в сърцето” беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Тържеството на поляната пред параклис „Св. Йоан Кръстител” в селищно образувание „Хоталич” на 14 май организираха от Народно читалище „Развитие-1870”.

А поводът бе празник в чест на живота, дни след като в Читалището откриха обновения модерен салон и отбелязаха рожден ден навръх Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Молебена уважиха служители, художествени ръководители, преподаватели, самодейци и приятели на читалище „Развитие”.

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които загубиха живота си по време на пандемията. С водосвета и освещаването на курбана отец Цонко нарече здраве, благоденствие и успехи за всички работещи в Читалището и приели го в сърцето си.

А председателят Данаил Лалев обеща всяка година на това място да има такъв празник – с музика, песни, кръшни хора и наздравици от сърце и душа.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”
Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Германия

Published

on

От практика в Шкойдиц, Лайпциг – Германия се завърнаха петнадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. За натрупаните впечатленията от преживяното и наученото в интернационалния кампус на Виталис – партньор на габровската гимназия организация, разговаряхме със самите участници.

Ето както сподели Петя Христова, ученичка в 11 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

– Кое бе най- ценното от престоя ви в Германия?
– Престоят ми в Германия  беше едно неповторимо изживяване. Запознах се с нов програмен продукт и научих много нови и актуални неща по икономика и мениджмънт. Въвеждахме данни, обработвахме ги. Работният ни език беше английски и сега мога много по-спокойно и уверено да общувам и работя с този език. Посетихме градовете Дрезден, Лайпциг и Хале. Бях изненадана от  инфраструктурата на тези градове. Те ме впечатлиха с красиви паркове, места за отдих и много информация за историческото им миналото и културните забележителности. Докоснах се и до прекрасната  катедрална музика, специфичната немска кухня и бит, така усъвършенствах и познанията си по немския език. Това е стимул да подобрявам в бъдеще непрекъснато и професионалната си подготовка.“

– С какво ще бъдем запомнени в Германия?
– В Германия ще бъдем запомнени с добрата си професионална подготовка и желанието ни да научим новости по мениджмънт и маркетинг, стремеж за опознаване на немската култура, история и постижения. Опитахме се да пренесем и частица от българската традиция, кухня и бит, и национално чувство за хумор, да бъдем запомнени с това от полските, македонски и кипърски ученици.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица