Свържи се с нас

Новини

Внимание, шофьори – навън е есен!

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Не се подлъгвайте по циганското лято – чакат ни типичните есенни дъждове, мъгли, вятър и хлад. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово публикуваха препоръки към шофьорите за ограничаване на предпоставките за възникване на ПТП през есенно-зимния период.

Не пестете нито време, нито средства, за да приведете осветителната система  на Вашия автомобил в пълна изправност. Изгоряла крушка на стоп, мигач, габаритна светлина  или особено на ляв фар, създават  голяма опасност за злополука. Ако фаровете не са правилно регулирани и светят ниско, това многократно увеличава риска да не забележите навреме и да блъснете пешеходец, велосипед или друго превозно средство без сигнализация. Непременно се погрижете да си осигурите зимни гуми /най-добре нови/- от стабилността на автомобила на пътя зависи вашия и живота на пътниците! Подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките, които не чистят добре  –  те са крайно важни за видимостта напред; проверете изправността на устройството за измиване на предното стъкло и това за подгряване на задното стъкло. Поддържайте резервоара за измиване на предното стъкло зареден  с незамръзваща течност; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.

Скоростта  винаги трябва да е такава, че да можете да спрете в  зоната на видимостта! При пътуване по тъмно с автомобил, винаги очаквайте пред Вас на платното да се намират: пешеходец, който се движи неправилно, или също неправилно движещ се, криволичещ колоездач, чийто велосипед е без изправен фар и без светлоотразител. Изберете такава скорост, която да ви позволи да реагирате и да спрете /без да загубите контрол над автомобила/ в зоната, осветявана от фаровете. Преди разминаване с насрещни автомобили сте заслепени от техните фарове. Това налага непременно намаляване на скоростта до разминаването. Само с такова “презастраховане” Вие  си осигурявате необходимата безопасност при намалената видимост.

Преминавайте бавно и предпазливо  покрай спирките на обществения транспорт! Те са места с концентрация на злополуки с пешеходци. Край  спирките на  автобуси, тролейбуси, трамваи е най-голяма вероятността пред Вашия автомобил внезапно да се появи на платното  забързан пешеходец, който не се е огледал преди да пресече. Затова още преди спирката непременно намалете скоростта и максимално увеличете страничната дистанция от автобуса, който заобикаляте. Когато  настилката е хлъзгава /мокра, заснежена, заледена/, се движете още по-бавно.

При  наводнено платно ви заплашва “аквапланинг”. Намалете значително скоростта! При дъжд и мъгла мокрото платно поглъща до голяма степен светлината на фаровете и видимостта силно се влошава. Тогава пешеходците гледат по-скоро надолу, отколкото настрани, към приближаващите автомобили. Затова намалете скоростта поне с още  20 км /ч  в сравнение с онази, с която бихте се движили по суха настилка вечер. Увеличете дистанцията двойно и не използвайте рязко спирачките. Бъдете в очакване за наличие на трудно забележим пешеходец на платното пред автомобила Ви. При висока скорост по наводнено платно и с износени гуми, рискувате да попаднете в “аквапланинг” –  автомобилът става неуправляем, носейки се като водни ски върху водния клин между асфалта и гумите.

Не бързайте да превключвате на къси  светлини твърде отдалече! Ако преди разминаване, насрещният Ви колега превключи прекалено отдалече /много повече от 150 метра разстояние/ от дълги на къси светлини, по-добре е да не последвате примера му веднага, тъй като ще се наложи  да се движите на къси светлини в  т.нар. “тъмна зона” в доста дълъг участък, а това увеличава риска.

Прогнозирайте попадането в коварни хлъзгави участъци! В късна есен,  сутрин, много участъци от пътищата се покриват със слана или скреж. В районите около водните басейни може да попаднете изведнъж в гъста мъгла. Знайте, че при общо сух  път, настилката на  мостовете  е възможно да бъде покрита с тънък слой лед, който е трудно забележим. Още по-голяма е вероятността от това, ако в момента има мъгла и температурите са ниски.  Гъстата мъгла и заскрежаването на дърветата в студено време  вече е предупреждение, че  върху платното може да се е образувал вече тънък слой поледица. Участъците върху мостовете се заледяват най-рано от цялото протежение на пътя и поради  специфичните въздушни течения. Най-правилно за Вашата сигурност е да се движите предпазливо, в очакване на  попадане върху хлъзгав участък. Намалете скоростта още преди навлизането върху моста. Вече навлезли в него, не употребявайте спирачките, а намалявайте скоростта с помощта на двигателя, без да форсирате и като не изключвате от скорост. Увеличете значително дистанцията от автомобила пред вас и не предприемайте изпреварвания. Бъдете особено предпазливи в пътни участъци на северните склонове!

Очаквайте внезапни действия на възрастни пешеходци и деца! Не забравяйте, че те често навлизат внезапно на пешеходните пътеки, след като не са преценили скоростта на приближаващия автомобил и възможността на водача да спре.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Едва 238 влюбени са минали под венчилото през миналата година

Published

on

През 2023 г. в област Габрово са били регистрирани 238 юридически брака, представляващи с 91 по-малко спрямо предходната година, а коефициентът на брачност е 2.5‰.

Тези данни изнесоха от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“. Голяма част, общо 183, от всички регистрирани бракове са сред населението в градовете.

През миналата година средната възраст при сключване на първи брак за мъжете и жените е съответно 35.6 и 30.2 години.

За 79.8 % от жените и 77.3% от мъжете, сключеният граждански брак през 2023 г. е бил първи.

Броят на разводите в областта през 2023 г. е 127, или с 11 по-малко от регистрираните през 2022 година.

От всички прекратени бракове 86.5% се отнасят за населението в градовете. Разводът не е бил първи за 12.6% от жените и 10.2% от мъжете, разтрогнали своите бракове през 2023 година.

Зареди още

Новини

Намаляват жените във фертилна възраст и ражданията в региона

Published

on

Броят на жените във фертилна възраст (15 – 49 навършени години) в областта, или размерът на родилните контингенти и тяхната плодовитост, оказва съществено влияние върху равнището на раждаемостта и определя характера на възпроизводството на населението.

Към 31 декември 2023 г броят на жените във фертилна възраст е 15.8 хил., като спрямо предходната година намалява с 0.4 хил., а спрямо 2012 г. – със 7.2 хиляди. Това съобщиха от  Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Броят на децата, родени от майки под 20 години, намалява от 50 през 2022 г. на 44 през 2023 година.

Родените от жени, на възраст над 40 навършени години през 2023 година, са 37. Половината (49,2%) от ражданията през 2023 г са първи за майката, 38,4% – втори, а 11,8% – трети и от по-висока поредност.

През 2023 г. в областта са регистрирани 651 родени деца, като от тях 650 (99.8%) са живородени. В сравнение с предходната година броят на живородените намалява с 35 деца, или с 5.1%. Броят на живородените момчета е 325 a на живородените момичета e 325. В градовете и селата живородени са съответно 540 и 110 деца.

Тоталният коефициент на плодовитост е един от основните показатели, характеризиращи плодовитостта на жените. През 2023 г. средният брой живородени деца от една жена е 1.79, като намалява с 0.07 спрямо 2022 година.

През 2023 г. средната възраст на жените при раждане на първо дете е 28,1 години, в сравнение с 2022 г. се е увеличила с 0.8 години.

През 2023 г. броят на извънбрачните живородение 407, или 62,6% от всички раждания. Относителният дял на извънбрачните раждания в селата (59.1%) е по-висок отколкото в градовете (63.3%).

Зареди още

Новини

Габрово е с отрицателен прираст на населението за миналата година

Published

on

Половината от населението на област Габрово (52.7%) живее в община Габрово, а най-малък по брой на населението е община Дряново – 7 369 души, или 7.8% от населението на областта. Габрово е с отрицателен прираст на населението, – 582.

Това става ясно от информация по отношение на населението и демографските процеси в региона през 2023 година на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Отрицателен е и прирастът в останалите 3 общини на област Габрово, като за Севлиево той е: – 299, в Дряново: – 78, и Трявна: – 136.

Към 31 декември 2023 г в градовете на област Габрово живеят 75 456 души, или 79.5 %, а в селата – 19 406 души, или 20.5 % от населението на областта. Към края на м.г. населените места са 349, от които 5 са градове и 344 – села. Населените места без население са 67. В 211, или в 60,5% от селата, живеят от 1 до 49 души включително.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица