Свържи се с нас

Новини

Внимание, шофьори – навън е есен!

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Не се подлъгвайте по циганското лято – чакат ни типичните есенни дъждове, мъгли, вятър и хлад. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово публикуваха препоръки към шофьорите за ограничаване на предпоставките за възникване на ПТП през есенно-зимния период.

Не пестете нито време, нито средства, за да приведете осветителната система  на Вашия автомобил в пълна изправност. Изгоряла крушка на стоп, мигач, габаритна светлина  или особено на ляв фар, създават  голяма опасност за злополука. Ако фаровете не са правилно регулирани и светят ниско, това многократно увеличава риска да не забележите навреме и да блъснете пешеходец, велосипед или друго превозно средство без сигнализация. Непременно се погрижете да си осигурите зимни гуми /най-добре нови/- от стабилността на автомобила на пътя зависи вашия и живота на пътниците! Подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките, които не чистят добре  –  те са крайно важни за видимостта напред; проверете изправността на устройството за измиване на предното стъкло и това за подгряване на задното стъкло. Поддържайте резервоара за измиване на предното стъкло зареден  с незамръзваща течност; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.

Скоростта  винаги трябва да е такава, че да можете да спрете в  зоната на видимостта! При пътуване по тъмно с автомобил, винаги очаквайте пред Вас на платното да се намират: пешеходец, който се движи неправилно, или също неправилно движещ се, криволичещ колоездач, чийто велосипед е без изправен фар и без светлоотразител. Изберете такава скорост, която да ви позволи да реагирате и да спрете /без да загубите контрол над автомобила/ в зоната, осветявана от фаровете. Преди разминаване с насрещни автомобили сте заслепени от техните фарове. Това налага непременно намаляване на скоростта до разминаването. Само с такова “презастраховане” Вие  си осигурявате необходимата безопасност при намалената видимост.

Преминавайте бавно и предпазливо  покрай спирките на обществения транспорт! Те са места с концентрация на злополуки с пешеходци. Край  спирките на  автобуси, тролейбуси, трамваи е най-голяма вероятността пред Вашия автомобил внезапно да се появи на платното  забързан пешеходец, който не се е огледал преди да пресече. Затова още преди спирката непременно намалете скоростта и максимално увеличете страничната дистанция от автобуса, който заобикаляте. Когато  настилката е хлъзгава /мокра, заснежена, заледена/, се движете още по-бавно.

При  наводнено платно ви заплашва “аквапланинг”. Намалете значително скоростта! При дъжд и мъгла мокрото платно поглъща до голяма степен светлината на фаровете и видимостта силно се влошава. Тогава пешеходците гледат по-скоро надолу, отколкото настрани, към приближаващите автомобили. Затова намалете скоростта поне с още  20 км /ч  в сравнение с онази, с която бихте се движили по суха настилка вечер. Увеличете дистанцията двойно и не използвайте рязко спирачките. Бъдете в очакване за наличие на трудно забележим пешеходец на платното пред автомобила Ви. При висока скорост по наводнено платно и с износени гуми, рискувате да попаднете в “аквапланинг” –  автомобилът става неуправляем, носейки се като водни ски върху водния клин между асфалта и гумите.

Не бързайте да превключвате на къси  светлини твърде отдалече! Ако преди разминаване, насрещният Ви колега превключи прекалено отдалече /много повече от 150 метра разстояние/ от дълги на къси светлини, по-добре е да не последвате примера му веднага, тъй като ще се наложи  да се движите на къси светлини в  т.нар. “тъмна зона” в доста дълъг участък, а това увеличава риска.

Прогнозирайте попадането в коварни хлъзгави участъци! В късна есен,  сутрин, много участъци от пътищата се покриват със слана или скреж. В районите около водните басейни може да попаднете изведнъж в гъста мъгла. Знайте, че при общо сух  път, настилката на  мостовете  е възможно да бъде покрита с тънък слой лед, който е трудно забележим. Още по-голяма е вероятността от това, ако в момента има мъгла и температурите са ниски.  Гъстата мъгла и заскрежаването на дърветата в студено време  вече е предупреждение, че  върху платното може да се е образувал вече тънък слой поледица. Участъците върху мостовете се заледяват най-рано от цялото протежение на пътя и поради  специфичните въздушни течения. Най-правилно за Вашата сигурност е да се движите предпазливо, в очакване на  попадане върху хлъзгав участък. Намалете скоростта още преди навлизането върху моста. Вече навлезли в него, не употребявайте спирачките, а намалявайте скоростта с помощта на двигателя, без да форсирате и като не изключвате от скорост. Увеличете значително дистанцията от автомобила пред вас и не предприемайте изпреварвания. Бъдете особено предпазливи в пътни участъци на северните склонове!

Очаквайте внезапни действия на възрастни пешеходци и деца! Не забравяйте, че те често навлизат внезапно на пешеходните пътеки, след като не са преценили скоростта на приближаващия автомобил и възможността на водача да спре.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Силвия Кръстева инициира среща с габровските депутати

Published

on

Кметът на община Трявна Силвия Кръстева покани на работна среща четиримата народни представители от 7-ми многомандатен избирателен район – Габрово.

Днес, 18 януари, официалната покана бе изпратена от местната администрация до Богомил Петков – народен представител от ПП “Продължаваме промяната”, Томислав Дончев – народен представител от ПП ГЕРБ, Юсеин Вейселов – народен представител от ПП “Движение за права и свободи” и Даниел Петров – народен представител от ПП “Възраждане”.

Работната среща е предвидена да се проведе на 28 януари от 13.30 ч. в сградата на Община Трявна.

По време на разговора между местната управа и излъчените от габровска област депутати ще бъдат обсъдени основни проблеми на района, засягащи жителите на Трявна и Плачковци и малките населени места и ще бъдат търсени ефективни методи за тяхното решаване.

От администрацията на Силвия Кръстева посочиха:

  • Привличане на инвестиции за изграждане на така желаната спортна зала в гр. Трявна и общежития към нея
  • Намиране на средства за подобряване на инфраструктурата на емблематичните за гр. Трявна ул. “Ангел Кънчев” и ул. “Петко Р. Славейков”
  • Обстановката и проблемите, вследствие на пандемията от КОВИД-19 у нас
  • Привличане на инвестиции за осигуряване на заетост и по-високи доходи за местното население
  • Развитие на туризма в региона

В случай на възпрепятстване от страна на народните представители за присъствие на работната среща в сградата на Община Трявна, същата ще бъде проведена в София при удобни за народните представители дата и час.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията хвана голямо количество контрабандни цигари

Published

on

270 000 къса контрабандни цигари бяха иззети при специализирана полицейска операция, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Акцията е била реализирана на 15 януари, в района на севлиевското село Богатово. Тогава за проверка бил спрян товарен автомобил „Фиат Добло“, управляван от 41-годишен севлиевец.

Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Габрово и представители на Агенция „Митници“ открили в товарния отсек буса натоварени кашони, пълни със стекове цигари, които били без валиден български акцизен бандерол.

Иззети били 27 мастербокса от различни марки. Водачът на автомобила е бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа.

По случая е заведена преписка за извършено престъпление по чл. 234 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Мостът в с. Кръвеник ще бъде ремонтиран, осигурено е финансиране

Published

on

Мостът в с. Кръвеник ще бъде ремонтиран през тази година, уверение за това се получи в Областната администрация от инж. Деян Георгиев, директор на Областно пътно управление – Габрово.

Мостът е в изключително компрометирано състояние, има готов технически проект и осигурено финансиране в размер на близо 150 000 лв.

Освен този участък в област Габрово за настоящата година са предвидени за ремонт още няколко пътни отсечки от републиканската пътна мрежа с най – влошено технико – експлоатационно състояние.

Това стана ясно от проведената среща на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов с представители на АПИ, „Автомагистрали“ ЕАД и министерството. По време на срещата от АПИ бяха представени конкретно по области участъци, които са определени за спешен ремонт през 2022 г. – това са път III 5006 – Габрово – Узана от км 5+682 до км 21+380; път III -609 Трявна – Дряново от км 47+432 до км 63+800; път III-403 Кормянско – Крамолин от км 14+000 до км 26+685; път III -401 – известен като стария път за Ловеч, път III-4403 Габрово- Кози рог от км.0+000 до км 18+088, както и път I-5 Габрово – връх Шипка от км 155+195 до км 170+000.

Предвидените отсечки обхващат участъци от всички общини на територията на област Габрово, а с реализирането на ремонтните дейности ще се подобри значително технико-експлоатационното състояние на пътищата, както и ще се повиши безопасността на движение.

След тази среща министърът отвори възможността граждани да могат да подават свои предложения за включване на други пътища в списъка, по които те пътуват и смятат, че са в тежко състояние.

Предложенията и сигналите, включително снимки и видеоматериали, могат да се изпращат на имейл адрес: signali@api.bg. Те ще бъдат разгледани и окончателните списъци с пътищата за ремонт ще бъдат публикувани на интернет страниците на МРРБ и АПИ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица