Свържи се с нас

Новини

5233 кг. хартия не отива за смет, а за рециклиране

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Приключи първият етап от инициативата „Отпадък с късмет не отива за смет“, осъществена от Община Габрово. Точните данни сочат, че възпитаниците на детските градини и училищата са събрали 5233,590 кг. непотребна хартия, информираха от габровската общинска администрация.

В последните дни на месец октомври екипът, реализиращ проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово, посети всички детски и учебни заведения, включили се в инициативата, за да претегли събраната хартия и да се срещне с участниците.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

От децата експертите на Община Габрово научиха, че разделното събиране на отпадъци може да бъде лесно и забавно като детска игра, в която основната цел е желанието да запазим природата си чиста.

Първият етап от „Отпадък с късмет не отива за смет“ приключи с награждаване на участниците. Всички детски градини получиха книга „Малката Божана в деня на боклуците“, предоставена от партньора на инициативата книжарници „Златев“, пъзели за най-малките и тефтерчета за децата в подготвителните групи. Наградата за училищата бяха информационни табла за народните будители, книги с екологична тематика и тетрадки, предоставени от „Екобулпак“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Учениците от най-активните класове получиха също еко тетрадки и химикали, тениски и допълнителни стимулиращи награди. Изненади имаше и за децата, които са събрали най-много хартия. Особен интерес предизвика специалният подарък от екипа на депото – кошче „Сепарино“, което беше раздадено във всички училища и детски градини. „Сепарино“  има необикновена задача – той трябва да покаже на децата какво ще представлява  системата за събиране на отпадъци в Габрово след малко повече от година.

Екипът, реализиращ инициативата „Отпадък с късмет не отива за смет“ се гордее с всички взели участие в първия етап от кампанията. Нека усърдието на младите габровци да не стихва и през останалите три етапа. А  ето и първите десет места във финалното класиране в месеца на хартията:

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

ОУ „Ран Босилек“ – 869,690 кг

ЦДГ „Радост“ – 727 кг

ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – 480.1 кг

ЦДГ „Първи юни“ – 409.8 кг

Национална Априловска гимназия – 401.4 кг

СОУ „Райчо Каролев“ – 338 кг

ОУ „Неофит Рилски“ – 288 кг

ЦДГ „Слънце“ – 263.9 кг

ЦДГ „Перуника“ – 261 кг

ЦДГ „Ран Босилек“ – 260 кг

От 1 ноември стартира и вторият етап на кампанията „Отпадък с късмет не отива за смет“, в който деца и ученици, учители и родители ще събират пластмасови отпадъци от бита.

По време и на този етап продължават откритите уроци с екипа на депото, а на финала отново се задават награди за най-активните.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Над 20 часа продължава снеговалежът над Габрово

Published

on

Близо 20 часа продължава снеговалежът на територията на Габрово. Снежната покривка в града е 15-17 см. по високите части на общината минава 30 см.

На Шипка вали слаб сняг, температурата на върха е – 10 градуса, настилката се обработва периодично, проходимо е при зимни условия.

Главните пътища от Републиканската пътна мрежа също се почистват и обработват, включително и към курортен комплекс Узана. Температурата в града е минус 6 градуса, приоритетно се почистват маршрутите на обществения транспорт, подходи към лечебни заведения, училища, детски градини и ясли.

Пътищата към населените места в общината също се почистват и обработват. Градските и извънградските линии на Общински пътнически транспорт се изпълняват, част от тях с известно закъснение. Няма населени места с нарушено електроподаване.

На дежурните телефони на Община Габрово няма получени тревожни сигнали. Въпреки че за област Габрово няма обявено предупреждение от НИМХ, температурите до утре сутрин ще бъдат около минус 8-10 градуса, на места и по-ниски.

Община Габрово призовава гражданите да бъдат изключително внимателни при придвижването си, както пеша, така и с автомобил.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Какво трябва да знаем, ако детето ни е под карантина?

На вниманието на родителите, чиито деца са под карантина.

Published

on

Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), вкл. и заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване.

Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти 1 000 заразени с КОВИД – 19 през миналата седмица, 22 са починалите

Published

on

Двадесет и двама души са загубили битката за живота си, а деветстотин шестдесет и четири са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 през миналата седмица на територията на област Габрово.

Данните, обхващащи периода от 17 до 23 януари, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През миналата седмица общо 129 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 835 провеждат домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 964 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са положителните проби в Габрово, общо 667.

Сто деветдесет и четири са тези в Севлиево, петдесет и две в Трявна, и петдесет и една в Дряново, са отчетените резултати през миналата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица