Свържи се с нас

Икономика

Grafixoft ще изпълнява иновативен проект за „умни тъкани“

Published

on

умни тъкани 1

Българската компания, със седалище в Габрово Grafixoft участва в консорциума – изпълнител на иновативен проект за производство на „умни тъкани“, финансиран от Седма рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания и технологично развитие.

На 1-ви октомври 2013 бе даден старт на CREATIF – уникален по естеството си Европейски проект, стремящ се да реализира тази фантазиия. Трима творчески партньора – Diffus (DK), Base Structures (UK) и Zaha Hadid Architects (UK) – ще си сътрудничат с четирима партньори от областта на научните изследвания и технологиите – University of Southampton (UK), Institut für Textiltechnik Aachen (DE), Grafixoft (BG) и Ardeje (FR), за създаването на принтер за умни тъкани.

Проектът е базиран в областта на интелигентните тъкани и има за цел да създаде интуитивни софтуерни инструменти за дизайн, които в съчетание с цифрови диспенсерни принтери, ще улеснят интерактивното принтиране върху текстил. Тези инструменти ще позволят на потребителя проектиране и дизайн, създаване на десени, визуализиране и симулация на умни тъкани чрез вграждане на електронни елементи и принтирането им под формата на мастила и бои.

CREATIF ще осигури иновативни дигитални интрументи на отраслите в областта на културата и творчеството, с които ще се увеличи тяхната продуктивност и гъвкавост спрямо динамично променящите се пазарни нужди.

Наскоро разработените функционални мастила и техники на принтиране, съвместими с текстил, позволяват физическата реализация на иновативния дизайн, създаван чрез софтуерните инструменти. CREATIF инструментите ще дадат възможност на всеки творец да разгърне потенциала си в проектирането на умни материи.

Освен това, ще бъдат премахнати голяма част от бариерие за широко навлизане на тази технология посредством намаляване сложността на процеса и необходимостта от специфични технологични знания, които досега се изискваха за създаването на подобни тъкани.

Задачата на партньорите по проекта ще бъде да демонстрират употребата на разработените инструменти за дизайн в реална среда чрез създаване на три модерни прототипа на интелигентни материи – генерираща светлинни ефекти, променяща цвета си и произвеждаща звуци. Тези прототипи ще бъдат представени под формата на интерактивни модулни прегради и транспаранти за изложбени площи.

Сред целите на проекта е да се демонстрира употребата на творческите инструменти в реална среда, като в рамките на проекта ще бъдат създадени три модерни прототипа на интелигентни материи, които ще съдържат вградени електронни устройства успоредно със стандартния графичен дизайн. Тези прототипи ще бъдат директно насочени към творческите индустрии за дизайн, реклама и архитектура, въпреки че ще бъдат приложими във всяко производство, използващо тъкани.

Индустриите в областта на културата и творчеството са мощен двигател за създаване на заетост, икономически растеж, износ и приходи, културно разнообразие и социално включване, представлявайки 4.5% от Европейския БВП и 3.8% от работната сила. Европейските индустрии, в частност малките и средните предприятия, все повече се сблъскват с нуждата да бъдат по-продуктивни, иновативни и динамични, за да отговорят на променящите се пазарни изисквания.

Една от целите е да се създаде жизнена технологична екосистема за дизайн и да се увеличи капацитета за иновации на европейските индустрии, предоставяйки им по-добри инструменти, повече възможности и поглед в бъдещето. Като по-дългосрочна цел е заложен стремежът към повишаване, развиване и насърчаване на креативността, като умение със съществено значение в професионален план през 21–ви век.

CREATIF покрива тези цели чрез улесняване производствената дейност на дизайнерите и творците, и използването на умни тъкани без предварително обучение.

Consortium_LogosКонсорциумът се състои от University of Southampton (UK) www.southampton.ac.uk, който е ръководител на проекта със световно доказано лидерство в създаването на умни тъкани чрез принтиране на електронни материали, Institut für Textiltechnik Aachen (DE) www.ita.rwth-aachen.de, специалист в дизайна на текстилни машини, Grafixoft (BG) www.grafixoft.com – компания с дългогодишен опит в дизайна и разработката на софтуер, Ardeje (FR) www.ardeje.com – специалист в модерни мастиленоструйни принтери и накрая, трима творчески партньори в сферата на архитектурата, дизайна и издръжливите материи: Diffus Design (DK) www.diffus.dk, Base Structures (UK) www.basestructrues.com и Zaha Hadid Architects (UK) www.zaha-hadid.com.

Общите разходи по начинанието възлизат на 4.4 млн. евро, като 3.35 млн. евро от тях са финансиране от ЕС. Продължителността на проекта е 36 месеца (3 години), считано от 1 октомври 2013 г., а крайната – 30 септември 2016 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица