Свържи се с нас

Новини

Дебат за образованието по време на Обществения съвет

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Представител на студентски съвет беше приет в Областния обществен съвет, по време на проведеното заседание, състояло се през изминалата седмица. Поводът за отправената покана към студентите беше провокиран от дискусията за връзката между бизнес и образование, и по какъв начин може да бъде задълбочена тя.

В дневния ред на заседанието беше включено и представяне на предложения за промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Темата за образованието провокира задълбочена дискусия сред участниците, които обърнаха внимание на система за оценяване работата на директорите и тяхната мандатност на управление, както и на учебното съдържание, което в последните години се наблюдава тенденция на пренасяне на тежестта на учебния материал към малките класове, съобщиха от габровската областна администрация.

В хода на разговора беше направено предложение да се преработят учебните планове, като се обърне внимание на теми като „Моето семейство” с оглед на децата, които нямат родители или имат по един родител. Заместник – председателят на Обществения съвет Иван Ненов сподели, че в Белгия има добри практики в сферата на Образованието. „За да се превърне Габрово в иновативен образователен център трябва нашите учители и директори да вземат пример от белгийският опит и дори ако е необходимо да посетят страната с цел обмяна на опит”, заяви той.

Освен направените предложения от Гражданско движение ДНЕС, бяха отправени предложенията за промени от Сдружение „Равен старт – 2008”, отнасящи се до образованието на деца със специални образователни потребности, според които е нужна обща и допълнителна подкрепа, според индивидуалността на всяко дете и ученик, в зависимост от затрудненията, способностите и потребностите му в учебния процес или за приобщаването му в училищната общност.

Нужно е да се вземат мерки относно зачестилите оплаквания на майки на деца със СОП, по отношение на несправянето на масовите педагози с интегрираните деца. От сдружението алармират за класни ръководители, които безцеремонно налагат на родителите да прехвърлят децата си към индивидуална форма на обучение, което според тях е престъпно и противоречи на всички нормативни документи за приобщаващо образование.

Друго тяхно предложение касае нуждата от комбинирана форма на обучение, даваща възможност за голяма гъвкавост на подкрепата за детето, да се разшири значително специализираната подкрепа и да се предоставя във всяко обикновено и масово училище, а не дискриминационно, само в специалните училища, лишавайки детето и родителя му от правото на свободен избор.

Индивидуалната оценка на потребностите на всяко дете или ученик да се случва в самото училище или градина, с равноправното участие на родителя и цялата общност на образователната институция, независимо дали става дума за дете с проблеми в поведението, дете в риск, дете от социално слабо семейство, изоставено, жертва на насилие, здравословен проблем или увреждания.

От „Равен старт – 2008” предлагат и да се въведе изрична Забрана за дискриминация по всякакъв признак, както и забрана за насилие, отнасящи се за всички участници в образователния процес, както и да се предвиди изрично, че приобщаващото образование е неизменна част от правото на образование.

Всички направени предложения ще бъдат подготвени от Ръководството на Обществения съвет и ще бъдат изпратени до МОН и до Комисията по образованието и науката към НС, информират още от Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Три години затвор мъж, нападнал и ограбил непълнолетен на ул.“Радецка“

Published

on

Три години затвор за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив,  по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово. По повдигнатото обвинение мъж, с инициали А.И., бе признат за виновен, с влязъл в сила съдебен акт за това, че около 23.25 часа на 12 юли м.г. на ул.“Радецка“ в Габрово, при условията на опасен рецидив, отнел мъжка чантичка с намиращите се в нея банкноти и монети, на обща стойност 55 лева, от владението на непълнолетно момче, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, издърпвайки я от рамото и врата му.

Причинените от деянието имуществени вреди са били възстановени на пострадалия в хода на наказателното производство.          

За посоченото престъпление, квалифицирано по  чл. 199, ал. 1, т. 4, във вр. с чл. 198, ал. 1, във вр. с чл. 29 ал. 1 от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК, на А.И. бе наложено наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим.         

По отношение на осъдения А.И. вече е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и съдебният акт е приведен в изпълнение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предстоящи информационни събития на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Във връзка с изпълнение на Административен договор № РД 50-78/22.03.2023 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ за изпълнение на „Проект за разработване на Стратегия за ВОМР за програмен период 2023-2027 г. за територията на Местна инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ по Програма за развитие на селските райони 2014-2020, Местна инициативна група „Дряново-Трявна-в сърцето на Балкана“ и Община Трявна кани всички заинтересовани лица на следните информационни събития, които ще се проведат през м. юни и м. юли 2023 год.:

 • 05.06.2023 г. – Информационна Конференция в гр. Трявна, зала „Дръзновение“, НЧ „Пенчо Славейков“, 11:00 ч.
 • 06.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Плачковци – Зала на Кметство Плачковци; 10:30 ч.
 • 13.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Трявна – Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.
 • 04.07.2023 г. – Обучение на местни лидери и заинтересовани страни гр. Трявна -Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.

Информационни срещи ще бъдат проведени и в Дряново на 06.06.2023 год. и на 12.06.2023 год. от 10:30 ч. в Ритуалната зала на общината.

По време на събитията заинтересованите лица ще се запознаят със следното:

 • Прилагане на подхода „Водено от общността местно развитие“ (ВОМР) – Какво представлява и от кога се прилага
 • Как се отразява на местната общност и какви са ползите от прилагане на подхода;
 • От кого се прилага и на какъв принцип;
 • На какви условия да отговаря стратегията;
 • Допустимост и финансови параметри;
 • Изпълнение, чрез многофондово финансиране;
 • И други.

Допълнителна информация за проекта и за включване в събитията и обученията може да намерите на сайта на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ на адрес: www.mig-dryanovo-tryavna.eu.

В приложените документи ще откриете пълната програма и дневния ред на информационните събития в Трявна и Плачковци:

Програма 05.06.2023 Трявна

Програма 06.06.2023 Плачковци

Програма 13.06.2023 Трявна

Зареди още

Крими

Японец загина при катастрофа с мотор на околовръстното на Габрово

Published

on

Моторист загина при пътнотранспортно произшествие, станало вчера на околовръстния път на Габрово.

Трагичният инцидент е настъпил около 12.10 часа, в участъка между пътния възел в кв. Хаджицонев мост и тунела над квартал Велчевци.

Катастрофата се е случила между лек автомобил “Опел Корса“ и мотоциклет „БМВ“. В резултат на сблъсъка им пострадал водачът на мотоциклета – 63-годишен японски гражданин.

Веднага след настъпване на произшествието бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактури на двете ръце и левия крак, където за съжаление по-късно мъжът издъхнал.

Механизмът и причините за произшествието са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица