Свържи се с нас

Новини

Дебат за образованието по време на Обществения съвет

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Представител на студентски съвет беше приет в Областния обществен съвет, по време на проведеното заседание, състояло се през изминалата седмица. Поводът за отправената покана към студентите беше провокиран от дискусията за връзката между бизнес и образование, и по какъв начин може да бъде задълбочена тя.

В дневния ред на заседанието беше включено и представяне на предложения за промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Темата за образованието провокира задълбочена дискусия сред участниците, които обърнаха внимание на система за оценяване работата на директорите и тяхната мандатност на управление, както и на учебното съдържание, което в последните години се наблюдава тенденция на пренасяне на тежестта на учебния материал към малките класове, съобщиха от габровската областна администрация.

В хода на разговора беше направено предложение да се преработят учебните планове, като се обърне внимание на теми като „Моето семейство” с оглед на децата, които нямат родители или имат по един родител. Заместник – председателят на Обществения съвет Иван Ненов сподели, че в Белгия има добри практики в сферата на Образованието. „За да се превърне Габрово в иновативен образователен център трябва нашите учители и директори да вземат пример от белгийският опит и дори ако е необходимо да посетят страната с цел обмяна на опит”, заяви той.

Освен направените предложения от Гражданско движение ДНЕС, бяха отправени предложенията за промени от Сдружение „Равен старт – 2008”, отнасящи се до образованието на деца със специални образователни потребности, според които е нужна обща и допълнителна подкрепа, според индивидуалността на всяко дете и ученик, в зависимост от затрудненията, способностите и потребностите му в учебния процес или за приобщаването му в училищната общност.

Нужно е да се вземат мерки относно зачестилите оплаквания на майки на деца със СОП, по отношение на несправянето на масовите педагози с интегрираните деца. От сдружението алармират за класни ръководители, които безцеремонно налагат на родителите да прехвърлят децата си към индивидуална форма на обучение, което според тях е престъпно и противоречи на всички нормативни документи за приобщаващо образование.

Друго тяхно предложение касае нуждата от комбинирана форма на обучение, даваща възможност за голяма гъвкавост на подкрепата за детето, да се разшири значително специализираната подкрепа и да се предоставя във всяко обикновено и масово училище, а не дискриминационно, само в специалните училища, лишавайки детето и родителя му от правото на свободен избор.

Индивидуалната оценка на потребностите на всяко дете или ученик да се случва в самото училище или градина, с равноправното участие на родителя и цялата общност на образователната институция, независимо дали става дума за дете с проблеми в поведението, дете в риск, дете от социално слабо семейство, изоставено, жертва на насилие, здравословен проблем или увреждания.

От „Равен старт – 2008” предлагат и да се въведе изрична Забрана за дискриминация по всякакъв признак, както и забрана за насилие, отнасящи се за всички участници в образователния процес, както и да се предвиди изрично, че приобщаващото образование е неизменна част от правото на образование.

Всички направени предложения ще бъдат подготвени от Ръководството на Обществения съвет и ще бъдат изпратени до МОН и до Комисията по образованието и науката към НС, информират още от Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Фюриън Капитански стана шампион на България по ускорен шахмат

Published

on

8-годишният състезател на Шахматен клуб „Орловец 1997“ – Габрово Фюриън Капитански, с треньор международен майстор Йордан Иванов, стана шампион на България по ускорен шахмат, във възрастовата група до 8 години.

Фюриън не допусна нито една загуба. Той постигна 6 от 7 възможни точки – 5 победи и 2 ремита.

Така Фюриън Капитански се нареди първи във възрастовата група на 8-годишните сред 29 деца и заслужено грабна купата, златния медал и заслужи титлата шампион на България.

Още един състезател на ШК „Орловец 1997“ записа първо място. Това е 16-годишният Денислав Иванов спечели първо място и парична награда, във възрастовата група на 16-годишните в 18-тия Открит турнир по шахмат в Ловеч.

В битка с опитни шахматисти Денислав постигна 2 победи и три равенства, и с 3,5 точки се нареди първи сред 16-годишните и 34-ти от 66 шахматисти от всички възрасти.

Зареди още

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица