Свържи се с нас

Новини

“Алфа Рисърч: Срив в подкрепата на основните партии

Published

on

parliamentСрив в подкрепата на всички основни партии и леко покачване на рейтинга на “Атака” отчита октомврийското представително проучване на обществените нагласи на социологическата агенция “Алфа Рисърч” информираха от Аргументи БГ. Изследването, огласено в понеделник, показва още и спад на доверието към правителството на Пламен Орешарски под критичните 20 на сто.

Същевременно най-значим ръст през октомври (от 34% до 40%) бележи отказът от участие в избори. Нежеланието за гласуване изразява не само ниското доверие към партиите, но и убеждението на хората, че крепейки сегашното управление, задълбочават политическата криза в страната. Това се казва в анализа на резултатите на “Алфа Рисърч”.

Партийната подкрепа.

БСП и ГЕРБ застават на практически равни позиции в пътя си надолу – съответно 16.9% и 16.5%. Реформаторският блок също отстъпва от равнището, от което тръгна и стига до 6.4%, следван от по-ниския като потенциал, но по-мобилизиран вот за ДПС (6.1%). Причината, посочена в анализа на социолозите, е “катастрофиралото обществено доверие”. Единственият печеливш от сегашната ситуация на ескалираща криза е “Атака”, чийто рейтинг, макар и бавно, започва да пълзи нагоре, коментират социолозите.

Те отбелязват още, че “поредица от неприемливи за обществото управленски и институционални решения не само активизираха гражданските протести през последния месец, но доведоха до съществен електорален спад на водещите политически партии. Губейки доверие, БСП и ГЕРБ слизат до практически едно и също равнище – по-малко от половин процент е разликата помежду им”.

Подкрепата за БСП спада от 17.9% до 16.9%, а ерозията започва да засяга и социалните слоеве, които формират ядрото на нейните симпатизанти – жители на малките населени места и най-възрастните поколения. Отчетена е негативна тенденция и в одобрението за лидера Сергей Станишев, което намалява от 25% на 23%.

Поведението на ГЕРБ през последния месец също водело до загуба на привърженици – от 17.1% на 16.5%. Значим бил и отливът на подкрепа за парламентарната опозиция в столицата и особено – сред студентите. Доверието към Бойко Борисов също следва характерния за почти всички политически лидери тренд надолу – от 28% на 24%, и се доближава до това на прекия му опонент Станишев.

Негативната тенденция не оставя незасегнати и по-малките партии. Реформаторският блок запазва третата си позиция, но демобилизация се наблюдава и сред неговите симпатизанти. Електоралният потенциал на реформаторите намалява до 6.4%, като стабилните му позиции са най-вече в столицата.

Подкрепата за ДПС се запазва устойчива – 6.1%, въпреки спада в рейтинга на лидера Лютви Местан (12%).

Единствено “Атака” избягва негативните тенденции от последния месец. И партията, и Волен Сидеров успяват да си върнат част от изгубеното през лятото доверие. Подкрепата за партията нараства от 1.6% до 3% от общия брой избиратели, а одобрението за лидера й от 5% на 7%. Националистите извличат дивиденти не от парламентарното си поведение, което продължава да търпи все така остри критики, а от радикалните си позиции по чувствителния за обществото въпрос с бежанците, коментират социолозите.

Общият си потенциал от 2.6% запазва и другата националистическа формация – НФСБ.

Спад на рейтинг и на политици с традиционно висок.

Ножицата между позитивните и негативните и оценки за развитието на страната се разтваря до три към едно (16%:48%), сочи още изследването. Освен критично ниското доверие към кабинета, социолозите отчитат и рейтингът на фигури, които доскоро се ползваха със сравнително висока обществена подкрепа – президент, главен прокурор, национален омбудсман – тръгва надолу.

Всички те, в една или друга степен, губят обществено доверие, повлечени от кризата в изпълнителната и законодателната власт. Конституционният съд, чийто рейтинг се измерва за първи път от агенцията, започва с критичната и вероятно без аналог за подобна основополагаща институция подкрепа от 12%, отбелязват социолозите.

Основния извод, който прави “Алфа Рисърч”, е че българското общество тръгва по спиралата на институционален и политически срив.

Казусът “Пеевски”.

Връщането в парламента на депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски и писмото, в което описва своя успех в живота, взривяват общественото мнение за втори път след избора му за шеф на ДАНС, се казва още в изводите на “Алфа Рисърч”. Те отчитат още, че “1.7 на сто – процент по-малък от санитарния минимум за социологически проучвания – смятат, че моделът за успех на младите хора в България трябва да бъде описаният от Делян Пеевски кариерен път. Тази де факто “присъда” за механизмите на политическо израстване и влияние у нас затвърждава моралната легитимност на студентските протести обяснява високото им равнища на обществена подкрепа (60% от българите ги подкрепят – бел. ред.) и въвлича управляващите в нов негативен цикъл с непредвидими последици”.

След връщането чрез решението на Конституционния съд на Пеевски като депутат от “Алфа рисърч” проверяват в проучването си с какъв кредит на доверие се ползва той като народен представител. На въпрос “Ако имаше мажоритарен вот и Делян Пеевски беше от вашия избирателен район, бихте ли гласували за него”, 96 на сто от българите отговарят “не”. Само 3% биха дали вота си за него.

Другото, което изследват социолозите, е как хората оценяват описания от Пеевски в писмото му след решението на КС модел на “успял млад мъж на 33 г.”

Под 2%, е делът на хората, които смятат, че начинът на израстване на депутата от ДПС би трябвало да бъде пример за младите хора в България 63% казват, че не това е моделът, а 36% отговарят “не съм запознат с Пеевски и кариерата му и нямам мнение”.

“Резултатите от отговорите и на двата въпроса показват ясно защо казусът “Пеевски” продължава да бъде толкова силен обществен дразнител и защо студентските протести се ползват с толкова висока морална легитимност. Не на последно място, той показва защо случаят превръща управляващите в заложници от развитието на този казус и както показват данните за доверието към политическите сили и правителството, ги въвлича в нов цикъл на делегитимиране”, е заключението на социолозите.

Изследването е проведено сред 1030 души в периода 26-31 октомври 2013 г. чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на интервюираните лица.

Автор: Таня Петкова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица