Свържи се с нас

Новини

“Алфа Рисърч: Срив в подкрепата на основните партии

Published

on

parliamentСрив в подкрепата на всички основни партии и леко покачване на рейтинга на “Атака” отчита октомврийското представително проучване на обществените нагласи на социологическата агенция “Алфа Рисърч” информираха от Аргументи БГ. Изследването, огласено в понеделник, показва още и спад на доверието към правителството на Пламен Орешарски под критичните 20 на сто.

Същевременно най-значим ръст през октомври (от 34% до 40%) бележи отказът от участие в избори. Нежеланието за гласуване изразява не само ниското доверие към партиите, но и убеждението на хората, че крепейки сегашното управление, задълбочават политическата криза в страната. Това се казва в анализа на резултатите на “Алфа Рисърч”.

Партийната подкрепа.

БСП и ГЕРБ застават на практически равни позиции в пътя си надолу – съответно 16.9% и 16.5%. Реформаторският блок също отстъпва от равнището, от което тръгна и стига до 6.4%, следван от по-ниския като потенциал, но по-мобилизиран вот за ДПС (6.1%). Причината, посочена в анализа на социолозите, е “катастрофиралото обществено доверие”. Единственият печеливш от сегашната ситуация на ескалираща криза е “Атака”, чийто рейтинг, макар и бавно, започва да пълзи нагоре, коментират социолозите.

Те отбелязват още, че “поредица от неприемливи за обществото управленски и институционални решения не само активизираха гражданските протести през последния месец, но доведоха до съществен електорален спад на водещите политически партии. Губейки доверие, БСП и ГЕРБ слизат до практически едно и също равнище – по-малко от половин процент е разликата помежду им”.

Подкрепата за БСП спада от 17.9% до 16.9%, а ерозията започва да засяга и социалните слоеве, които формират ядрото на нейните симпатизанти – жители на малките населени места и най-възрастните поколения. Отчетена е негативна тенденция и в одобрението за лидера Сергей Станишев, което намалява от 25% на 23%.

Поведението на ГЕРБ през последния месец също водело до загуба на привърженици – от 17.1% на 16.5%. Значим бил и отливът на подкрепа за парламентарната опозиция в столицата и особено – сред студентите. Доверието към Бойко Борисов също следва характерния за почти всички политически лидери тренд надолу – от 28% на 24%, и се доближава до това на прекия му опонент Станишев.

Негативната тенденция не оставя незасегнати и по-малките партии. Реформаторският блок запазва третата си позиция, но демобилизация се наблюдава и сред неговите симпатизанти. Електоралният потенциал на реформаторите намалява до 6.4%, като стабилните му позиции са най-вече в столицата.

Подкрепата за ДПС се запазва устойчива – 6.1%, въпреки спада в рейтинга на лидера Лютви Местан (12%).

Единствено “Атака” избягва негативните тенденции от последния месец. И партията, и Волен Сидеров успяват да си върнат част от изгубеното през лятото доверие. Подкрепата за партията нараства от 1.6% до 3% от общия брой избиратели, а одобрението за лидера й от 5% на 7%. Националистите извличат дивиденти не от парламентарното си поведение, което продължава да търпи все така остри критики, а от радикалните си позиции по чувствителния за обществото въпрос с бежанците, коментират социолозите.

Общият си потенциал от 2.6% запазва и другата националистическа формация – НФСБ.

Спад на рейтинг и на политици с традиционно висок.

Ножицата между позитивните и негативните и оценки за развитието на страната се разтваря до три към едно (16%:48%), сочи още изследването. Освен критично ниското доверие към кабинета, социолозите отчитат и рейтингът на фигури, които доскоро се ползваха със сравнително висока обществена подкрепа – президент, главен прокурор, национален омбудсман – тръгва надолу.

Всички те, в една или друга степен, губят обществено доверие, повлечени от кризата в изпълнителната и законодателната власт. Конституционният съд, чийто рейтинг се измерва за първи път от агенцията, започва с критичната и вероятно без аналог за подобна основополагаща институция подкрепа от 12%, отбелязват социолозите.

Основния извод, който прави “Алфа Рисърч”, е че българското общество тръгва по спиралата на институционален и политически срив.

Казусът “Пеевски”.

Връщането в парламента на депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски и писмото, в което описва своя успех в живота, взривяват общественото мнение за втори път след избора му за шеф на ДАНС, се казва още в изводите на “Алфа Рисърч”. Те отчитат още, че “1.7 на сто – процент по-малък от санитарния минимум за социологически проучвания – смятат, че моделът за успех на младите хора в България трябва да бъде описаният от Делян Пеевски кариерен път. Тази де факто “присъда” за механизмите на политическо израстване и влияние у нас затвърждава моралната легитимност на студентските протести обяснява високото им равнища на обществена подкрепа (60% от българите ги подкрепят – бел. ред.) и въвлича управляващите в нов негативен цикъл с непредвидими последици”.

След връщането чрез решението на Конституционния съд на Пеевски като депутат от “Алфа рисърч” проверяват в проучването си с какъв кредит на доверие се ползва той като народен представител. На въпрос “Ако имаше мажоритарен вот и Делян Пеевски беше от вашия избирателен район, бихте ли гласували за него”, 96 на сто от българите отговарят “не”. Само 3% биха дали вота си за него.

Другото, което изследват социолозите, е как хората оценяват описания от Пеевски в писмото му след решението на КС модел на “успял млад мъж на 33 г.”

Под 2%, е делът на хората, които смятат, че начинът на израстване на депутата от ДПС би трябвало да бъде пример за младите хора в България 63% казват, че не това е моделът, а 36% отговарят “не съм запознат с Пеевски и кариерата му и нямам мнение”.

“Резултатите от отговорите и на двата въпроса показват ясно защо казусът “Пеевски” продължава да бъде толкова силен обществен дразнител и защо студентските протести се ползват с толкова висока морална легитимност. Не на последно място, той показва защо случаят превръща управляващите в заложници от развитието на този казус и както показват данните за доверието към политическите сили и правителството, ги въвлича в нов цикъл на делегитимиране”, е заключението на социолозите.

Изследването е проведено сред 1030 души в периода 26-31 октомври 2013 г. чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на интервюираните лица.

Автор: Таня Петкова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Двама се отърваха невредими след като „бракуваха баварец“ в стълб (снимки)

Published

on

Двама младежи оцеляха по чудо, след като лекият автомобил „БМВ“, с който пътували, буквално се размаза в метален стълб от бившата тролейбусна мрежа на Габрово , научи „Габрово Нюз“.

Тежкото пътнотранспортно произшествие е станало снощи, 6 февруари, около 20.55 часа на ул.“Лазурна“, в участъка между бившите студентски общежития и кръговото кръстовище на изхода на областния град, в посока Велико Търново.

За инцидента със самокатастрофиралия автомобил потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово. Немското возило било управлявано от 21-годишен младеж. По наши сведения, заедно с него в колата бил и негов приятел.

При движение в посока към кръговото кръстовище, младият шофьор изпуснал управлението над автомобила, който поднесъл и се ударил в металния стълб. Сблъсъкът е бил толкова силен, че предната част на колата е силно деформирана. Двамата са извадили страшен късмет, че са се отървали невредими след тежката катастрофа със значителни материални щети по колата.

Причината за инцидента е несъобразена с пътните условия скорост, уточниха от полицията. Пробите за алкохол и наркотици на водача, взети веднага след настъпване на произшествието, са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е било посетено от екип на полицията и обслужено по административен ред.

По непотвърдени данни, преди настъпването на катастрофата неопитният водач е управлявал колата демонстративно. Той „дрифтил“ по заснежените улици на Габрово, които го изкушили до такава степен, че опитът му се оказал неуспешен, завършвайки в стълба.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Преди 100 години Габрово официално отдава почит на българските опълченци

Published

on

Героизмът на българските опълченци продължава да вълнува и днес. В тяхна чест са наименувани улици, издигнати са паметници, приживе някои от тях получават военни отличия, пенсии, земя. Не за облаги те оставят кръвта си по склоновете на Шипка, при защитата на Стара Загора, на атаката при Шейново и в други сражения.

Мнозина от хилядите герои обаче са забравени приживе, живеят повече от скромно, въпреки че вземат дейно участие в последвалите войни за национално обединение. За да се почете тяхното дело, за да не се забрави то и да се предаде на поколенията и след тях, Габрово отдава почит на българските опълченци по начин, който няма еквивалент в България.

На 7 февруари 1923 г. за Почетни граждани на нашия град са провъзгласени 522 живи тогава поборници и опълченци от цялата страна. Този акт има своята предистория, започнала четири месеци по-рано.

След тържествата по случай 45-годишнината от Шипченската епопея, по предложение на тогавашния кмет Еким Топузанов, Градският общински съвет обсъжда как най-добре да изрази признателността на габровци към сражавалите се на Шипка опълченци като защитници и спасители на града.

Така на 21 септември 1922 г. се взема решение да се обявят за Почетни граждани на Габрово живите опълченци от Първа, Втора, Трета, Четвърта, Пета, Шеста, Девета и Десета дружина и Конната сотня, „взели участие в боевете на Шипка в 1877 г.”. Това е записано в Протокол № 32 от 1922 г. от заседание на Градски общински съвет – Габрово. За да се изпълни това решение, от Централното Поборническо-опълченско дружество – София се изисква списък.

В него са включени живите по това време опълченци, участвали не само в отбраната на Шипченския проход, но и в други сражения по бойния път на дружините – в Казанлъшко, при Стара Загора, при Шейново, в Котленския балкан и т.н. След изготвянето на списъка, за Почетни граждани на Габрово са обявени поименно всичките 522 поборници и опълченци от споменатите дружини.

В Протокол № 2 от 7 февр. 1923 г., с Решението на Габровския общински съвет са записани техните имена. Днес той се съхранява в Държавен архив – Габрово. Интересна статистика за техните родни места, откриваме във фонда на габровския журналист и краевед Ганчо Танев (1927-2010). От всичките, провъзгласени през 1923 г. за Почетни граждани на Габрово опълченци, 136 са от селищата на днешната Габровска област.

От тях 98 са от Габрово и габровските села, другите 38 са от Севлиевско, Тревненско и Дряновско. Останалите 376 са от други краища на България, от Бесарабия, Македония, Северна Добруджа, Източна Тракия и даже от Черна гора. Две години по-късно, Габровската община връчва специално изработен Диплом на обявените за Почетни граждани, подписан от кмета, неговите помощници и общинските съветници.

През 2003 г. Държавен архив – Габрово издава книгата „Почетните граждани на Габрово”, в която са включени провъзгласените за Почетни граждани през 1923 г. живи опълченци. Един от съставителите на изданието е Ганчо Танев, който се превърна в еталон за прецизност и стремеж към точно и вярно изясняване на всеки факт и детайл от миналото на родния ни град.

Той установява, че в списъците, изготвени от Централното Поборническо-опълченско дружество през 1923 г. обаче е допуснат много сериозен пропуск. По това време, в страната е имало още 453 живи опълченци, но неизвестно по какви причини, те не са били включени в него. Поради това те са били лишени от възможността също да бъдат обявени за Почетни граждани на Габрово. А мнозина от тях са били ранени в сраженията, наградени с руски военни отличия и дори произведени в подофицерски чинове.

След Освобождението мнозина от тях са изтъкнати военни дейци, полковници и генерали, изявени общественици, доброволци в Сръбско-българската и Балканската война, членове и активисти на Поборническо-опълченските дружества.

От днешната Габровска община, в този списък са пропуснати 40 живи тогава опълченци. Отново г-н Танев, в сътрудничество с Държавен архив – Габрово, по повод 130-годишнината от Шипченската епопея, подготвя обобщени справки за опълченците – Почетни граждани на Габрово за градовете Варна, Велико Търново, Казанлък, Карлово, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Севлиево, Сливен, Стара Загора, Тетевен, Трявна и Шумен.

Те са изпратени с писма до основните регионални вестници в 16 градове в България. Трудът, който Ганчо Танев положи за реабилитиране на паметта на пропуснатите през 1923 г. живи опълченци, намери своето продължение през 2020 г. Тогава, по повод 160-годишнина от провъзгласяването на Габрово за град, Държавен архив изготви предложение за провъзгласяването им за Почетни граждани на Габрово.

С Решение № 218 от 24 септ. 2020 г., Общински съвет – Габрово обяви за почетни граждани на града останалите живи към 1923 г. 40 опълченци от днешната Община Габрово и Добри Цонев от с. Куцина, Великотърновско (от състава на I-ва дружина). Те са били жители на Габрово, както и селата Топлеш, Жълтеш, Делижеци, Тодорчета, Велковци, Гледаци, Пецевци, на Русевци, Вуевци (Войново), Недевци (днес квартали на Габрово), Зелено дърво, Цуцумани, Прахали, Гарвани, Цвятковци, Саботковци, Стоевци, Янковци. Държавен архив – Габрово съхранява Протоколите на Габровски градски общински съвет, с които се стига до този акт.

Протоколът от 7 февр. 1923 г. е изцяло дигитализиран и достъпен за четене в Информационната система на държавните архиви. Съхранява се и фонда на Ганчо Танев. Документите са достъпни за читатели, изследователи и за всички, които искат да научат повече за участниците в Българското опълчение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

БЧК с кампания в помощ на пострадалите от земетресението в Турция

Published

on

БЧК стартира кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Република Турция на 6 февруари.

Открита е специална банкова сметка в лева: IBAN: BG64UNCR76301078660913
За пострадалите от земетресението в Турция

Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Екип за търсене и спасяване от 12 души с 5 кучета от Планинската спасителна служба на БЧК отпътува тази вечер за Турция, за да се включи в спасителните дейности на място.

Организацията има готовност и да предостави хуманитарна помощ от бедствения си резерв.

БЧК изказва своята благодарност към всички, които отправиха към нас запитвания за набиране на помощи. В момента опитни и специално обучени екипи работят при изключително тежки условия на терен, като тяхната основна цел е спасяването на ранените и пострадалите.

Предстои да бъде извършена оценка на дългосрочните нужди, за която колегите от Турския Червен полумесец ще предоставят допълнителна информация.

БЧК е в постоянна комуникация с Турския Червен полумесец и сформирания щаб на ТЧП, ръководещ операцията по подпомагане, както и с Министерството на вътрешните работи и ГД ПБЗН.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица