Свържи се с нас

Новини

Безжичен интернет на гарата в Габрово

Published

on

снимка: www.trainspotters.tk

снимка: www.trainspotters.tk

От днес, 1 ноември, пътниците на „БДЖ – Пътнически превози”, ползващи услугите на жп гара Габрово ще имат безплатен безжичен достъп до интернет в района на гарата, информираха от www.trainspotters.tk. Това ще бъде възможно след реализацията на поредната мярка на „Железниците Днес” за повишаване на интереса на пътниците към железопътния транспорт.

По инициатива на екипa и със съдействие на служителите на жп гарата вече са договорени условията и параметрите на услугата. Тя ще се предоставя от най-големия телекомуникационен оператор в България. Договорът е двегодишен и е на името на член от екипа на „Железниците Днес”, за да няма риск от допълнително финансово натоварване на някой от служителите на гарата.

Благодарение на този подход, много от тях, разполагащи с устройства за достъп до безжичната мрежа, изявиха желание да се включат. Предложен им е вариант да участват с по 1 лев в месечната сметка. Така към момента повече от 1/3 от разхода ще се покрива от самите служители. Останалата част от сумата ще бъде поета от екипа на „Железниците Днес”. Поради договорените изгодни условия и добрия отзив на служителите, са на път да доплатят и за някоя от предлаганите от доставчика екстри.

Осигуряването на безплатен достъп до интернет на жп гара Габрово е само една от стъпките по повишаването на привлекателността на железопътния транспорт за населението на Габровска област. Предвидения нов график за движение на влаковете (ГДВ) ще предостави много нови възможности за пътуване на хората от общините Габрово, Дряново и Трявна.

В тази връзка екипът на „Железниците Днес” реши да направи възможното, за да бъде популяризирано новото разписание. Премахването на необходимостта от часове изчакване на възловите гари Царева ливада, Дъбово и Горна Оряховица и създаването на нови и удобни връзки както за близките населени места от Областта, така и за големите градове в страната, са им подействали като допълнителен стимул за развитие на инициативата им.

В тази връзка те са решили да не се ограничават само с разлепването на местата за обяви в Габрово на листовки с разписанието на влаковете и цените на билетите. Вече имаме готов дизайн за книжка с разписанието на влаковете от Габрово по над 20 направления. Идеята е заимствана от аналогичното разписание на влаковете на гара София. Разпространението и ще започне няколко дни преди влизането в сила на новия ГДВ от 15 декември. Повече за възможностите да подкрепите Националния превозвач във Вашия регион може да намерите в брой 18 от 2013 г. на „Железниците Днес”.

Докато трае подготовката за влизането в сила на ГДВ 2014, продължава и ремонтът по 42-ра линия Габрово – Царева ливада. Той започна на 26 август и по план трябва да приключи за 80 дни. Извършват се дейности по укрепване на свлачище между спирките Съботковци и Стойчевци. Малко след началото на ремонтните дейности, те бяха прекратени за около две седмици. По непотвърдена информация, това се наложи поради проблем със собствеността на терен в района на свлачището и в съседство с линията. Проблемът е решен и укрепването на линията продължава.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Предприеха мерки против разпространението на шарка в градини и училища

Published

on

След получено официално писмо от Регионална здравна инспекция – Габрово до четирите общини на територията на областта, бе съобщено, че вече са предприети всички необходими мерки за предотвратяване разпространението на скарлатина и варицела при децата от детските и учебни заведения.

„Веднага сме информирали директорите на детските и учебни заведения на територията на община Трявна и са предприети необходимите превантивни мерки за осигуряване безопасността и здравето на децата, които посещават градините и училищата при нас. Държим родителите и работещия персонал да бъдат спокойни, тъй като сме обърнали внимание за стриктно спазване на сутрешния филтър и извършване на задължителната дезинфекция и проветряване на помещенията!“, коментира кметът на Трявна Силвия Кръстева.

По отношение на дезинфекция на повърхностите и проветряване в детските и учебни заведения, РЗИ – Габрово препоръчва провеждането на конкретни дейности, свързани с провеждане на ежедневно минимум двукратно влажно почистване и дезинфекция на всички помещения като: занимални, спални, учебни кабинети, физкултурни салони, лаборатории, работилници, коридори и др., и критични точки в тях – подове, маси, дръжки на врати, парапети, уреди за работа и игра, учебни пособия (мишки, клавиатури, микроскопи, инструменти в работилниците и други подобни пособия), тоалетни чинии, мивки, кранове и други, а на санитарните помещения неколкократно ежедневно измиване и дезинфекция.

Препоръчва се още стриктно спазване на изисквания за извършване на дезинфекция на гърнетата на децата от яслените групи, като се използва отделна престилка и след обслужване на всяко дете помощник-възпитателите задължително измиват и дезинфекцират ръцете си.

Провеждането на дезинфекция на приборите и съдовете за хранене след всяка употреба. Трапезната посуда и приборите за хранене да се подлагат на почистване и химиотермодезинфекция след всяка употреба.

„Дезинфекцията се извършва с разрешени от Министерството на здравеопазването за пускане на пазара биоцидни препарати, които са включени в Регистъра на биоцидите, за които има издадено разрешение за предоставяне на пазара по реда на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещество и смеси, публикуван на електронната страница на МЗ“, допълват още от РЗИ-Габрово.

За осигуряване безопасността и здравето на децата и предотвратяване разпространението на зарази сред тях, в детските заведения е необходимо извършването на ежедневно измиване с вода и сапун на играчки, маси и столове. Да се използват само играчки, които позволяват измиване и провеждане на минимум двукратно дневно проветряване на помещенията за 30 минути в отсъствие на децата (преди пристигането им и след обяд).

Проветряване на всички помещения често, до 5 минути на всеки астрономически час в работния ден. Ежедневно изтупване на спално бельо, ежеседмично на завивките и килимите и ежемесечно на дюшеците (матраците). Провеждане на термодезинфекция на спалното бельо при всяко изпиране и последващо изглаждане с гореща ютия, са сред останалите задължителни действия.

В училищата, освен посоченото по-горе, е задължително провеждането на почистване и дезинфекция и между двете смени, проветряване на учебните стаи по време на всяко междучасие и/или по-често в съответствие с метеорологичните условия, провеждане на почистване и дезинфекция на училищните автобуси преди първия курс, а впоследтсвие след всеки курс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица