Свържи се с нас

Новини

Градинката с мечето има „Място в сърцето“ на Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово, Архив

снимка: Община Габрово, Архив

Месец след старта на националната кампания „Място в сърцето“, организирана от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, предложенията от 12 града участници в инициативата са вече 24. Обществени сгради, места за срещи и културни локации ще се състезават, за да получат място в сърцето на всеки от нас.

До момента са получени предложения за емблематични паметници, както и такива за различни постройки, които поради една или друга причина са се превърнали в символи за отделните градове – Старата къща на „Александровска“ 26 в Бургас или пък ГУМ Благоевград, например. Като цяло обаче преобладават парковете, градините и местата за отдих.

Стремежът към облагородяване на пространствата за почивка и зелените площи присъства във всеки град. Това е и една от основните цели на кампанията – местната общност да се сдобие с приветливи детски площадки, обновени зоопаркове и красиви градини за разходка.

Miasto_V_Sarceto_230x220Ако сте любопитни за броя или конкретните предложения за даден град, можете да разгледате списъка на досега получените идеи:
1. Бургас
• Регионална библиотека „П. К. Яворов“
• Старата къща на „Александровска“ 26
• Пантеонът
2. Благоевград
• Градинката с розите пред Младежкия Дом
• ГУМ Благоевград
3. Варна
• Зоопарк-Варна
• Паметника Почивка
4. Габрово
• Градинката с мечето
5. Кърджали
• Фонтана на площад „Освобождение“
6. Плевен
• Детска площадка в Централна градска градина
• Площад „Възраждане“
• Спортно игрище за боче
• Парк в широкия център на града
7. Русе
• Русенският кей
8. Пловдив
• Хотел Тримонциум – Тераса
• Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“
• Парк „Лаута“
• Стълбите на „Каменица“
9. София
• Фонтанът на пл. „Славейков“
10. Сливен
• Фонтан „Кълбото“ – 3 предложения
11. Ямбол
• Символът на Ямбол – богинята на лова Дияна
12. Стара Загора
• Зоопарк Стара Загора

До края на първия етап от кампанията остават 29 дни, а предложения могат да се изпращат на: www.myastovsarceto.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Габрово ще отпразнува 24 май

Published

on

С молебен, литийно шествие, поднасяне на цвете и венци, и тържествено шествие на просветните и образователни институции, Габрово ще отбележи Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 24 май.

Празникът ще започне в Храма „Успение на Пресвета Богородица“ в 09.30 часа, където габровски свещеници ще отслужат тържествен молебен.

От православния храм в 09.45 часа ще потегли литийното шествие, което ще стигне до паметника на Васил Априлов, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тържественото шествие на габровските детски градини и училища, Техническия университет, просветни и културни институции и гражданство, ще започне в 10.00 часа. То ще премине по ул. „Юрий Венелин“, бул. „Априлов“, площад „Възраждане“ и ул. „Скобелевска“.

Във връзка с обезпечаването на реда и сигурността по време на тържествата, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на 24-ми май в Габрово ще бъдат въведени временни ограничения на движението на МПС в централната градска част.

За времето от 09.00 до 13.00 часа движението на моторни превозни средства ще бъде преустановено по улиците: ул. „Брянска“ – от кръговото кръстовище при Консултативна поликлиника до мост „Игото“ , ул. „Скобелевска“, бул. „Априлов“ от пресечката с ул. „Възраждане“ до Централна поща, ул. „Юрий Венелин“ , ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Райчо Каролев“, ул. „Лазар Донков“ и ул. „Иван Гюзелев“.

Създава се временна организация и на движението на градския транспорт. Автобусите на Общински пътнически транспорт, движещи се по направление север – юг ще обръщат на Автогара Габрово, а тези по направление юг – север – на Шиваров мост.

Зареди още

Новини

Честит 24 май! Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

Published

on

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, и се чества на 24 май.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост своя празник честват и Народните читалища.

Зареди още

Крими

Трима „се усмихнаха от ареста“ след акция за наркотици

Published

on

Трима мъже бяха задържани при специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден в Севлиево, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Около 16.20 часа на пътя между Севлиево и село Кормянскоза полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А3“. В хода на полицейските действия било установено, че водачът – 30-годишен жител на Сухиндол, придобил и държи в себе си бяло кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин.

У 22-годишен мъж, който също пътувал в автомобила, била намерена суха зелена листна маса, реагирала на марихуана.

Малко по-късно същия ден, около 19.00 часа на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ бил спрян за проверка 30-годишен севлиевец, у когото било открито бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на амфетамин и марихуана.

Образувани са бързи производства за извършени престъпления по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица