Свържи се с нас

Култура

Библиотеката ни е първата в страната с мобилна версия на сайта си

Published

on

снимка: РБ "Априлов - Палаузов"

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Габровската библиотека е първа от публичните библиотеки в страната с мобилна версия на сайта си, съобщи нейният директор Савина Цонева.

Екип от колегията на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“– Габрово разработи и спечели проект за  обновяване на сайта www.libgabrovo.com и създаване на мобилна версия.

Проектът „Нови възможности за достъп до информационни услуги чрез web сайта на Регионална библиотека – Габрово и мобилната му версия” се финансира от Грантова схема за иновативни проекти на Програма „Глоб@лни библиотеки –  България“ – ГСФИП 2013 година.

Основна цел на проекта е повишаване на информационната осигуреност на гражданите и потребителите на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ чрез въвеждане на  съвременни е-услуги и мобилен достъп.

За децата и учениците от Габровска област са създадени специализирани страници – „За децата“ и „Е-образование“. Освен това е публикувана информация и за „Клуб „Доброволец“ с възможност за попълване на електронен формуляр.

На потребителите от областта, от страната, а също и от чужбина е осигурен лесен и бърз достъп до информация за региона чрез електронен портал на Габровска област „Регион Габрово“.

Гражданите могат да направят справка в онлайн каталог на книгите и периодиката, да подадат електронна заявка за междубиблиотечно заемане, да видят краеведския календар и други.

Достъпът до ресурсите на библиотечния web сайт от мобилен телефон, iPod, iPhone, Tablet e иновативна разработка, която се предлага от много малко институции в областта или от други библиотеки в страната.

Обновеният сайт е с атрактивен интерфейс, който включва интересно съдържание на информация, изображения, аудиофайлове, видеоклипове и др.

Партньори на Регионална библиотека – Габрово в осъществяването на проекта са: Община Габрово; Регионален инспекторат по образование – Габрово; Издателство „Екс-Прес” – Габрово; Народно читалище „Априлов – Палаузов 1861” – Габрово.

Обновеният web сайт и мобилната му версия илюстрират възможностите на библиотеката за осигуряване на достъп до разнообразни електронни и дигитални ресурси за образование, самообразование и забавление – организация на свободното време, повишаване професионалните компетентности, възможности за стартиране и развиване на собствен бизнес, за „учене през целия живот”.

Реализираният проект е насочен към всички групи потребители на електронни и традиционни библиотечно-информационни услуги – от 5 до 95 години.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица