Свържи се с нас

Култура

Стоян Алексиев: „Това, което е написал Алек е толкова вкусно“

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Не, не става дума за нова готварска книга. Думите на българския актьор Стоян Алексиев са коментар към новия роман на Алек Попов „Сестри Палавееви“, с който писателят се представи за пръв път пред габровска публика. Събитието бе част от изявите в рамките на „Смешен филм фест“ 2013 г.

Последната творба на Алек Попов засяга темата за гражданската война, но разгледана през призмата на хумора и иронията. Това е предпоставка за поляризирането на читателската аудитория, както самият автор споделя, но е и начин да се говори за войната неидеологически. Идеята за книгата идва преди доста години, но има проблеми, които само времето може да реши. Ето защо, този роман се появява точно сега, а не преди 10 или 20 години.

Целта на Алек Попов е не да създаде исторически, а приключенски роман, който не толкова да разказва за събитията от онова време, колкото да пресъздава духа на онази епоха. Ето защо, място в него намират както реални имена и места, така и измислени. Затова няма прототипи на героите, а образите представляват смесица от качествата и белезите на реални хора.

Алек Попов остана верен на себе си и още веднъж провокира публиката както с текста на новия си роман, откъс от който бе представен на живо от актьора Стоян Алексиев, така и с формите, в които творбата му може да бъде намерена.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Освен книжния вариант почитателите на стила на автора на „Мисия Лондон“ могат да намерят най-младата му рожба и в аудио формат. Така „първият партизански роман, написан след края на комунизма“ се превръща и в един от първите аудио романи. Вълнуващият глас, звучащ от диска е на Стоян Алексиев, който, по думите на Алек Попов, говори за текста на романа му „по по-задълбочен начин, в сравнение с прочита на някои професионалисти“.

Освен прочетен и чут, романът „Сестри Палавееви“ ще може да бъде и видян, защото неговият автор планира да го филмира като сериал, подобен на „На всеки километър“. Текстът ще заживее и на сцената на пловдивския театър, заел се с амбициозната задача да го постави и като пиеса.

Историята на „Сестри Палавееви“ обаче няма да приключи до тук. Сюжетът ще бъде продължен и в периода на Студената война. Задача, с която Алек Попов вече се е захванал.

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица