Свържи се с нас

Култура

Общината финансира три проекта по програма Култура

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Пет организации участваха в проектната сесия на Програма Култура тази година. Община Габрово обяви два приоритета: „Организиране на събития в подкрепа на кандидатурата на Габрово за Европейска столица на културата през 2019” и „Нова визия за Габрово”. По първия приоритет постъпиха четири предложения, а по втория само едно, съобщават от местната общинска администрация.

На свои заседания Експертна комисия, назначена със заповед на кмета, разгледа внесените предложения и след направена оценка предложи за финансиране по първия приоритет проектите на НЧ „Априлов-Палаузов 1861” – „На ъгъла до светофара”, на ИМКА Габрово – „Габрово on-line” и проекта „Онлайн енциклопедия на Габрово”, чийто вносител е Обществен комитет „Васил Левски”. Четвъртият проект – „Самостоятелен живот на опашката” с вносител – НЧ ”Христо Ботев – 2008”, с. Гарван не получи достатъчен брой точки, според критериите за оценка.

Проектът, който постъпи по Приоритет две „Нова визия за Габрово”, отпадна от разглеждане още в начален етап, тъй като не отговаряше на критериите за допустимост. Исканата сума от Сдружение „Узана 2012” за реализация на проект „Колоризация” надвишава предварително обявения финансов праг за всяко проектно предложение.

Предстои трите финансирани проекта да бъдат официално представени пред габровската общественост.

По предложение на Експертната комисия Кметът на Община Габрово одобри стартирането на нова процедура по Приоритет две – „Нова визия за Габрово” със срок за внасяне на предложения 10 дни, считано от 29 октомври.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица