Свържи се с нас

Култура

Албанска култура и австралийска комедия днес на филм феста

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Габровци и гостите на града имат шанс да попълнят познанията си за литературата и изкуството на балканските народи с помощта на две събития от програмата на „Смешен филм фест“.

Първото от тях е срещата с изтъкнатия албански писател Бесник Мустафай – бивш дипломат от кариерата и министър на външните работи на страната си в периода 2005-2007 г.

Българските читатели познават два негови романа „Невъзвратимо лято“ и „Жега и щурци“, които скоро ще могат да намерят и читателите на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“. Думите на госта от Албания, че „Малките народи ще оцелеят като култури по-лесно от големите.“, биха могили да вдъхнат на Габрово увереност в надпреварата за „Европейска столица на културата 2019“, тъй като градът ни е най-малкият по население участник сред осемте претендента.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Срещата обещава да бъде интересна, защото освен писател, Бесник Мустафай е и поет, и сценарист на комедията „Мао Це Дун“, която габровската публика може да види в зала „Възраждане“ от 18.00 часа в петъчния следобед.

Филмът със стряскащото заглавие – име на знакова личност за китайската комунистическа партия, всъщност е забавна история, разказана през мъдростта и очите на един циганин. Действието се развива през 70-те, когато в едно малко градче, в което живее и малка циганска общност, идва делегация от Китай. Дали едно циганче с името Мао Це Дун ще зарадва или ще обиди гостите ще научите, ако гледате филма.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Както прилича на петък вечер ще завършим работната, но не и филмовата, седмица с щур купон, организиран от петте сестри-тийнеджърки в австралийската комедия „Откачалки“. Както сами разбирате филмът ще се понрави особено на младежката аудитория, но не е за изпускане и от родители  – „жертви“  на непостоянните настроения на техните съкровища.  Филмът започва точно в 20.00 часа и е част от конкурсната програма на „Смешен филм фест“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица