Свържи се с нас

Култура

„Руският съсед“ дойде на „Смешен филм фест“

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В рамките на Четвъртото издание на Международния фестивал на комедийния филм „Смешен филм фест” писателят-хуморист Михаил Вешим представи новия си роман „Руският съсед“.

„По някакъв начин и аз съм габровец.“, започна шеговито срещата главният редактор на в. Стършел, иронизирайки опита на някои известни политици да спечелят аудиторията, като се идентифицират с нея по местен признак.

„Руският съсед“ е продължение на филмирания бестселър „Английският съсед“, но появата му на бял свят не е самоцелна, а подсказана от живота. Сетивността на автора към обществените и политическите събития личи в романа чрез метафората за играта на „Монòполи“ и пародийните протести, описани преди да станат актуални теми от действителността. Ето защо текстът на „Руският съсед“ може да се чете като политически фейлетон, въпреки че желанието на самия автор е читателите да гледат на творбата му като на роман.

Героят на Вешим е руският олигарх – Виталий Баранов, който, по думите на автора, съвсем не прилича на онези руснаци, масово купуващи имоти по южното ни Черноморие, и понякога прави неща на своя глава, различни от тези, които неговият пишещ „баща“ е планирал. Гостът от Русия всъщност идва в България, за да си купи не къща, а цяло село, не за да опознае българския народ, а за да го покори, превръщайки го в „крепостни“ селяни. Честта се пада на село Ново Плодородно и неговите на пръв поглед обикновени, но не съвсем, жители.

Макар, че основната фигура в сатиричната творба е чуждоземец, Михаил Вешим подчерта: „Това не е роман за руснака, той си е за нас, за българите, защото на мен за българите ми е болно, че станахме едни такива … Опитвам се да покажа една сатирична и не много лицеприятна картина, а българите в романа не са положителни герои. Ако има положителен герой, това е хуморът, защото смятам, че само хуморът може да ни измъкне и да ни накара да се погледнем какви сме.“

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица