Свържи се с нас

Крими

Политика на националното съгласие? Кога?

Published

on

кирил ганчев 24 10 13Два въпроса, които търсят отговори, които могат да бъдат дадени хем просто, хем не чак толкова. Защо ли? Защото по принцип политиката на националното съгласие се прилага тогава, когато страната има нужда не от партийни разпри и институционални крамоли, а от трезви разговори и консенсус, който да бъде постигнат в името на прогреса на държавата и обществото. Примери могат да бъдат дадени със страни като Германия и Япония след Втората световна война, които, макар и изпаднали в дълбока морална, обществено- политическа и стопанска криза, намират сили да се изправят и с общи усилия да тръгнат по пътя на цялостното развитие и просперитета.

Какво се случва в България в наши дни? Страната (макар проблемът да е значително по- глобален) е все още в състояние на икономическа криза и застой, продължаващи пета поредна година. Налице са няколко фактора, които са отчетливо изражение не само на стагнацията, но и като цяло на неумелата политика, водена в продължение на 23 години в България. Липсата на единодушното мнение по множество въпроси и продължаващата партийна конфронтация в Народното събрание на републиката  не само че буквално сриват авторитета на институцията, но и общественото доверие към политиците се изчерпва главоломно. Резултатът е ясен- протести, продължили над 100 дни, макар и с различна амплитуда, но с достатъчно отчетливо значение. И въпреки всичко, едва ли управляващите, а и не само те, са си взели поука и биха предприели мерки с които да си върнат загубеното доверие.

Стигна се и дотам студентите отново да искат оставката на правителството, да задават неудобни въпроси на председателя на НС Михаил Миков, а днес, 23 октомври, дори окупираха аудитория 272 в ректората на СУ, с искания за промяна и в търсене на отговорност. Докога? Колко още време трябва да продължи тази линия на политическо поведение?

Кога ще се потърси общ съгласуван изход за възвръщане на доверието в българските институции? Неяснотата и непредвидимостта в държавата отблъскват чуждите инвеститори и неслучайно в последните месеци е отчетен спад на ПЧИ (преки чуждестранни инвестиции), които са от значение за растежа на икономиката.

Кога ще се седне на масата, за да се помисли най- накрая за намиране на решение на демографската криза, която разтърсва България? Не са ли наясно родните политици, че младите и образованите, а и не само те, бягат в чужбина в търсене на по- добра реализация, а по- възрастните водят труден, а защо да не кажем направо и непоносим живот? Че твърде много станаха „червените светлини“, сигнализиращи за стопяващата се българска нация и въпреки всичко ясни и конкретни мерки, които да овладеят този мрачен процес все още липсват.

Подобни тежки проблеми се решават преди всичко с политика на националното съгласие. На българския народ не му е нужно да гледа постоянно караници в сградата на Народното събрание или на подобни политически форуми. Българинът би искал да види как политиците си стискат ръцете и в името на доброто и благоденствието на нацията оставят партийните различия настрани, поне за малко. За да се начертаят стратегическите перспективи за развитие на страната и за да усетят хората, че може би поне малко има воля да се тръгне по нов път- по този на съгласието и разбирателство. В името на България. Евентуално, когато се спрат спекулации и безмислени обсъждания по въпроси от сорта на отпадане на забраната за тютюнопушене, да се глобяват „пияни“ пешеходци и т.н. българската държава би имала шанс за едно по- добро бъдеще. Защото ще се види и усети, че политиците й имат желание в действителност да работят за просперитета й. Дори заедно.

Автор: Кирил Ганчев,
Студентски клуб на политолога –  СУ „Св. Климент Охридски“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица