Свържи се с нас

Култура

Чешко изкуство и английски хумор в третия ден от филм феста

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Чешко изкуство и английски хумор в третия ден от „Смешен филм фест“, обещават от Община Габрово. Ярослав Хашек и неговият добър войник Швейк ще „влязат“ в  „Залата на жирафите“  в музея „Дом на хумора и сатирата” днес, точно в 17.30 часа, за да забавляват габровци и гости на града в традиционния весел четвъртък. Звучи ужасно, но всъщност е много смешно, уверяват организаторите. В рамките на проявата, посветена на 130 години от рождението и 90 г. от кончината на чешкия писател, лекция ще изнесе режисьорът Лиза Боева, а избрани негови текстове ще чете актьорът Ицко Финци. Събитието се организира с подкрепата на Чешкия център.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Чешкото изкуство ще зарадва и посетителите на  „Смешен филм фест“. От 18.00  часа започва безплатната прожекция на комедията „Селце, мое централно“ на режисьора носител на наградата „Оскар“ Иржи Менцел. Филмът ще пренесе зрителите в село, където правилата се определят от условията на социалистическата действителност на онова време, а неговите жители задружно и доброволно се подчиняват на приетите правила за обществено поведение. Дали обаче идилията е пълна? Припомнете си или научете сами днес в зала „Възраждане“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Идеята за вечер с английски хумор предизвиква смесени чувства. Едни биха казали – чудесен, интелигентен, деликатен начин  да се надсмееш над действителността, но други пък биха възкликнали – ако не е забавно, не е смешно. И на едните и на другите бихме казали: елате да видите английската екзистенциална и драматична комедия “Черно езеро”, за да видите, че смъртта може да бъде забавна. Прожекцията започва в 20.00 часа, а филмът е част от конкурсната програма.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица