Свържи се с нас

Култура

Летният театър получава шанс да се възроди

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Единственият летен театър в област Габрово ще получи своя шанс да бъде възроден. Той е част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Габрово и е включен в рамката на проекта, като инициатива, която трябва да започне от прединвестиционно проучване. Новината съобщи в началото на седмицата пред местните медии кметът на Габрово Таня Христова.

По думите на кмета наред с другите инвестиции, реализиращи се сега в Габрово, следващите обекти по важност, идващи на дневен ред, са именно Летният театър и Домът на хумора и сатирата, а възможност за тяхното финансиране освен с евросредства трябва да се търси и по други програми. Едни, от които са Европейско икономическо пространство и Норвежки фонд, в рамките на които има приоритет културно – историческо наследство.

„Искрено се надявам, че Домът на хумора и сатирата ще бъде един от проектите, които ще бъдат подкрепени, защото смятам, че това е място, заслужаващо да бъде изцяло реновирано и погледнато по един съвременен и нов прочит. Аз като кмет съм отворена за всякакви други възможности, които ще позволят Летният театър да бъде възроден и с други подходи, съчетаващи например публичния и частния интерес“, заяви Таня Христова.

От казаното стана ясно още, че от следващата 2014-та година отворен за градове като Габрово ще бъде фонд „Джесика“, подпомагащ градското развитие и позволяващ финансова подкрепа на проекти, имащи отношение към социалната инфраструктура, а към него проекти могат да подават не само Общини.

„Пример казвам създаване на градски пазар, изграждане на стадион, а защо не и летен театър? Предстои възможностите да се разширяват и стига да имаме достатъчно сили и енергия, а и когато гражданите настояват – сме длъжни да правим всичко необходимо“, допълни още кметът Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица