Свържи се с нас

Новини

Почват Кръговото на Консултативна през пролетта на 2014 г.

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Приключиха тръжните процедури за избор на изпълнители в рамките на проекта за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда.

Изграждането на кръгово кръстовище, в района на Консултативна поликлиника в Габрово, ще започне да се реализира през пролетта на 2014-та година.

Новината официално съобщи кметът Таня Христова пред местните медии, по време на своя брифинг.

С оглед на по-доброто визуално възприемане и насочване на движението в правилна посока от движещите се към него превозни средства централният остров ще бъде повдигнат спрямо пътното платно. Подобно решение освен естетическо възприемане оказва и дисциплиниращо въздействие на движението, смятат експерти. За да се съчетаят естетиката и организацията на движение скосената част на централния остров ще се изпълни от цветни павета, както насочваща маркировка за посоката на движение, информира още кметът Христова.

„Подобно изпълнение създава визуално възприемане в изглед и план, което превръща кръстовището в специфичен елемент на градския дизайн“, заяви Таня Христова.

За насочване на движението са предвидени острови на трите улици, като по този начин се получават междинни зони на изчакване в кръстовището. Движението с посока от ул.“Стефан Караджа“ към „Емануил Манолов“ ще се включва директно, без да влиза в кръга, като движещите се в тази посока ще бъдат без предимство пред излизащите от кръга. Навлизането в кръговото е с една лента на движение.

Изпълнител на Кръговото до Консултативна е Сдружение „Градска среда Пътстрой“ – Габрово. Стойността на строително – ремонтните работи възлиза на 1 199 533.44 с ДДС. Освен реконструкция на кръстовището по проект се предвижда и благоустрояване на зелената площ, което започва от хотел „Балкан“ и достига до самото кръгово. Срокът за завършване е 354 календарни дни.

Проектът за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда има 3 обособени позиции, а именно изграждането на кръстовище на Консултативна поликлиника, реконструкция на много улици и благоустрояване на Шести участък, както и благоустрояване на парк Маркотея.

Изпълнител на втората обособена позиция „Реконструкция на улица „Софроний Врачански“ гр. Габрово, ЦГЧ-Изток” и „Благоустрояване на VI участък-ЦГЧ, Габрово” е ДЗЗД „Лимк”. В него влизат габровската фирма „Лимк” ООД и софийската „Техно Строй България” ООД. В строителните работи е включена реконструкция на улиците „Цанко Дюстабанов”, „Стара планина”, „Първи май”, „Константин Иречек”, „Петко Каравелов” и „Янтра”.

Ще бъде изградена подпорна стена в участъка между мост Игото и Баев мост с конзолни наддавания за автомобилно и пешеходно движение по крайречната улица „Софроний Врачански”. Там ще има нови паркоместа, детска площадка и места за отдих. Предстои благоустрояване и на квартал Шести участък, който е недвижима културна ценност. Там е планирана подмяна на калдъръма, разполагане на улично осветление, оформяне на зелени площи, рехабилитация на зони за игра. Априловата чешма ще бъде демонтирана и върната на автентичното й място, а чешмата Гунин кладенец – реставрирана. Дейностите се съвместяват с подмяната на ВиК инфраструктурата в този район. Стойността на строително-монтажните работи е 3 184 226, 27 лв. с ДДС. Срокът за реализация е 359 календарни дни.

За изпълнител на третата обособена позиция „Благоустрояване на парк „Маркотея“ – гр. Габрово“ е избрано софийското дружество „Екса” АД. Паркът, в който не са влагани инвестиции повече от 20 години, ще бъде изцяло осъвременен и реконструиран, за да се превърне в атрактивно място за отдих и забавления. Северна, централна и южна зона ще разделят пространството. Заложена е реставрация на архитектурните елементи на езерото – мостчета, пристан, кула, остров – японска градина, парапети и бордюри. Ще бъдат изградени четири обслужващи сгради, кътове за отдих, за спорт и за игра на открито. Работният проект предлага благоустрояване на територията около автобусната спирка, чешмите и пешеходен подход към училище „Иван Вазов”. Ще има ново парково осветление и видеонаблюдение. Възстановяване на алейната мрежа и изграждане на велосипедна алея. Езерото ще бъде почистено и ще се извърши ревизия на системата за водозахранване и отводняване. Стойността на всички дейности 1 965 404, 86 лв. с ДДС. Оферираният срок за изпълнение е 360 календарни дни.

По първата и втората позиция Община Габрово предстои да сключи договори с избраните изпълнители, по третата текат процедури на обжалване от страна на втория класиран „Сънником” ЕООД

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

7 коментара

7 Comments

 1. X Bo Di

  22.10.2013 at 17:15

  hubava idea dano samo ne razrushat pametnika v zelenoto ostrov4e

 2. Бай - Бай

  22.10.2013 at 17:40

  Дано само не стане историята като със завода за автобуси щото лъжите вече на тези ще ни дойдат в повече, а както виждаме няма кой да си хвърли оставката.

 3. speedy

  22.10.2013 at 19:31

  Много полезна идея!Ще сложи край на тапите в тази област..НО не забравяте ли че има някой „шофьори“ предимно от женски род които не знаят правилата на кръговото и ударят ли се там..отиде движението за час два по брянска….

  • mad driver

   23.10.2013 at 0:30

   кметицата има ли книжка?

 4. Радой Мянков

  22.10.2013 at 23:32

  Е то ‘щото големи тапи има в Габрово… Нямам думи! Вместо да вземат да оправят този лунен пейзаж, сътворен в целия град или прословутата велоалея да придобие логично продължение в две посоки, тръгнали да правят кръгово. Че пък и 1 година срок за изпълнение. В потрес съм!!!

 5. аз

  23.10.2013 at 21:41

  те още плануваните/обещаните/ремонти не са свършили/дори не с започнати/
  та вече почнахме нови,след още някой ден сигурно ще кача снимки с ремонтираните УЖ улици обещани от общината

 6. песимиста

  31.10.2013 at 6:55

  А дано,ама на дали!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Комисията за борба с корупцията с изнесена приемна в Габрово и Дряново

Published

on

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 44-то Народно събрание ще проведе изнесена приемна в Габрово на 13 юли, понеделник.

От 10.30- до 12.30 часа в залата на първия етаж на Община Габрово експертите към Комисията ще отговарят на въпроси и сигнали на граждани.

По-късно през деня приемна ще се проведе и в Дряново. Началният час е 14.30, в сградата на Общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разрешиха провеждането на съботния пазар, но на ново място (обновена)

Published

on

Провеждането на съботния пазар в Габрово е разрешено. Той ще се проведе на ул.“Д.Л.Заменхоф“, в участъка от Търговска база до магазин от голяма търговска верига, а не както досега на ул.“Свищовска“.

Това стана ясно след проведеното днес, 10 юли, следобедно заседание на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на КОВИД – 19. Мястото осигурява оптимално спазване на всички противоепидемични мерки. Участъкът ще бъде затворен за движение на автомобили от 06.00 часа до 14.00 часа в съботния ден, 11 юли.

Община Габрово призовава всички търговци на седмичния пазар за промишлени стоки тип „битак“, на фермерския пазар, на Централния кооперативен пазар и пазар Шиваров мост да спазват строго необходимите противоепидемични мерки и да носят предпазни маски и ръкавици.

Посетителите на всички пазари на територията на общината трябва да избягват струпванията, да спазват необходимата физическа дистанция и да носят предпазни маски и ръкавици.

Кризисният щаб предлага още на кметовете на общините в област Габрово при провеждане на кооперативни пазари, фермерски пазари, стокови тържища и пазари тип „битаци“ до 15 юли, същите да се провеждат при строго спазване на противоепидимичните мерки, указани от министъра на здравеопазването.

Трябва да се спазва поточност на движението, разстояние от минимум 2 метра между търговските маси, а дистанцията между клиентите да от 1,5 метра, като е препоръчително носене на лични предпазни средства /маски/ от купувачи и продавачи.

Щабът реши още, че в периода от 10 до 12 юли, включително, на територията на област Габрово се допуска провеждането на предварително организираните групови празненства – сватби, кръщенета и други семейни празненства, с над 30 присъстващи, но при стриктно изпълнение на всички противоепидемични изисквания, посочени в заповедта на министъра на здравеопазването от 9 юли.

*Публикуваната информация е актуализирана в 18.10 часа*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Дъжд от голове в мачовете от 20-я кръг на Неделната по футбол

Published

on

Истински дъжд от голове се изля в неделния следобед, когато се изиграха мачовете от 20-я кръг на Английската неделна лига на Габрово.

Той започна с дербито между „Палаузово БТ“ и „Копакабана“. Двата отбора изиграха красив и динамичен мач, в който постоянно се догонваха в резултата. В крайна сметка, с два късни гола, „Копакабана“ изтръгна успеха с 4:3. Два гола за победителите отбеляза Пламен Меразов, а по един вкараха Ивелин Димитров и Даниел Христов. За „палаузовци“ на два пъти се разписа Николай Стоянов, а веднъж Мартин Иванов.

Във втората среща, тимът на „Мърси“ записа убедителна победа над „Идеал Стандарт Видима“, с 14:4. Павел Йорданов и Станислав Димов се разписаха по четири пъти, Цветан Енчев отбеляза хеттрик, два гола добави Божидар Василев, а веднъж вкара и Боян Димов. За „севлиевци“ два гола вкара Симеон Иванов, а по веднъж точни бяха Тихомир Мангелов и Александър Тодоров.

В третата среща, лидерите от „Ресторант Еделвайс“ също бяха убедителни и надиграха „Рио“ с 16:3. Впечатляващите тринадесет гола отбеляза Иван Лесев, два добави Милен Панчев, а един Димитър Христов. За „Рио“ два гола вкара Мартин Ширтев, а един Васил Цвятков.

В последната среща за деня, „ФК Орлите“ поведе рано срещу „Pasta Gabrovo“, с гол на Йоан Василев, но допусна късен обрат и загуби с 1:2. Головете за победителите отбелязаха Румен Радков и Ивелин Павлов.

В класирането лидер е „Ресторант Еделвайс“ с 46 т., пред „Копакабана“ с 44, „Мърси“ с 40, „Палаузово БТ“ с 37 т., „Pasta Gabrovo“ с 34 т., „ФК Орлите“ – 21 т., „Идеал Стандарт Видима“ е с 9 т. и „Рио“ с 3 т.

При голмайсторите далеч напред се откъсна Иван Лесев от „Ресторант Еделвайс“ с 45 гола, пред Павел Велчев от „Палаузово БТ“ с 29, Христо Минчев от „Pasta Gabrovo“ с 27 гола, Павел Йорданов от „Мърси“ с 23 гола, Андриян Христов от „ФК Орлите“ с 22 гола и др.

Тази неделя, 12 юли, в 10,30 часа започват мачовете от 21 кръг на АНЛ – Габрово. След последната заповед на министъра на здравеопазването, БАМФ призовава всички състезатели да идват сами на игрището за минифутбол, без приятели, приятелки, съпруги и деца, за да спазим всички необходими предписания за безопасност.

Пристигането на терена е необходимо да става непосредствено преди срещата, а напускането да е веднага след нея. БАМФ благодари за разбирането на всички състезатели.

Ето и програмата за 21 кръг:
10:30 КОПАКАБАНА – Pasta Gabrovo
11.30 Рио – Палаузово БТ
12:30 Мърси – Ресторант Еделвайс
13:30 ФК Орлите – Идеал Стандарт Видима

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица