Свържи се с нас

Култура

Наградиха победителите в конкурса „Хоталич – моето пътуване в Средновековието”

Published

on

DSCF1865По време на официална церемония в деня, в който художниците отбелязват своя професионален празник – 18 октомври, кметът на Севлиево д-р Иванов връчи наградите на победителите в националния конкурса „Хоталич – моето пътуване в Средновековието”.

DSCF1891Първа награда в категорията за картина получи „Пред портите на Хоталич“ на художника Васко Василев. На второ място бе класирана творбата на севлиевката Христина Георгиева, на трето – на Виктор Дюлгеров от Сливен, а поощрителната отиде при Цветомира Маринова. В категорията за есе първата награда заслужи 14-годишната Елена Таракова от Петрич. На второ място бе класирана творбата на Димитър Спасов от Свищов, на трето – на Любен Гатев от Троян, а поощрителната награда взе Преслава Драшкова. Първата награда в категорията за стихотворение спечели Пенка Стойкова – Славова от Кормянско. Сребърното и бронзово отличие отидоха при севлиевките Радинка Стефанова и Христина Главанова, а поощрителната награда взе възпитаничката на СОУ „В. Левски“ Ренета Николова.

DSCF1917Картините на участниците в конкурса са изложени на третия етаж в ГХГ „Асен и Илия Пейкови“ и ще бъдат достъпни за посетителите до края на месец октомври. Всички есета, стихотворения и рисунки ще бъдат включени в каталожното издание за Хоталич.

Конкурсът се проведе във връзка с изпълняването на проект „Осигуряване на достъп и социализация на Средновековен град и крепост „Хоталич”, като целта му бе да насочи вниманието на обществеността към археологическия обект „Хоталич“, за да се превърне той в желана туристическа дестинация за българи и чужденци.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица