Свържи се с нас

Новини

Истинската цена на Водния цикъл в Габрово?

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Каква е истинската цена на Водния цикъл в Габрово? Колко струва той на един гражданин на Република България ? Колко струва на един гражданин, живеещ в Габрово ? Колко можеше да струва, ако …?

Тези въпроси постави и изрази позиция по тях в приемната на Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово председателят на „Дженерал айдия“ Иван Корназов, по време на пресконференция.


Амортизации на автомобилите на габровци ?

Между 430 и 470 лв. трябва да отдели средностатистическия жител на Габрово, който използва активно автомобила си в условията на рехабилитация и разширяване на мрежата на ВиК. Тази сума е в следствие на изключително ускорената амортизация на гумите и окачването.

Можеше ли тази амортизация да бъде избегната или намалена? Да, можеше да бъде намалена в пъти, ако бе предвиден един малък екип, който всеки ден обхожда трасето и попълва неравностите с инертни материали. Един малък екип от 5-6 човека и едно малко камионче. Но, никой не е помислил за допълнителните разходите на автомобилистите. Ако това беше направено, сега никой не би имал основание да претендира за възстановяване на тези щети.

Съгласно Закона за Задълженията и Договорите (ЗЗД), който виновно причини щета другиму е длъжен да поправи щетата до нейния пълен размер. Дали имаме виновно поведение и кой е виновен в този случай? Липсата на достатъчна разсъдливост у авторите и администраторите на проекта да сведат до минимум въпросните амортизации е достатъчно основание за иск за обезщетение. Общата стойност на щетите по автомобилите се изчислява на повече от 8 млн. лв. Това е сума, която физическите и юридически лица, потърпевши от безхаберието и/или липсата на достатъчно интелект, трябва да платят от своя джоб за да възстановят автомобилите си.

Как практически може да стане компенсирането на потърпевшите? По много начини, най-удачен от които е чрез освобождаване от задължението за плащане на пътен данък – напр. за срок от 7 години.

Цената на водата в условията на многократното й спиране и пускане след СМР ?

Когато се спре водата и се подменя определена част от водопровода се случват две общоизвестни явления.  Водата се оттича от тръбите и те се запълват с въздух. При пускането на водата този въздух се сгъстява и преминава през водомерите, като ги завърта. Най-ощетени са хората от по-високите етажи, тъй като въздухът, както и ел. ток винаги „избират пътят на най-малкото съпротивление”.

Потича мътна вода, която не става нито за миене, нито за пиене, нито за къпане, нито за пране. Тя просто трябва да се източи, но също както и въздухът, който е преминал преди нея, завърта водомерите.

Наличните водомери отчитат доставена питейна вода, част от която не е вода, а друга част не е питейна и не става за нищо. При многократно спиране и пускане на водата, което в случая е ежедневие, имаме налице недобросъвестно отношение към потребителите. Това недобросъвестно отношение е основание за иск по ЗЗД.

Монополистът ВиК е трябвало да отчете това, че клиентите му ще трябва да плащат за доставки, които реално не са извършени и да предложи вариант за компенсиране на клиентите си.  Това задължение произтича от изричното задължение ВиК монополистът да осъществява своята дейност в интерес на обществото. В случая имаме бездействие, което подлежи на санкции както по ЗЗД, така и по Закона за Защита на Конкуренцията (ЗЗК).

Общата щета за габровци възлиза на повече от 1.2 млн. лв.

Недобре съгласувано, хаотично, а често и немърливо изпълнение на СМР. Общата стойност на проекта би могла да е най-малко със 17 % по-ниска, ако СМР се извършваха съгласувано една с друга, ако нещата не се правеха по два-три пъти, ако проектантите и администраторите си разбираха по-добре работата, ако не си пречеха взаимно и ако още от самото начало се полагаха грижи като от добър стопанин и като от някой, който работи така както би работил, ако парите излизаха от неговия джоб.

Тук, логично, възниква въпросът: „Дали това не се прави нарочно, за да се усвоят повече средства?“ Вероятността това да е точно така е твърде висока, от което идва и вторият логичен въпрос: „Дали не става дума за измама с еврофондове?“ Ако това е така е необходим спешен мониторинг от Европейската комисия.

Има ли опасност от зарази и епидемиологична обстановка ?

Като се има предвид начина, по който се съхраняват тръбите – Да, твърде е възможно това да се случи. Защо?

Защото тръбите за питейната вода просто се търкалят покрай пътя не с дни, не седмици, а месеци наред. Освен, че част от тях просто изчезват, друга част стават обект на интерес на най-различни микроорганизми и животни – в т.ч.  и гризачи.

Какви зарази можем да очакваме при тази ситуация?

Най-различни: от епидемия на почти“безобидни“ стомашно-чревни инфекции до много страшни и неличими болести, които в миналото масово са покосявали Европа. На практика – всичко, за което се сетите.

Някой би могъл да възрази, че има РЗИ, която строго контролира „нещата”…

За огромно съжаление, трябва да подчертаем дебело факта, че към настоящия момент РЗИ Габрово е една компрометирана институция, на която не може да се има никакво доверие, не само защото не осъществява стриктен контрол, а и защото се управлява от лице, което определено взима участие в корупционни схеми и на което не може да се има абсолютно никакво доверие. Никакво доверие за него и за ръководената от него РЗИ.

Можете ли да имате доверие на Контролен орган, който се ръководи от човек, назначен на трудов договор в контролираната от този орган МБАЛ?

Ако някой смята,че това е просто конфликт на интереси – жестоко се лъже! Конфликт на интереси има в момента на подписването на този трудов договор, но  от момента на получаването на първата заплата по този договор вече е налице корупция.

Скриването на корупцията зад термини от вида „конфликт на интереси” не е в интерес на обществото. Истината трябва да се назовава в прав текст – ясен и разбираем за всички.

Други рискове за живота и здравето на габровци и пребиваващите в Габрово ?

Съществуват, прекалено   много са и палитрата им е твърде широка. Като се започне с препъване, падане и счупване на крайници, премине се през пропадане в необозначени окопи, ями, дупки и пр. и се достигне до инциденти, които могат да завършат с трагичен край.

И всичко това са опасности, които са по вина на безхаберието, лошата организация, липсата на контрол и заинтересованост у съответните отговорни лица да предприемат необходимите действия с цел опазване на здравето и живота на гражданите (а също и на тяхното имущество). Това са опасности, които се дължат на абсолютно безотговорно поведение, за което в НК са предвидени съотв. санкции.

Това са опасности които грозят и млади и стари, в т. ч. и децата, които нямат изградени достатъчно силни инстинкти за съхранение и които често увлечени в своята игра просто не забелязват опасността.

Всички тези опасности, рискове, както и споменатите в предишните точки, стават пред очите на цялото общество. А контролните органи все още не са се самосезирали.

Поради това ние от „Дженерал айдия“ заемаме категоричната позиция, че е необходимо да се информира за всичко това както Главна Прокуратура, така и ЕК, въпреки, че информацията която смятаме да предоставим на  ЕК може да донесе огромни негативи за България.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица