Свържи се с нас

Новини

Истинската цена на Водния цикъл в Габрово?

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Каква е истинската цена на Водния цикъл в Габрово? Колко струва той на един гражданин на Република България ? Колко струва на един гражданин, живеещ в Габрово ? Колко можеше да струва, ако …?

Тези въпроси постави и изрази позиция по тях в приемната на Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово председателят на „Дженерал айдия“ Иван Корназов, по време на пресконференция.


Амортизации на автомобилите на габровци ?

Между 430 и 470 лв. трябва да отдели средностатистическия жител на Габрово, който използва активно автомобила си в условията на рехабилитация и разширяване на мрежата на ВиК. Тази сума е в следствие на изключително ускорената амортизация на гумите и окачването.

Можеше ли тази амортизация да бъде избегната или намалена? Да, можеше да бъде намалена в пъти, ако бе предвиден един малък екип, който всеки ден обхожда трасето и попълва неравностите с инертни материали. Един малък екип от 5-6 човека и едно малко камионче. Но, никой не е помислил за допълнителните разходите на автомобилистите. Ако това беше направено, сега никой не би имал основание да претендира за възстановяване на тези щети.

Съгласно Закона за Задълженията и Договорите (ЗЗД), който виновно причини щета другиму е длъжен да поправи щетата до нейния пълен размер. Дали имаме виновно поведение и кой е виновен в този случай? Липсата на достатъчна разсъдливост у авторите и администраторите на проекта да сведат до минимум въпросните амортизации е достатъчно основание за иск за обезщетение. Общата стойност на щетите по автомобилите се изчислява на повече от 8 млн. лв. Това е сума, която физическите и юридически лица, потърпевши от безхаберието и/или липсата на достатъчно интелект, трябва да платят от своя джоб за да възстановят автомобилите си.

Как практически може да стане компенсирането на потърпевшите? По много начини, най-удачен от които е чрез освобождаване от задължението за плащане на пътен данък – напр. за срок от 7 години.

Цената на водата в условията на многократното й спиране и пускане след СМР ?

Когато се спре водата и се подменя определена част от водопровода се случват две общоизвестни явления.  Водата се оттича от тръбите и те се запълват с въздух. При пускането на водата този въздух се сгъстява и преминава през водомерите, като ги завърта. Най-ощетени са хората от по-високите етажи, тъй като въздухът, както и ел. ток винаги „избират пътят на най-малкото съпротивление”.

Потича мътна вода, която не става нито за миене, нито за пиене, нито за къпане, нито за пране. Тя просто трябва да се източи, но също както и въздухът, който е преминал преди нея, завърта водомерите.

Наличните водомери отчитат доставена питейна вода, част от която не е вода, а друга част не е питейна и не става за нищо. При многократно спиране и пускане на водата, което в случая е ежедневие, имаме налице недобросъвестно отношение към потребителите. Това недобросъвестно отношение е основание за иск по ЗЗД.

Монополистът ВиК е трябвало да отчете това, че клиентите му ще трябва да плащат за доставки, които реално не са извършени и да предложи вариант за компенсиране на клиентите си.  Това задължение произтича от изричното задължение ВиК монополистът да осъществява своята дейност в интерес на обществото. В случая имаме бездействие, което подлежи на санкции както по ЗЗД, така и по Закона за Защита на Конкуренцията (ЗЗК).

Общата щета за габровци възлиза на повече от 1.2 млн. лв.

Недобре съгласувано, хаотично, а често и немърливо изпълнение на СМР. Общата стойност на проекта би могла да е най-малко със 17 % по-ниска, ако СМР се извършваха съгласувано една с друга, ако нещата не се правеха по два-три пъти, ако проектантите и администраторите си разбираха по-добре работата, ако не си пречеха взаимно и ако още от самото начало се полагаха грижи като от добър стопанин и като от някой, който работи така както би работил, ако парите излизаха от неговия джоб.

Тук, логично, възниква въпросът: „Дали това не се прави нарочно, за да се усвоят повече средства?“ Вероятността това да е точно така е твърде висока, от което идва и вторият логичен въпрос: „Дали не става дума за измама с еврофондове?“ Ако това е така е необходим спешен мониторинг от Европейската комисия.

Има ли опасност от зарази и епидемиологична обстановка ?

Като се има предвид начина, по който се съхраняват тръбите – Да, твърде е възможно това да се случи. Защо?

Защото тръбите за питейната вода просто се търкалят покрай пътя не с дни, не седмици, а месеци наред. Освен, че част от тях просто изчезват, друга част стават обект на интерес на най-различни микроорганизми и животни – в т.ч.  и гризачи.

Какви зарази можем да очакваме при тази ситуация?

Най-различни: от епидемия на почти“безобидни“ стомашно-чревни инфекции до много страшни и неличими болести, които в миналото масово са покосявали Европа. На практика – всичко, за което се сетите.

Някой би могъл да възрази, че има РЗИ, която строго контролира „нещата”…

За огромно съжаление, трябва да подчертаем дебело факта, че към настоящия момент РЗИ Габрово е една компрометирана институция, на която не може да се има никакво доверие, не само защото не осъществява стриктен контрол, а и защото се управлява от лице, което определено взима участие в корупционни схеми и на което не може да се има абсолютно никакво доверие. Никакво доверие за него и за ръководената от него РЗИ.

Можете ли да имате доверие на Контролен орган, който се ръководи от човек, назначен на трудов договор в контролираната от този орган МБАЛ?

Ако някой смята,че това е просто конфликт на интереси – жестоко се лъже! Конфликт на интереси има в момента на подписването на този трудов договор, но  от момента на получаването на първата заплата по този договор вече е налице корупция.

Скриването на корупцията зад термини от вида „конфликт на интереси” не е в интерес на обществото. Истината трябва да се назовава в прав текст – ясен и разбираем за всички.

Други рискове за живота и здравето на габровци и пребиваващите в Габрово ?

Съществуват, прекалено   много са и палитрата им е твърде широка. Като се започне с препъване, падане и счупване на крайници, премине се през пропадане в необозначени окопи, ями, дупки и пр. и се достигне до инциденти, които могат да завършат с трагичен край.

И всичко това са опасности, които са по вина на безхаберието, лошата организация, липсата на контрол и заинтересованост у съответните отговорни лица да предприемат необходимите действия с цел опазване на здравето и живота на гражданите (а също и на тяхното имущество). Това са опасности, които се дължат на абсолютно безотговорно поведение, за което в НК са предвидени съотв. санкции.

Това са опасности които грозят и млади и стари, в т. ч. и децата, които нямат изградени достатъчно силни инстинкти за съхранение и които често увлечени в своята игра просто не забелязват опасността.

Всички тези опасности, рискове, както и споменатите в предишните точки, стават пред очите на цялото общество. А контролните органи все още не са се самосезирали.

Поради това ние от „Дженерал айдия“ заемаме категоричната позиция, че е необходимо да се информира за всичко това както Главна Прокуратура, така и ЕК, въпреки, че информацията която смятаме да предоставим на  ЕК може да донесе огромни негативи за България.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица