Свържи се с нас

Новини

Внимание, шофьори – навън е есен!

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Не се подлъгвайте по циганското лято – чакат ни типичните есенни дъждове, мъгли, вятър и хлад. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово публикуваха препоръки към шофьорите за ограничаване на предпоставките за възникване на ПТП през есенно-зимния период.

Не пестете нито време, нито средства, за да приведете осветителната система  на Вашия автомобил в пълна изправност. Изгоряла крушка на стоп, мигач, габаритна светлина  или особено на ляв фар, създават  голяма опасност за злополука. Ако фаровете не са правилно регулирани и светят ниско, това многократно увеличава риска да не забележите навреме и да блъснете пешеходец, велосипед или друго превозно средство без сигнализация. Непременно се погрижете да си осигурите зимни гуми /най-добре нови/- от стабилността на автомобила на пътя зависи вашия и живота на пътниците! Подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките, които не чистят добре  –  те са крайно важни за видимостта напред; проверете изправността на устройството за измиване на предното стъкло и това за подгряване на задното стъкло. Поддържайте резервоара за измиване на предното стъкло зареден  с незамръзваща течност; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.

Скоростта  винаги трябва да е такава, че да можете да спрете в  зоната на видимостта! При пътуване по тъмно с автомобил, винаги очаквайте пред Вас на платното да се намират: пешеходец, който се движи неправилно, или също неправилно движещ се, криволичещ колоездач, чийто велосипед е без изправен фар и без светлоотразител. Изберете такава скорост, която да ви позволи да реагирате и да спрете /без да загубите контрол над автомобила/ в зоната, осветявана от фаровете. Преди разминаване с насрещни автомобили сте заслепени от техните фарове. Това налага непременно намаляване на скоростта до разминаването. Само с такова “презастраховане” Вие  си осигурявате необходимата безопасност при намалената видимост.

Преминавайте бавно и предпазливо  покрай спирките на обществения транспорт! Те са места с концентрация на злополуки с пешеходци. Край  спирките на  автобуси, тролейбуси, трамваи е най-голяма вероятността пред Вашия автомобил внезапно да се появи на платното  забързан пешеходец, който не се е огледал преди да пресече. Затова още преди спирката непременно намалете скоростта и максимално увеличете страничната дистанция от автобуса, който заобикаляте. Когато  настилката е хлъзгава /мокра, заснежена, заледена/, се движете още по-бавно.

При  наводнено платно ви заплашва “аквапланинг”. Намалете значително скоростта! При дъжд и мъгла мокрото платно поглъща до голяма степен светлината на фаровете и видимостта силно се влошава. Тогава пешеходците гледат по-скоро надолу, отколкото настрани, към приближаващите автомобили. Затова намалете скоростта поне с още  20 км /ч  в сравнение с онази, с която бихте се движили по суха настилка вечер. Увеличете дистанцията двойно и не използвайте рязко спирачките. Бъдете в очакване за наличие на трудно забележим пешеходец на платното пред автомобила Ви. При висока скорост по наводнено платно и с износени гуми, рискувате да попаднете в “аквапланинг” –  автомобилът става неуправляем, носейки се като водни ски върху водния клин между асфалта и гумите.

Не бързайте да превключвате на къси  светлини твърде отдалече! Ако преди разминаване, насрещният Ви колега превключи прекалено отдалече /много повече от 150 метра разстояние/ от дълги на къси светлини, по-добре е да не последвате примера му веднага, тъй като ще се наложи  да се движите на къси светлини в  т.нар. “тъмна зона” в доста дълъг участък, а това увеличава риска.

Прогнозирайте попадането в коварни хлъзгави участъци! В късна есен,  сутрин, много участъци от пътищата се покриват със слана или скреж. В районите около водните басейни може да попаднете изведнъж в гъста мъгла. Знайте, че при общо сух  път, настилката на  мостовете  е възможно да бъде покрита с тънък слой лед, който е трудно забележим. Още по-голяма е вероятността от това, ако в момента има мъгла и температурите са ниски.  Гъстата мъгла и заскрежаването на дърветата в студено време  вече е предупреждение, че  върху платното може да се е образувал вече тънък слой поледица. Участъците върху мостовете се заледяват най-рано от цялото протежение на пътя и поради  специфичните въздушни течения. Най-правилно за Вашата сигурност е да се движите предпазливо, в очакване на  попадане върху хлъзгав участък. Намалете скоростта още преди навлизането върху моста. Вече навлезли в него, не употребявайте спирачките, а намалявайте скоростта с помощта на двигателя, без да форсирате и като не изключвате от скорост. Увеличете значително дистанцията от автомобила пред вас и не предприемайте изпреварвания. Бъдете особено предпазливи в пътни участъци на северните склонове!

Очаквайте внезапни действия на възрастни пешеходци и деца! Не забравяйте, че те често навлизат внезапно на пешеходните пътеки, след като не са преценили скоростта на приближаващия автомобил и възможността на водача да спре.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица