Свържи се с нас

Любопитно

Регионален фестивал на ученето през целия живот

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Мрежи за инициативи и информация за ученето през целия живот стартира през 2012 г. по инициатива на Регионален инспекторат по образованието – Габрово с партньорството на Община Габрово и е насочен към хора от всички възрастови групи – деца, родители, баби и дядовци, хора с различни интереси, нужди, произход и възможности – ученици, студенти, възрастни учащи, безработни и работещи.

В периода от 2-ри до 5-ти октомври бяха проведени инициативи, включени в регионалния фестивал на ученето през целия живот по проект на Министерството на образованието и науката.

Народна астрономическа обсерватория и планетариум – Габрово, като извънучилищно педагогическо учреждение, осъществяващо образователна, изследователска и културна дейност се включи в програмата на регионалния фестивал за учене през целия живот. От четвъртък до събота бяха организирани отворени врати за програми в звездната зала от 13.00 ч. и наблюдения на Слънцето от 14.00 ч. до 15.00 часа. Обявените прояви бяха посетени от много ученици от габровските училища, граждани от всички възрасти и от други региони, водени от любопитството и необходимостта да надникнат в тайните на космоса.

В петък от 13.00 ч., в университетска библиотека на Технически университет – Габрово бе проведен ден на отворените врати на тема: „Предизвикателствата пред висшето образование и връзката университет – бизнес – средно образование”. Инициативата бе посетена от ученици от ПТГ „Д-р Никола Василиади” – Габрово и от г-жа Павлина Макашелова – старши експерт в Дирекция „Образование и социални дейности” в Община Габрово.

Кулминацията на тазгодишния фестивал бяха инициативите проведени в съботния ден. В Актовата зала на Националната Априловска гимназия бе представена презентация на тема: „СУГЕСТОПЕДИЯТА – Педагогиката на Бъдещето – Учене без учене“, представена от Деница Александрова, преподавател сугестопед в присъствието на ученици от Национална Априловска гимназия, учители по чуждоезиково обучение и граждани. В същата зала бе представен документален филм за Априловото училище, последван от изява на група ИИД – „Млад експериментатор“ – по проект „УСПЕХ“ на тема „Наука от бабината ракла“.

От 11.00 в ПМГ в „Акад. Иван Гюзелев” – Габрово на проведения ден на отворените врати на тема „Вавилонската кула и общият език” бяха четени творби на български, немски, английски, френски, испански и руски език от ученици от V до ХІІ клас. На това изграждане на Вавилонската кула от учениците присъстваха и техни връстници. Инициативата завърши с театрална постановка на ученици от театрална формация „Движение” при ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” – Габрово.

В същия час във фоайето на зала „Възраждане” в Габрово свои представителни изяви имаха Клуб по състезателни танци „Ритмика” – Габрово и карате клуб „Столетов” – Габрово. Най-голям интерес бе предизвикан сред малките посетители, които активно се включиха, както в танците, научавайки своите първи стъпки, така и в бойните изкуства, усвоявайки техники за самозащита.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Българинът предпочита родното вино

Published

on

В България продажбите на родни вина са в пъти повече от тези на вносните. Такава тенденция показват данните на известна голяма търговска верига у нас, представена и в Габрово, за консумацията и нагласите на клиентите.

От години ценителите в страната избират за трапезата и специалните си празници вино от български производители. Наблюдава се и районираност в търсенето – потребителите от традиционните винарски райони в страната избират местните сортове и производители. Типичният винолюбител от Мелник, вместо да закупи Тракийски Мавруд, е по-склонен да заложи на характерните за местния тероар Мелник 55 или Широка мелнишка лоза.

Много позитивна за родния пазар тенденция очертава ритейлърът – с възраждането на лозови масиви от традиционните български сортове като Мавруд, Тамянка, Мелник 55 и Рубин и др. се повишава и търсенето им от страна на потребителя. За налагане на местните сортове помага и популярната в последните години тенденция – във винопроизводството да се купажират местни с класически сортове.

От популярните сортове, предпочитани от българина, остават Мерло, Шардоне, Каберне Совиньон. А в последните години се наблюдава ръст при Совиньон Блан, Сира, както и Каберне Фран, който набира особена популярност последната година.

Бялото вино чувствително измества червеното от лидерската позиция по продажби. При него вече не се наблюдава сезонност на търсенето.

Розето и пенливите вина също растат за сметка на червеното, което остава предпочитано основно през студените месеци на годината. Причината за това е, че винолюбителите търсят свежи вина с плодов „нос“, по-нисък алкохолен градус, лесни за съчетание с храна и самостоятелна консумация. Винената култура на българина расте последните години. Това показва повишеният интерес от страна на потребителя към вина от висок ценови клас.

В коледно-новогодишния период компанията отчита ръст в търсенето на вино в бутилка пред вина в bag-in-box-разфасовка. Очакванията на ритейлъра са, че тази тенденция ще продължи и през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица