Свържи се с нас

Новини

Обучение на експерти от асоциациите по ВиК

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Заместник – областният управител Кенан Ашиков и старши – експертът по регионално развитие Марияна Ризова участваха в регионално публично обсъждане на проекта на Стратегия за развитие на отрасъла водоснабдяване и канализация, информираха от Областна администрация – Габрово. В срещата взеха участие заместник – министърът на Регионалното развитие Добромир Симидчиев, представителят на Световната банка Ивайло Колев, областни управители, кметове, директори на ВиК дружества, браншови организации от отрасъла, както и неправителствени организации представляващи интересите на потребителите на ВиК – услугите.

По време на срещата беше представен проект „Подкрепа на реформата в отрасъл ВиК”, изпълняван от Министерството на регионалното развитие по ОП „Околна среда 2007-2013”, чиято основната цел е да подпомогне укрепването на капацитета на структурите, ангажирани в процеса на реформиране на отрасъла „Водоснабдяване и канализация” и да осигури устойчива управление на ВиК инфраструктурата в страната.

Основните дейности по проекта включват: изготвяне на подзаконови нормативни актове съгласно Закона за водите и Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги; разработване на нова десетгодишна отраслова стратегия на отрасъла ВиК, създаване на единна информационна система за ВиК услугите и регистри на асоциациите по ВиК (АВиК) и ВиК операторите (ВиКО) и информационна система за водностопанските системи и съоръжения, изграждане на капацитет – чрез обучения, работни посещения и ресурсно осигуряване – на експерти от АВиК, ВиКО и МРР; разработка на технически паспорти на язовири; разработка на пилотен регионален ВиК проект.

През пролетта на 2013 г. в консултации с представители на АВиК беше разработен проект на Правилник за организацията и дейността на асоциациите по ВиК. От есента на 2013 г. предстои провеждане на серия от 10 специализирани обучения за повишаване капацитета на експертите от асоциациите по ВиК и ВиК операторите на обособени територии, както и изграждане на материално-техническа база на АВиК, което е от съществено значение за успешното извършване на реформата в отрасъла, ефективното управление на активите, както и за повишаване качеството на ВиК услугите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица