Свържи се с нас

Любопитно

Празниците на Севлиево’ 2013 (Програма)

Published

on

ПРАЗНИЦИ НА СЕВЛИЕВО
октомври 2013 г.
П Р О Г Р А М А

7 – 9 октомври
Национален фестивал на любителски театри за деца „Вълшебникът Театър“
НЧ „Развитие – 1870”, по отделна програма

7 октомври /понеделник/
Изложба-фотография „Пейзажи”
17.30 ч., ГХГ „Асен и Илия Пейкови”

8 октомври /вторник/
Възпоменателни и юбилейни монети от нумизматичния фонд на
Исторически музей – Севлиево
17.00 ч., Хаджистояново училище

9 – 13 октомври
ДЕВЕТИ ПРАЗНИК НА ТИКВАТА –
„ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕВЛИЕВО – СТОЛИЦА НА ТИКВАТА”
и
СЕВЛИЕВСКИ ЕСЕНЕН ПАНАИР

9 октомври / сряда/
„ В света на тиквата ” – творческо ателие
15.30 ч., АВК „Дандолови къщи”, Музей на Тиквата

10 октомври /четвъртък/
Откриване на изложбите и връчване на награди от конкурсите
„Тиквени фантазии” и „Тиква най-най-…”
13.30 ч., Дом на културата „Мара Белчева”

Театрален спектакъл „Неродена мома в Царството на тиквата”
14.30 ч., Дом на културата „Мара Белчева”

20 години Бизнес сдружение „Севлиево 21 век” – откриване на фотоизложба
17.30 ч., пред Център за обучение на „Идеал Стандарт – Видима” АД

Откриване на Севлиевския есенен панаир с
концерт на Ансамбъл „Развитие” при НЧ „Развитие-1870” , гр.Севлиево
18.30 ч., панаирна естрада

11 октомври /петък/
Събор-надпяване на хорове при клубове на пенсионера
10.00 ч., НЧ „Развитие”

“Музикална въртележка” – концерт на самодейни състави
10.30 ч., панаирна естрада

Карнавално шествие „Влакът на Тиквенбург”
17.30 ч., от парк „Казармите” до панаирна естрада

Шоу програма с участието на Краси Радков и Борис Солтарийски
18.30 ч., панаирна естрада

„Нощ в музея” – отворени врати
от 19.00 ч. до 24.00 ч. ., Хаджистояново училище
„Нощ в галерията” – отворени врати
от 19.00 ч. до 24.00 ч. ., ГХГ „Асен и Илия Пейкови”

12 октомври / събота /
„Северняшки гайтани“- национален събор на изпълнители от клубове за български хора
10.30 ч., СЗ „Дан Колов”

Пъстро „Тиквено парти“
• Откриване на кулинарна изложба – конкурс „Тиквени изкушения“ /експонирана в централното фоайе на Община Севлиево/
• Най–дългият тиквеник – сладко изкушение
• Детска шоу програма / клоуни, награди и супер изненади /
• Забавно ателие за рисуване
10.30 ч., площад „Свобода”
• Открита сцена на таланта
14.00 ч., панаирна естрада

20 години Бизнес сдружение „Севлиево 21 век” – празнична програма
17.30 ч., площад „Свобода”
• Клоуни и забавни игри за деца
• Конкурс за „Най-интересна шапка”
• 101 КАБА ГАЙДИ и народната певица Кристина Енгерова
• СЕВЛИЕВСКА ДУХОВА МУЗИКА
• ДАНИ МЕДЖИК – илюзионно шоу
• Концерт на МИРО, Венци Кътов, Вася Попова и Ивайло Донков
• Празнична заря

14 октомври /понеделник/

ДЕН НА СЕВЛИЕВО
• Празнична св. литургия по случай Петковден
8.00 ч., църкви „Св.Пророк Илия” и „Св.Троица”

• Тържествена сесия на Общински съвет – Севлиево
17.30 ч., зала 300 на Община Севлиево
• Празничен концерт с участието на ГРАФА, София, Павел и Ива
18.30 ч., пл. “Свобода”

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Габрово посрещна Захари Карабашлиев с пълна зала

Published

on

Пълна зала посрещна в Габрово писателя Захари Карабашлиев. Повече от час и половина снощи в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, популярният автор разговаря с почитателите си за писаното слово, историята, паметта и новата си книга “Рана“.

Областният управител на Габрово Мария Башева – Венкова постави началото на литературната среща, цитирайки Стивън Кинг и неговите думи:“ Книгата е онова нещо в нашия свят, което е най-близо до магията.“

Захари Карабашлиев подчерта, че представя книгите си в цялата страна и е рядкост областен управител да уважи събитието, а още по-малко да инициира провеждането му. Авторът поясни, че заглавието на романа препраща към раната, която главният герой в книгата получава още в първото сражение, в което участва, но и към раната, нанесена на целия български народ от опустошителните войни, в периода на второто десетилетие на 20 век.

Авторът допълни, че творбата му е късче памет за българската история. Той определи романа като семеен, развиващ се на фона на Първата Световна война, но и представящ последиците от Първата национална катастрофа.

Модераторът на срещата Иван Христов, директор на Исторически музей- Дряново, сподели наблюденията си относно документалната стойност на творбата, която съдържа подробна библиография.

След края на увлекателната дискусия областният управител подари на Захари Карабашлиев изображение на Паметника на Свободата, изрисувано върху стъкло, като му пожела свобода на мисълта и творчеството.

Зареди още

Любопитно

Седмица на виното и любовта в Трявна

Published

on

Днес е 14 февруари! Денят на влюбените и празникът на виното Трифон Зарезан, който се отбелязва на тази дата по стар стил. По традиция на много места у нас ритуално ще бъдат зарязани лозови масиви за здрава, богата и плодородна година. Честити да са!

Днес Трявна също ще отбележи двата празника с подготвени събития през целия ден от своята обявена Седмица на виното и любовта. Програмата започва в 11.30 ч в музей Славейкова къща към Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна, където ще бъде отворена небезизвестната Любовна ракла.

В 12.00 ч. във винарна „Чукара“ – гр. Трявна символично за българския народен празник ще бъдат зарязани лозите в комплекса от домакините и кмета на Община Трявна. За настроението на всички гости ще се погрижат талантливите дами от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна и Танцов ансамбъл „Трявна“ към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна. Почерпка с вино и разходка из винарна „Чукара“ с разказ от първо лице за производствения процес ще сложат край на събитието в комплекса.

Като част от отбелязването на Международната Седмица на брака у нас, празничните събития във възрожденския ни град ще продължат от 14.00 ч. в Тържествената зала на местната администрация. Кметът на Трявна Денчо Минев ще бракосъчетае във вечна вярност влюбена двойка, след което ще поздрави дългогодишни такива от Трявна и Плачковци, сключили своя граждански съюз преди 65, 60 и 50 години.

Специални поздравления ще бъдат отправени и към Кольо Дабков, който повече от тридесет години е бил официално длъжностно лице по сключване на граждански бракове в Община Трявна.

Денят на влюбените и празникът на виното ще завършат тематично на старинния площад „Капитан дядо Никола“, където в 19.00 ч сто огнени фенера ще озарят небето над Трявна. Емоцията от преживяното ще бъде споделена с чаша хубаво вино, а всички желаещи – влюбени, семейства, жители и гости на града ще могат да запечатат момента със снимка на нашата голяма пейка-сърце!

Зареди още

Култура

„Изкуството на тамбурата” представя Цветан Радков в БНР с Оркестъра за народна музика

Published

on

Преподавателят Цветан Радков от Школата по китара и тамбура при Народно читалище „Развитие-1870” ще вземе участие в четвъртата част на проекта „Тайните на българските инструменти” – „Изкуството на тамбурата”. Музикално-образователният проект се организира от Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, с цел да поддържа жива паметта за традиционните български инструменти и техните изпълнители вчера и днес.

Събитието ще се проведе на 8 февруари, от 19:00 ч., в Първо студио на Българското национално радио. В музикалната програма участие ще вземат още именити солисти като Кирил Трайков, Любомир Владимиров, Сергей Стойнов, Костадин Бураджиев, Илия Ганев, Валери Димчев, Ангел Димитров, Владимир Владимиров и други.

Ще гостуват пет поколения музиканти от различни краища на България, които ще представят както популярен, така и рядко изпълняван репертоар. Цветан Радков ще участва с авторската пиеса „Елизина копаница”, част от серийния сборник „Вълшебства за тамбура”.

Поредицата от девет книжки съдържа едни от най-силно въздействащите авторски композиции за тамбура на преподавателя, превърнали се в любими на цялата музикално-фолклорна гилдия.

За високата им художествена стойност говорят например фактът, че пиесата „Елизина копаница” е част от богатия репертоар на Тамбурашкия оркестър при НУФИ „Филип Кутев” в Котел. Цветан Радков е роден в град Летница, област Ловешка, през 1954 г.

Средното си образование завършва в Средно музикално училище „Филип Кутев” в град Котел, а висшето – в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив с профил „Музикален фолклор”. Работи като учител по тамбура и диригент на Представителен оркестър в училището в Котел, а по-късно става диригент на оркестъра на Детски фолклорен ансамбъл „Габрово”.

Автор е на множество пиеси за тамбура и обработки на пиеси за оркестър и соло инструменти, част от които са в Златния фонд на БНР. От 1992 година Цветан Радков продължава своята педагогическа дейност като преподавател в Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Той успя да докаже и наложи в практиката своя успешна методика в преподаването на широкоспектърния по своите възможности български фолклорен инструмент тамбура. Школата му е базирана на успешното преплитане на традиция и новаторство в съчетание с изграден авторски почерк на пиесите, не рядко създавани заради развитието на самите ученици.

За изпълнителите, оформили своя стил в школата на Цветан Радков може да се обобщи, че се отличават със специфичното прецизно, меко, плътно звукоизвличане и легат изпълнителски маниер. Многобройните награди и отличия на учениците му от национални конкурси и надсвирвания са още едно значимо свидетелство за успеха и постиженията на неговата методика.

Последната концертна изява на талантливите ученици от Школата по китара и тамбура на Цветан Радков беше виртуозност от традиция и новаторство в навечерието на Коледните празници.

Автор: Десислава Димитрова,
Секретар на НЧ „Развитие – 1870“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица