Свържи се с нас

Новини

SOS Детските селища дават шанс за истинско детство на децата в риск

Published

on

снимка: president.bg

снимка: president.bg

Президентът Росен Плевнелиев беше гост на отбелязването на 20-годишнината от създаването на първото SOS Детско селище в България. С посещението си на Детското селище в Трявна държавният глава заяви подкрепата си и изрази признателност за постигнатото за две десетилетия от екипа на Сдружение SOS Детски селища България в подкрепа на деца в риск, информираха от пресслужбата на президентството.

SOS Детското селище в Трявна е открито през 1993 г. и предоставя възможност за отглеждането и възпитанието на 72 деца. Процентът на успешно реализиралите се деца от селището в Трявна е най-висок спрямо другите места от същия тип в Европа.

„Семейството на SOS Детски селища в България дава възможност на децата в риск да имат истинско детство, като в същото време им помага да се научат на самостоятелен живот“, обърна се президентът към домакините на тържеството и ги посочи като пример за правилна грижа за най-уязвимите и нуждаещи се деца в системата за закрила на подрастващите.

Държавният глава подчерта, че дейността на Сдружението е в синхрон с държавните политики за деинституционализация и с водещите световни и европейски практики. „Ролята и приносът на приемните майки за положителното развитие на децата в SOS Детски селища не е просто професия, а житейска мисия и призвание“, посочи още Росен Плевнелиев.

Функционирането на SOS селищата в България обхваща целия кръг от грижи за децата у нас – грижата за най-малките в SOS Детски селища, подкрепата за подрастващите в SOS младежки домове и в Центровете за обществена подкрепа, които работят за превенцията на деца в риск от загуба на родителски грижи.

Президентът поздрави младите хора с началото на новата учебна година и им пожела успех.

В двора на SOS селището държавният глава посади дръвче – българска ела – в рамките на кампанията „Аз подкрепям възстановяването на Великата българска дъбова гора“, която се провежда под негов патронаж. „Дървото символизира живот, могъщество,  дълголетие, щедрост, търпение и покровителство. Тобва е всичко, което олицетворява и SOS Детското селище в Трявна”, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

„Когато българите имат кауза и когато застават зад нея, резултатите са исторически“, заяви държавният глава пред журналисти по повод предстоящите на 22 септември чествания на 105 години българска Независимост. „Българският народ не е разединен и всеки, който се опитва да го разделя, няма да успее“, категоричен беше президентът.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица