Свържи се с нас

Новини

SOS Детските селища дават шанс за истинско детство на децата в риск

Published

on

снимка: president.bg

снимка: president.bg

Президентът Росен Плевнелиев беше гост на отбелязването на 20-годишнината от създаването на първото SOS Детско селище в България. С посещението си на Детското селище в Трявна държавният глава заяви подкрепата си и изрази признателност за постигнатото за две десетилетия от екипа на Сдружение SOS Детски селища България в подкрепа на деца в риск, информираха от пресслужбата на президентството.

SOS Детското селище в Трявна е открито през 1993 г. и предоставя възможност за отглеждането и възпитанието на 72 деца. Процентът на успешно реализиралите се деца от селището в Трявна е най-висок спрямо другите места от същия тип в Европа.

„Семейството на SOS Детски селища в България дава възможност на децата в риск да имат истинско детство, като в същото време им помага да се научат на самостоятелен живот“, обърна се президентът към домакините на тържеството и ги посочи като пример за правилна грижа за най-уязвимите и нуждаещи се деца в системата за закрила на подрастващите.

Държавният глава подчерта, че дейността на Сдружението е в синхрон с държавните политики за деинституционализация и с водещите световни и европейски практики. „Ролята и приносът на приемните майки за положителното развитие на децата в SOS Детски селища не е просто професия, а житейска мисия и призвание“, посочи още Росен Плевнелиев.

Функционирането на SOS селищата в България обхваща целия кръг от грижи за децата у нас – грижата за най-малките в SOS Детски селища, подкрепата за подрастващите в SOS младежки домове и в Центровете за обществена подкрепа, които работят за превенцията на деца в риск от загуба на родителски грижи.

Президентът поздрави младите хора с началото на новата учебна година и им пожела успех.

В двора на SOS селището държавният глава посади дръвче – българска ела – в рамките на кампанията „Аз подкрепям възстановяването на Великата българска дъбова гора“, която се провежда под негов патронаж. „Дървото символизира живот, могъщество,  дълголетие, щедрост, търпение и покровителство. Тобва е всичко, което олицетворява и SOS Детското селище в Трявна”, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

„Когато българите имат кауза и когато застават зад нея, резултатите са исторически“, заяви държавният глава пред журналисти по повод предстоящите на 22 септември чествания на 105 години българска Независимост. „Българският народ не е разединен и всеки, който се опитва да го разделя, няма да успее“, категоричен беше президентът.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица