Свържи се с нас

Новини

„Ръгби е спорт за хулигани, но се играе от джентълмени“

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

“Ръгби е спорт за хулигани, но се играе от джентълмени”. Това намигване по спортна етика е съвсем в стила на Уинстън Чърчил. За ръгбито като спорт и морално етичната школа разговаряме с треньора на габровския клуб Георги Петков. Само след няколко дена с голям празник ще бъде отбелязани 40 години от създаването на клуба в града на Рачо Ковача.

– Освен, че си вадиш хляба като треньор, на какви идеи и цели посвещаваш труда си с момчетата?
– Що се отнася до ваденето на хляба – остави! Всички, които се занимаваме с този спорт целим да възпитаваме не само добри ръгбисти, но и свестни ученици, а после да се изградят като отговорни граждани. Чрез спорта идеята е да ги изтеглим максимално от дискотеките и чалготеките, да не посягат към наркотиците, алкохола, цигарите, да се изградят като отговорни граждани. Чрез спорта идеята е да ги изтеглим максимално от дискотеките и чалготеките, да не посягат към наркотиците, алкохола, цигарите, да са по – далеч от компютрите. Но това е цел не само пред ръгбито, но и пред целия спорт в България. Досега нашият клуб успешно се справя. Ние нямаме нарушения от подобен характер.

– Ако останат само със спорта и нямат друго образование, ще могат ли да поддържат един достоен начин на живот? Защо спортът е до време?
– Много от ръгбистите в клуб „Янтра“ Габрово са и студенти в Технически университет, във Великотърновски университет, Национална спортна академия. Много малко от тях като приключат активна състезателна дейност ще могат да се издържат чрез спорта. Затова ние ги натискаме да завършат висше образование или най – малкото средно специално.

-Ръгбито е малко груб спорт. Мислите ли, че ако направим една съпоставка с политиката, можем да определим политиците като ръгбисти? Защото тяхното нескочаемо дерби става все по – грубо. То не бе блъскане, боричкане, лакти, ритници…
– Много хора мислят, че думата „ръгби“ произлиза от глагола „ръгам“. А всъщност е взаимстван от името на гр. Ръгби в Англия, където през 1823г., 10 години след битката при Ватерло се провежда един мач с топка. Тогава един студент Уелис вижда, че неговият отбор губи и пренася топката до противниковата врата, което е в разрез с правилата. А в Англия да нарушиш някакви правила се счита за абсолютно престъпление. Вярно, че ръгби не е деликатен и елегантен спорт, но има много последователи особено на запад. И пак в добрата, стара Англия – там хората ходят повече на ръгби отколкото на футбол. Звучи парадоксално, но е така. Когато играе техният национален отбор винаги има над 100 хиляди зрители. Очертава се този спорт да излезе на първо място по масовост. От две години сме членове на олимпийското движение. Много спонсори от ранга на Кока Кола и Пепси, Пума, Адидас, Найк са ориентирани към ръгби.

Е, да като се струпа „кучата камара“ нищо не се разбира какво става най – отдолу. Аз поне не разбирам. Що за интересно, приятно зрелище е това?
– Отстрани така изглежда. Всичко е хаос, но правилата са много строги. Човек трябва да гледа поне десетина мача, за да се ориентира. Разбереш ли правилата, всичко става по – лесно и разбираемо. Без да усетиш ставаш заклет фен и последовател. Това е един от спортовете с ярко подчертан колективизъм, където участват 30 човека на стадиона. Ако не се съблюдават строго правилата, ще се допускат фалове, грешки, стига се до контузии и прочие. Съдиите са на много високо ниво. Има една приказка на Чърчил „Ръгби е спорт за хулигани, но се играе от джентълмени. Футболът е спорт за джентълмени, но се играе от хулигани“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Габрово е партньор в международен проект за енергийни градове

Published

on

Община Габрово се включи като партньор в международен проект за интегрирани решения за плюсово енергийни и жизнени градове. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Финансирането е по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, приоритет „Интелигентни градове и общности“.

Идеята е да бъдат приложени иновативни модели в градското планиране, инфраструктурата и услугите, които засягат пряко общността, инвеститорите и индустрията, следвайки концепцията за развитие на интелигентни енергийни системи.

Разработката предвижда Община Габрово да приложи съвременни решения при въвеждането на енергоспестяващи мерки в съществуващи сгради, използването на възобновяеми източници на енергия (ВЕИ) и популяризиране на екологичната мобилност.

Изпълнението на дейностите е заложено в Плана за устойчиво енергийно развитие на общината. Участници в проекта са 53 организации от 14 европейски държави. Водещи градове са Дижон (Франция) и Турку (Финландия). Техни последователи ще бъдат Ботошани (Румъния), Брюксел (Белгия), Птолемаида (Гърция), Сарагоса (Испания), Северодонецк (Украйна) и Габрово. Останалите партньори са университети, научни институции, центрове за развойна дейност, НПО и частни фирми в сферата на енергийната ефективност и ВЕИ.

Водещите градове ще реализират интегрирани решения за увеличаване дела на енергията от възобновяеми източници и повишаване на енергийната ефективност в сградния сектор.

Добрите практики ще бъдат ползвани за създаване на сходни планове за приложимост при последователите.

Общата стойност на проекта е 23 558 437.25 евро, като бюджетът за Габрово е 200 000 евро – 100% безвъзмездна финансова помощ. Дейностите стартират през този месец и ще продължат до октомври 2025 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Започна ремонт на покрива на Кукления театър

Published

on

15 307 лева отпусна Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за ремонт на покривната конструкция на сградата на кукления театър в Габрово.

Покривът на театъра е компрометиран от години, което подлага на сериозен риск цялата сграда и имущество. След назначаването си директорът Алфидин Ахмедов направи спешни постъпки към Министерство на културата за осигуряване на необходимия ресурс за ремонт, съобщиха от Община Габрово.

Поради липса на средства за капиталови разходи Министерството пренасочи искането към междуведомствената комисия и по предложение на министър Банов, обектът бе включен в списъка на неотложни ремонти, като с постановление № 250, от 4 септември 2020 година на Министерски съвет нужните финансови средства бяха осигурени.

С тях предстои да бъде демонтирана старата ламарина по борда на покрива, ще бъде положен грунд и частично ще се изкърпи покривната площ. Фирмата изпълнител поема още газопламъчното заваряване и заготовка и монтаж на нова лайсна по борд.

За да се гарантира качеството и прозрачността на сделката е назначен инвеститорски контрол от директора на театъра, който съвместно със сформирана вътрешна комисия от ДКТ – Габрово ще съблюдава целесъобразността при изпълнение на ремонтните дейности.

Очаква се ремонтът да приключи в края на месец ноември. До тогава театърът функционира и изпълнява всичко, свързано с репертоарния си план, без промени, тъй като дейностите по възстановяване на покрива не възпрепятстват творческата и административна работа в сградата.

Ръководството на театъра изказва своята благодарност за подкрепата от страна на Министерство на културата и продължава да развива дейността си в отговор на нуждите на своята публика.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Непълнолетни изрисуваха административна сграда

Published

on

Полицията уличи петима непълнолетни, изрисували със спрей източната фасада на административна сграда на ул. „Заменхов“ в Габрово.

Сигналът за повреждане на имуществото бил регистриран в понеделник, 19 октомври, а актът на вандализъм бил извършен за времето от 17 до 19 октомври.

Нанесените щети са в размер на 420 лв.

В резултат от проведените оперативно-издирвателни и заградителни мероприятия от служители на сектор „Криминална полиция“ и група „Охрана на обществения ред“ при РУ-Габрово, било установено, че извършители на деянието са петте непълнолетни лица от Габрово.

По случая е заведена преписка за извършено престъпление по чл.216 ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица