Свържи се с нас

Култура

От днес културни събития „Локация Център 2013“

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От днес, 19-ти септември, в рамките на десет дни – до 29 септември, публиката от Централна България ще се срещне с изкуството на утвърдени български артисти и ще има възможност лично да разговаря с тях. Събитието носи наименованието “Локация – Център 2013″ и се провежда за трета поредна година. То включва градовете Габрово, Севлиево, Трявна, Дряново и няколко села. Новината официално представи пред габровските медии Ива Съйкова, основен организатор на мероприятието.

„Засилили сме участието и културните събития тук в Габрово, тъй като подкрепяме кандидатурата на нашия град за Европейска столица на 2019 година“, заяви Ива Съйкова. Името „Локация Център” идва от регионалния характер на събитието. Организаторите считат, че е важна децентрализацията на културата от столицата и големите градове към средните и малки градове в България. Затова в Габрово, Севлиево, Трявна, Дряново и някои села ще бъдат използвани галериите, концертните зали, паркове и алтернативни пространства за привличане на публиката към все по-достъпни форми на изкуството. Подготвени са събития за хора от различни възрасти и с различни интереси.

В първия ден на събитието до неговия финал на 29-ти септември в Габрово ще бъде разположен информационен център (ИЦ) в градинката между Театъра и кръстовището на хотел Балкан. Там ще бъде открита Свободна книжарница, с идея за размяна на книги. Официалното откриване „Локация център 2013“ ще бъде направено в района на ИЦ от 19 часа, със светлинна акция на „Не Вена“ по дърветата и с акустичен концерт на дует “Хастар”.

От 17 часа отново в района на ИЦ ще бъде открита изложбата от фестивала за съвременно изкуство „Водна кула арт фест“. Половин час по-рано, в 16.30 часа в зала Япония на Художествената галерия „Христо Цокев“ – Габрово е организиран флашмоб – Urban muzik klasik-a, две цигулки и виола- Хедър Броудбент – цигулка, Даниела Данис Туран – цигулка и Ивайло Ангелов – виола, с което се обхващат всички инициативи от първия ден.

Организаторите работят за това събитието да се развие като ежедневно за региона и ще се стреми да привлича публика и от другите региони на България, за които географското положение  в центъра на страната е значително по-удобно и достъпно от по-отдалечената столица.

Партньори на културни събития “Локация Център” са Фондация Америка за България. Институционални партньори са Община Габрово, Областна администрация – Габрово, НГПИ “Тревненска школа”, Камара на архитектите в България – Габрово.

Събитието има своя фейсбук – група, от която можете да черпите актуална информация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица