Свържи се с нас

Любопитно

Европейска седмица на мобилността – Габрово участва!

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Община Габрово заяви участието си в Европейската седмица на мобилността, която се провежда ежегодно от 16 до 22 септември, информираха от пресслужбата на институцията. Водещата тема за тази година е „Чист въздух – ти си на ход!”.

Кампанията има за цел да обърне внимание върху алтернативните форми на придвижване, опазването на околната среда и постигане на устойчива градска среда. По традиция Седмицата ще бъде изпълнена с интересни събития и инициативи, които ни насърчават да слезем от личния си автомобил и да използваме градски транспорт, да ходим пешa, или да караме велосипед.

Официалното откриване на 16 септември съвпада с началото на учебната година и ще бъде дадено от кмета на общината Таня Христова. В 15:00 часа, същият ден, на площад „Възраждане” ще стартира нетрадиционно състезание с крачкомери, което ще продължи още четири дни. На желаещите да се включат в предизвикателството, отброявайки всяка своя стъпка, ще бъдат раздадени 100 безплатни крачкомера, а рекордьорите ще получат и награди.

LOGO_BG_mobility„Придвижвай се разумно” е надсловът, под който на 19 септември от 16:30 часа на крайречната улица „Аврам Гачев” ще бъде организиран временен полигон за обучение на деца по пътна безопасност. Чрез различни демонстрации малчуганите ще получат ценни съвети по приложно колоездене и познания за правилата на движение с велосипед.

Наситен с атрактивни изяви ще бъде петъчният 20 септември. От 11:00 до 18:30 часа площад „Възраждане” ще събере представители на автомобилни марки и екологични средства за придвижване, колоездачни клубове.

Всеки, с добра екоидея, може да потърси възможности за финансиране заедно с екипа от габровския Областен информационен център, който отправя покана за среща на „Европейски пикник”. Желаещите да пресметнат количеството парникови газове, с които допринасяме за промените в климата, ще могат да измерят личния си въглероден отпечатък с помощта на експертите от проекта за изграждане на новото депо. Денят ще завърши с филмова премиера в зала „Възраждане”.

От 18:00 часа е прожекцията на филма „Бунище Земя”. На фона на музиката на Вангелис, актьорът Джеръми Айрънс проследява тъжната история на човечеството, което заплашва да унищожи себе си, изхвърляйки неконтролирано отпадъци.

В почивните дни – 21 и 22 септември, курортен комплекс Узана ще бъде домакин на Националната екоинициатива Узана 2013. Събитието ще популяризира мерките за устойчив транспорт и здравословен начин на живот чрез провеждането на детски футболен турнир и велосъстезание.

С множество разнообразни занимания по темата „Чист въздух – ти си на ход!” се включват и габровските детски и учебни заведения. Деца, ученици, учители и родители ще участват в излети, състезателни игри, изложби, велопоходи, почистване на зелени площи, здравни беседи, спортни празници и други.

Годишната кампания за устойчива градска мобилност се организира от Европейския организационен секретариат с политическата и финансовата подкрепа на ГД „Околна среда“ и ГД „Транспорт“ на Европейската комисия. С провеждането на своите инициативи и подписването на Хартата на Европейската седмица на мобилността, Община Габрово е „златен” участник и се състезава за наградите на инициативата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Трявна спечели конкурса за „Най-активна община“

Published

on

Трявна спечели голямата награда от 20 000 лв. в Националния конкурс за най-активна община. Чекът бе официално връчен на кмета Силвия Кръстева, която заедно с Росен Ралев – младши експерт „Стопански дейности и проекти“ към Община Трявна и Сашка Александрова – секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица към Община Трявна, с радост прие заслуженото отличие за най-активна община на 2022 година.

Финалът на конкурса се състоя на 27 януари на официална церемония в столичен хотел. Проектните предложения на четирите общини финалисти – Трявна, Плевен, Враца и Мизия бяха оценявани от компетентно жури в състав – златната ни зимна олимпийска медалистка Екатерина Дафовска, новото попълнение в отбора на победителите Катрин Тасева, заместник-министъра на младежта и спорта Петър Георгиев, Мария Яровая, експерт „Дигитални комуникации и връзки с партньори“ в Националното сдружение на общините в Република България и Теодор Георгиев – ръководител на правния отдел на Нестле България.

„Искам искрено да благодаря на целия екип на общинска администрация, без които тази награда нямаше да бъде факт, на целия екип на организатора за предоставената възможност, на всички любители на спорта, които станаха част от това приключение и на всички останали, които ни подкрепяха и помагаха през цялото това време. Спечелената сума от 20 000 лв. ще инвестираме в изграждането на нова спортна площадка с уреди в Етнографския комплекс в Трявна, които за първи път ще се монтират в България и се радвам, че те ще могат да се използват от нашите деца, техните родители и всички гости на града! Благодаря още веднъж и нека да ни е честита поредната награда!“, сподели непосредствено след финала кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна успя да реализира общо 11 спортни събития и да въвлече над 1000 активни деца и граждани от близо и далеч. Инициативите обединиха фитнес треньори и трениращи; производители на биопродукти; детски и образователни институции; любители на латино танците и туристическите походи; инструктори по аеробика; местни спортни клубове. Събитията се проведоха в периода от 10 до 30 септември 2022 година.

Община Трявна поздравява всички участници в последното издание на Националния конкурс и благодари още веднъж на всички за активното участие и приноса в спечелването на голямата награда!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица