Свържи се с нас

Новини

Внучетата на заем носиха вода с менци и доиха кози

Published

on

1238310_603477393038056_563412649_nПрез последните два дена – 3 и 4 септември, от изпълнението на проекта „Приеми ме на село“, „внуците назаем“ използваха уникалния шанс да придобият автентични знания за живота на село.

Програмата им за първия ден включи цялостна обиколка на село Новаковци. Приемните „баби под наем“ живописно разказаха на доброволците за историята на селото, любопитни факти за околностите му и местните актуални новини.

koze_mliako_2По-рано сутринта младите хора се учеха как се доят кози, а някои от тях се опитаха да приложат наученото. Събраното мляко послужи за следващия практически урок – „как се прави козе сирене“.

menci_2По-късно през деня „внучетата“ ходиха с менци за вода така, както са правили едно време техните баби и дядовци. Една от ролевите игри беше момичетата да наливат вода от извора с кратуни от тиква, а момчетата кавалерски поеха по-тежката задача да занесат пълните менци до селото.

Вечерта „внучетата“ активно се включиха в приготвянето на вечерята. Месиха тесто и приготвиха пърленки, изпечени в истинска пещ, учеха се как се прави дърпана баница.

Част от днешната програма бе доброволците да останат по къщите на приемните си баби и дядовци и практически да приложат новите си умения, придобити предните дни. Те помагаха на възрастните хора в градинската работа по двора и в поддържането на къщите, в които са настанени.

gotvarstvo_1Отново бяха организирани занимания по готварство и обмяна на опит. Момичетата се пробваха в приготвянето на местните рецепти за постен гювеч, пататник и пареник с картофи, а някои дори се престрашиха да точат кори. Момчетата се погрижиха да запалят камината в автентична стогодишна къща.

Двете вечери преминаха в общи репетиции и подготовка на „внуците назаем“ и бабите и дядовците „под наем“ за финалното събитие на проекта. Енергичната готовност на младите, разпали желанието на възрастните хора не само да разкажат за традициите и бита на Новаковци, но и да се включат в дейности, които са научили от своите баби и дядовци.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица