Свържи се с нас

Култура

Дни на камерната музика Габрово 2013

Published

on

снимка: www.arenamedia.net

снимка: www.arenamedia.net

Силно присъствие на осем изявени габровски творци във фестивалния афиш, разчупване на рутината и стереотипите чрез смесване на различни изкуства и музикални жанрове, присъствие на класни изпълнители от България и чужбина – с това накратко се характеризира поредното издание на международния музикален фестивал Дни на камерната музика. От създаването му през 1976 г. до днес това е „най-габровската“ фестивална програма съобразена с желанията на голяма част от постоянната концертна публика.
Концертите са 8 на брой, като в пет от тях ще участват изпълнители, които за пръв път ще гостуват на Дните на камерната музика. Афишът е изключително разнообразен и застъпва широк жанров спектър от концерти. Целта е да се задоволят почти всички вкусове и желания на високо образованата габровска публика, която по време на фестивалните вечери попълва анкетни карти и по този начин косвено влияе както на програмирането на Дните на камерната музика, така и на сезона на Габровския камерен оркестър. Част от концертите имат свое мото, което ще помогне на посетители, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала да се ориентират по- лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този фестивал – запазена марка за висока култура.

По време на фестивала ще се отбележат и личните юбилеи на забележителния цигулар проф. Димо Димов, пианистката проф. Ружка Чаракчиева – почетен гражданин на Габрово и известния габровски живописец и карикатурист Георги Каралиев. С изключение на неделно матине от 11 часа на 15 септември, всички концерти ще се състоят в  Художествената галерия „Христо Цокев” от 19 часа и ще бъдат съпътствани от специална тематична изложба с нови творби на Георги Каралиев.

В това издание, три концерта са посветени на синтеза – музика и поезия, в който ще бъдат представени стихове от немския романтик Вилхелм Мюлер, френският символист Артюр Рембо и изявените габровски поети Велизар Велчев, Жанет Октавиан Михова и Елена Христова. В традиционния междужанров концерт „Класика и Джаз“ за пръв път на фестивала ще гостува виртуозното клавирно дуо Живко Петров и Ангел Заберски – син. И тази година в програмата са включени любимите на габровската публика Международен майсторски клас на проф. Минчо Минчев и Софийски солисти.

 

На 9 септември, понеделник, от 19 часа в Художествената галерия „Христо Цокев” с тематична юбилейна изложба на известния художник Георги Каралиев и китарно дуо Милена Вълчева и Димитър Балев ще бъде открито 37-то издание на Дни на камерната музика Габрово 2013 и 45-я концертен сезон на Габровския камерен оркестър. За пръв път от създаването си, Дните на камерната музика ще бъдат открити с музика за китарно дуо и оркестър. Като солисти на Габровския камерен оркестър ще дебютират китаристите Милена Вълчева и Димитър Балев. Ще бъдат изпълнени концерти за една и две китари от Антонио Вивалди, Йозеф Хайдн, италианският романтичен композитор Фердинандо Карули и съвременния немски автор на театрална и филмова музика Хербет Бауман. Всички творби, включени в програмата ще бъдат изпълнени за пръв път в Габрово.

Втората вечер, 10 септември, вторник е посветена на 75 годишнината на изтъкнатия български камерен музикант и цигулар проф. Димо Димов. С най-прославеният български квартет „Димов“ той отново ще гостува на Дните на камерната музика след 30-годишно отсъствие. Квартет „Димов“ е единственият български квартет, който е концертирал на всички континенти, записван е от най-реномираните световни звукозаписни фирми и е отличаван с десетки международни награди. Проф. Димо Димов освен забележителен музикант е и изявен общественик и дипломат. Той е основател и директор на Празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол, бил е ректор на Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“ в София, депутат в Народното събрание и посланик в Дания. Програмата на концерта включва първия струнен квартет на Лудвиг ван Бетховен, рядко изпълнявания струнен квартет № 3 от Паул Хиндемит и недовършения квартет на Антон Веберн от неговия ранен романтичен период.

Третата вечер, 11 септември, традиционно е посветена на съчетанието между класическа музика и джаз. За пръв път в Габрово ще гостува елитното клавирно дуо Живко Петров и Ангел Заберски – син. Най-виртуозните български джаз пианисти ще импровизират върху теми от популярни произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, Едвард Григ, Сергей Рахманинов, Джузепе Верди, Клод Дебюси и Петко Стайнов. В този атрактивен междужанров проект ще участват и джазмените Борис Таслев – контрабас и Димитър Семов – ударни инструменти

На 12 септември, четвъртък габровската музикална общественост ще отбележи 70-годишния юбилей на почетната гражданка на Габрово, забележителната българска пианиска проф. Ружка Чаракчиева. В партньорство с младия баритон Алекс Аведисян, за пръв път в Габрово ще бъде представен вокалния цикъл на Франц Шуберт „Хубавата мелничарка“ по стихове на немския поет Вилхелм Мюлер. Гостуването на Ружка Чаракчиева и Алекс Аведисян е по желание на постоянната габровска концертна публика.

Международният майсторски клас на проф. МИНЧО МИНЧЕВ традиционно ще гостува на Дните на камерната музика на 13 септември, петък. В присъствието на своя професор младите цигулари ще изпълнят популярни виртуозни пиеси за цигулка.

Съботната вечер на 14 септември е адресирана към най-образованата част от габровската публика. Фестивално клавирно трио в състав: Цветана Гигова – пиано, Теодора Христова – цигулка и Иван Лалев – виолончело ще представи за пръв път в България клавирното трио на Морис Равел и на непознатия у нас белгийски романтичен композитор Гийом Лекю. Членовете на фестивалното клавирно трио са изявени млади български музиканти завършили престижни висши училища по изкуствата в Лос Анжелис и Брюксел. Цигуларката Теодора Христова – цигулка понастоящем е концертмайстор на Софийската опера, а Иван Лалев е солист – оркестрант в Симфоничния оркестър на Българското национално радио. И двамата гостуват за пръв път на габровския фестивал.

Неделно матине от 11 часа на 15 септември ще реставрира позабравените традиции от преди 30 години в програмата на фестивала да присъстват и изявени български поети. Под надслов „Споделяне на самота“ свои стихове ще представят изявените габровски поети Велизар Велчев, Жанет Октовиан Михова и Елена Христова. Поезията ще бъде озвучена от любимецът на габровци, цигуларя Христофор Михайлов.

На 16 септември, понеделник, от 19 часа, Дните на камерната музика Габрово 2013 традиционно ще бъдат закрити от най-класния български оркестър – Камерният ансамбъл „Софийски солисти” с диригент проф. Пламен Джуров. Солист ще бъде изявеното българско сопрано Мариана Панова, която за пръв път ще гостува в Габрово. Програмата включва шедьоври на бароковата, класическата и музиката на ХХ век. Освен прочутия  Канон на Йохан Пахелбел, Фантазия и фуга в сол минор на Йохан Себастииан Бах и Концертът за струнен оркестър на Игор Стравински, габровци ще имат възможността запознаят с първото дивертименто на Йозеф Хайдн и „Видения“ за сопран и оркестър по стихове на Артюр Рембо на Бенджамин Бритън.

 

Екип на Българското национално радио традиционно ще запише  и ще излъчи всички концерти в специализираните предавания по програма „Христо Ботев”. Някои от концертите ще се предават пряко в ефир.

37-то издание на Дните на камерната музика Габрово 2013 г. се реализира със субсидия от Община Габрово и финансовата подкрепа на  Министерството на културата спечелена с проект от Габровския камерен оркестър.

Цените на билетите са символични. За един концерт всеки посетител ще плати 3 лева, а учениците, студентите и пенсионерите 2 лева. Абонаментна карта за всичките 8 концерта е на цена 10 лева.

Дните на камерната музика се провеждат в рамките на „Есенен салон на изкуствата“ Габрово 2013 г., които е част от кампанията по кандидатурата на нашия град за Европейска столица на културата 2019 г.

 

 

Култура

Седмото издание на фестивала „Здравей, Здраве!“ в Габрово предстои

Published

on

Седмото издание на ежегодния фестивал „Здравей, Здраве!“ предстои да бъде проведен в Габрово на 11 и 12 февруари в зала „Възраждане“. Фестивалът „Здравей, Здраве!“ се реализира в 24 града на страната, като неговото начало е положено в Габрово през 2016 г.

Във всеки град събитието се организира от доброволци в името на нашето физическо, емоционално, ментално и духовно здраве. Домакин на събитието е Община Габрово.

Първата проява е на Ива и Коко Ковачеви (Active Sitting), свързана с Практика по приложна кинезиология „Емоции и болки в тялото” за всеки, който е готов да поеме отговорност за себе си и да започне да се променя към по-добро. Цялостното подобряване на физическото и психичното състояние на човек е възможно чрез оказване на самопомощ за болките в тялото, физическите и емоционалните блокажи, изграждането на увереност, сила и спокойствие чрез техники от метода за физическа и емоционална трансформация. Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология. През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология. Той споделя, че комплексната работа върху емоции, биохимия и физика е ключът към здравословно и балансирано състояние на човека. За физиката той използва лечебната гимнастика „Актив Ситинг“. За работа с емоциите – техники за физическа и емоционална трансформация, за биохимията – балансирано хранене и прием на хранителни добавки (при необходимост от тях). Методът ФЕТ е представен в книгите „Методът Актив Ситинг“ – „Как да се справим сами с болките в тялото“ и „Физическа и емоционална трансформация“.

Книгата на Коко и Ива Ковачеви „Физическа и емоционална трансформация. Рестартирай живота си! Справи се сам с емоционалните и физически болки“ ще бъде представена пред габровци в Ритуалната зала на Община Габрово в петък, 10 февруари от 17.30 часа.

Тоня Цочева ще говори по темата „Плоскостъпието – подценявано и недоосъзнато“. Тя задава въпросите: „Вредно ли е плоскостъпието? Възможно ли е болките в колената да са резултат от начина на стъпване? Дали О-образните и Х-образните крака са наследствени? Ако функциите на тялото определяха възрастта на човека, как сме оставили ходилата да останат бебета? И как това се отразява на качеството ни на живот? Децата надрастват ли проблема с кривите крачета? А тинейджърите? Наистина ли ходилата на бременните порастват с 1- 2 номера? Защо активните мъже често си прецакват колената? Може ли дори на 70 години да направим нещо за олекотяване на походката? Обувките издават ли какво недоглежда здравната ни система? Как да опознаем и оценим сами състоянието на краката си? Тези и още много въпроси могат да бъдат зададени и на които да бъде отговорено.

Тоня Цочева е рехабилитатор, миопунктурист, специалист по ресторативно движение, безболезнена мануална терапия Mulligan Concept, мускулно-скелетен тейпинг и източни техники. Тя дава консултации, свързани с ранното психо-моторно развитие; Хронични болкови симптоми и синдроми свързани с опорно-двигателния апарат; Постурални (статични) нарушения (гръбначни изкривявания, плоскостъпие) и т.н. Д-р Никифор Минков ще изнесе лекцията „Българино, събуди се и живей здравето си! Живот и здраве без лекарства“.

Д-р Никифор Минков е от Габрово, обучавал се е в Москва при проф. Я. Галперин по тибетска медицина. Обученията са в областта на познанията за човешките органи и системи, тяхното взаимодействие и зависимостта от природата. Той владее мануална терапия, фитотерапия, шиацу, биоенерготерапия. Има собствен начин за сканиране на целия организъм за получаването на точна диагностика и узнаване на причината на заболяванията. Специализирал е и в областта на генетиката и специфичната обработка. Отстранява нарушенията в генетичната структура, свързани с тежки заболявания.

Стойчо Иванов ще говори за „Влиянието на светлината върху нашето здраве“. Според специалистите в бранша той е един от най-добрите в страната в своята област.

Мария Дерменджива ще говори за сугестологията. Тя е създател на образователен център “ВѢди Макрина”. От скоро “ВѢди Макрина” е намерил своя нов и необикновен дом, близо до град Габрово. Преди 10 години Мария Дерменджиева създава и Център по класическа сугестопедия „Вихровения“. Тя е сертифициран преподавател-сугестопед към Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф- д-р Евелина Гатева“. Основите и законите на Класическата Сугестопедия и как бихме могли да ги приложим във всяка сфера на нашия личен и професионален живот присъстващите на фестивала „Здравей, Здраве!“ ще разберете на 11 февруари от 15.00 часа, а музикална гонг медитация с гонг „Юпитер“ с нея ще се проведе от 16 часа.

Гонг медитация е мощна практика за пречистване и хармонизиране на енергийното и физическото тяло. Звуците, генерирани от тези инструменти са вид лечебна енергия, която лекува стрес, болка, депресия, както и повечето форми на заболявания.

А от 18.00 часа на 11 февруари сестрите Апостолови и братя Якъбови ще изнесат концерта „Дървото на влюбените“.

Същият ден, но от 12 до 13.00 часа е организирана Творческа работилничка по изработване на мартеници, която ще се проведе на 2-я етаж във фоайето на зала „Възраждане“.

Д-р Румен Стоилов ще изнесе лекция „ Ето човека. Стани това, което си!“ във втория ден на фестивала „Здравей, Здраве!“ – 12 февруари, неделя от 11 часа, по време на която ще разберем защо България е избраното място, откъдето ще започне промяната на света.

Д-р Румен Стоилов е посетил едни от най-силните енергийни места на нашата планета: Тибет, Непал, свещенна Кора около планината Кайлас, Япония, Лаос и Тайланд, Перу, пирамидите в Босна,, Балканите, Израел, Йордания, Тайван и Сицилия. Той участва и в работна група за свързване и активиране на силовите места в България и за работа с новите деца.

От 12.00 часа същият ден Мариета Терзиева ще изнесе лекцията „Връзката между човека и природата и как балансът в тази връзки на носи здраве. Лекцията на Андрей Андреев на тема „Пчелни продукти – кога и как се консумират“ е от 13.00 часа на 12 февруари.

От 14 часа на 12 февруари Камелия Вал ще изнесе лекцията „Пробуждане на Озареното сърце“, а от 15.00 часа тя ще проведе практиката „Пробуждане на Озареното Сърце“.

Отново на 12 февруари от 16.00 часа започва открития урок по пеене с Гиргина Гиргинова „Обновяващата сила на песните на Паневритмията“, а от 18, 00 часа е концерта „Пробуждане“с произведения на Учителя Петър Дънов, Марин Камбуров, Парашкев Хаджиев, Бах, Моцарт, Шуберт и др. на Гиргина Гиргинова – сопран и Владимир Попов – пиано. Фестивалът „Здравей, Здраве!“ се организира в партньорство с клуб „Озарение“, фондация „От БГ“ и Йога Център – Габрово. А медийните партньори са Портал 12, в. „100 вести“, www.gabrovonews.bg, издание „Област Габрово сега“, радио Бумеранг FM, с домакинството на Община Габрово. Входа за фестивала е свободен. Фермерите от Фермерския пазар от БГ ще бъдат на 11. 02. 2023 г. от 10 до 18 часа, а базарът на еко и био продукти ще се проведе и през двата фестивални дни – на 11 и 12 февруари от 10 до 18 часа в зала „Възраждане“ – Първи и Втори етаж.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Необходими са постоянство и усилия, за да се постигне нещо значимо“

Published

on

„Необходими са постоянство и усилия, за да се постигне нещо значимо“, заяви проф. Димитрова пред годишното събрание на музей „Етър“.

Три важни събития дават облика на музей „Етър“ през 2022 година – спечелването на голямата международна награда „Жива“, обявяването на мутафчията Христо Маринов за живо човешко съкровище и реализацията на дейности по проекта „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“.

На годишното събрание, в което взеха участие всички служители на културната организация, беше представена информация, свързана с работата на музея през 2022. От презентацията на зам.-директора д-р Ваня Донева стана ясно, че в РЕМО „Етър“ се поддържат два музейни фонда – основен и научно-спомагателен, в които има общо 28 055 културни ценности. В научния архив на институцията има 701 документа.

Зам.-директорът д-р Ваня Донева информира, че инвентираните 952 културни ценности постъпват в резултат на работата на уредниците, с приоритет, насочен към осигуряването на подготовката на предстоящите експозиции. Научноизследователската дейност през 2022 година е разнообразна и обхваща различни теми. Представители на музея се включват в различни по форма и съдържание научни форуми с доклади, съобщения и презентации – 22.

През годината се наблюдава увеличаване на обема на научната продукция – публикуваните книги, статии и съобщения са 19. Темите са разнообразни, свързани с музейна работа, етноложка проблематика, специфични занаяти, знания и умения, както и с исторически проблеми.

От изнесената по време на годишното събрание от ръководителя на отдел „Културен мениджмънт“ Светлозар Тодоров информация става ясно, че за последните 12 месеца посетителите в музей „Етър“ са 164 471 – с 19,2% повече от 2021 г. и с 42,5% повече в сравнение с 2020. По отношение на 2019 г. обаче, туристите са по-малко с 37,5%.

„Ако тази тенденция се запази, може да се очаква резултата от 2019 г. да бъде доближен през 2025 г. Все пак, трябва да се има предвид, че преодоляването на глобалните последици от Ковид пандемията не са приключили, особено във въздушния транспорт. В същото време войната в Украйна също оказва своето влияние – високи цени на горива и ескалираща инфлация. Тези фактори оказват влияние и върху отделния турист, при избора му на дестинация“, каза Светлозар Тодоров по време на отчета си пред участниците в годишното събрание. Българите, посетили музея през 2022 г. са с 16,9% повече от предходната година – 158 352.

Любопитно е, че този ръст не се дължи на туристите в категория „възрастни“, а на учениците от 1 до 4 клас. При тях се наблюдава скок от 225% или от 6 839 през 2021 г. те са 22 229 през 2022. Пикът на техните посещения – 8 915, е през месец юни, когато броят им значително надхвърля този за цялата предходна година.

„Добре е да се обърне внимание и на факта, че общия брой на учениците от 1 до 12 клас е 49 856 или 31,5% от българските туристи, факт който потвърждава необходимостта от поддържането и поднасянето на иновативни форми, допълващи училищния образователен процес и възможностите за творческа изява в музея. Чуждестранните туристи са 6 099 или 3,71% от общия брой посетители. През 2021 г. те са 2 500, което е ръст от 143,9% . Най-много са румънските туристи – 1 169. От Испания са 694, Полша – 532, Франция – 527, Англия – 506, Израел – 339, Германия – 258. Показателите са далеч от тези през 2019 г., когато чуждестранните туристи са 29 441 и представляват 13,02% от общия брой посетители“, коментира Светлозар Тодоров.

Главният счетоводител Мария Иванова припомни, че 2022 започва без приет държавен бюджет, поради сформиране на ново правителство, съответно липсва приет бюджет и за музея. Финансистката на институцията уточни, че в този случай разходите се извършват до размери на разходите за същия период на предходната година.

„Това изискване на закона, започнатите през предходната година дейности, увеличената цена на ел. енергията наложи силно ограничаване на разходите на музея в първите месеци и отлагане на някой регулярни плащания по договори за второто тримесечие. Другите определящи във финансово отношение фактори и по- важни моменти през годината са инфлацията и продължаващите ремонтни дейности“, информира Мария Иванова и допълни, че финансовото състояние на музея е добро, благодарение на съвместните усилия на всички отдели.

„В бъдеще добрите практики трябва да се утвърждават, като се доразвиват, но и да се търсят нови възможности“, каза в заключение Мария Иванова.

„През цялата 2022 г. работещите в техническата служба полагат грижи за всички обекти в РЕМО „Етър“. В музея и района около него целогодишно се отстранява сняг, шума и боклуци. Чистят се комините на всички помещения и се зареждат с дърва работилниците и дюкяна. Два пъти основно се премахват наноси от захранващата вада, тревните площи се косят, отстраняват се стари изсъхнали дървета, почиства се коритото на река Сивек, ремонтира се алейното осветление, целогодишно се наблюдават водните съоръжения“, върху това акцентира в презентацията си Бистра Димова, ръководител на административното звено и на техническата служба.

Тя оцени положително резултатите от работата на хигиенистите, които почистват откритите площи и експозициите. Служителите, свързани с административното обслужване, сред които са графичният дизайнер и IT-специалистът, успяват да обезпечат работата на колегите си от другите отдели.

Директорът проф. д-р Светла Димитрова смята, че екипът на музея е много добре балансиран. Тя изтъкна положителната роля на експертите, които са ангажирани с институцията.

Светла Димитрова заяви, че очаква от служителите да работят активно за затвърждаване на постиженията от последните седем години. „Ако упоритата работа продължи, ще „берем плодовете“ след няколко години, необходими са постоянство и усилия, за да се постигне нещо значимо“, каза преди закриване на годишното събрание проф. Димитрова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица