Свържи се с нас

Любопитно

Габровската котка вече с двойно гражданство

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Габровската котка вече е с двойно гражданство, информираха от администрацията на Община Габрово. При огромен интерес премина посещението на делегация от Община Габрово, водена от кмета Таня Христова, в побратимения град Митищи, Русия. Официалният повод за гостуването бяха празничните мероприятия, посветени на Деня на града и откриването на скулптурната композиция „Символите на град Габрово“ в тамошния парк.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Припомняме, че размяната на символи между двата града е по повод 10 години от установяване на партньорски взаимоотношения и подписването на Споразумение за сътрудничество. Ладията, която Габрово получи през месец май тази година се превърна в поредното украшение на града ни, което радва всички жители и гости.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Откриването на скулптурната композиция премина при изключителен интерес от страна не само на представителите на медиите, но и на жителите на града. По време на монтажа на съоръжението, което всъщност е действащ  ветропоказател, изобразяващ котка с отрязана опашка, която е стъпила на ножица върху земното кълбо, чиито посоки се въртят, нямаше минувач, който да не спре и да не зададе въпрос.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Честта да открият и ритуално да разбулят композицията имаха Кмета на Габрово Таня Христова, Главата на Митищенски район Александър Казаков и автора на композицията Адриан Новаков. Седмица преди изборите за губернатор на Московска област, отбелязването на 390 години от първите писмени сведения за Мъйтищи, преминаха изключително тържествено. На 30 август в присъствието на Московския и Всеросийски патриарх Кирил и министъра на отбраната на Русия, бе осветен камъкът, който ще бъде вграден при изграждането на бъдещия храм на новото мемориалното гробище, което се намира на територията на Митищи.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Там ще бъдат полагани останките на всички руски президенти и висши военни. Само за един ден бяха открити три нови детски градини и два фонтана. В празничният ден, освен концертите, които започнаха от сутринта и завършиха в късна нощ бе проведен първия карнавал с въздушни балони. Изненадата, която домакините поднесоха на габровската делегация бе котка с отрязана опашка, която също бе изработена от балони.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица