Свържи се с нас

Новини

Договорите за социална услуга и обзавеждане на ЦНСТ вече факт

Подписани са договорите за разкриване на социална услуга и за обзавеждане в центровете за настаняване от семеен тип

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово, ЦНСТ в квартал Борово

Подписани са договорите за разкриване на социална услуга и за обзавеждане в центровете за настаняване от семеен тип, съобщават от Община Габрово. Нова социална услуга ще започне да функционира до няколко месеца в Габрово. Грижата обхваща деца с увреждания от 3 до 18 години и ще се предоставя в два нови центъра за настаняване от семеен тип.

Строителството на къщичките в кв. Борово и в кв. Трендафил е завършено, като предстои да бъдат обзаведени и оборудвани. Доставките и монтажът ще бъдат извършени от габровската фирма „Хералд” ЕООД. Изпълнителят е избран чрез процедура по договаряне без обявление в рамките на проект „Подобряване на грижата за деца с увреждания чрез изграждане на два центъра за настаняване от семеен тип в град Габрово”. Договорът е на обща стойност  156 457,98 лв. с ДДС. Финансира се по схема за предоставяне на безвъзмездна помощ „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск” на Оперативна програма „Регионално развитие”.

снимка: Община Габрово, ЦНСТ в квартал Трендафил

снимка: Община Габрово, ЦНСТ в квартал Трендафил

През миналата седмица Община Габрово подписа в Министерство на труда и социалната политика договора за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, чрез който ще се реализира услугата в двата центъра. Общо 24 души квалифициран персонал ще бъдат наети на трудов договор, за да се грижат за 28 деца. Момичетата и момчетата със специални потребности ще бъдат обслужвани денонощно. На 24-часов режим ще бъде и задоволяването на ежедневните им – здравни и рехабилитационни нужди. Екипът ще се ангажира и с организация на свободното време и на личните контакти на децата. Работата на центровете ще се организира и контролира от един ръководител.

Целта на услугата е да се създаде качествена грижа, ориентирана към нуждите на всяко дете, в среда, близка до семейната. Подборът е направен от мобилен екип, който е посетил домове за деца с умствена изостаналост и с физически увреждания в страната. В габровските центрове приоритетно ще бъдат настанявани деца – родом от региона. Те ще бъдат насочвани от Дирекция „Социално подпомагане” – Габрово, като се цели последващо интегриране в семействата и поддържане на по-тясна връзка с родителите.

Проектът „Подобряване на грижата за деца с увреждания чрез разкриване на социална услуга в община  Габрово” е на обща стойност 323 487,25 лв. с ДДС. Услугата ще се поддържа минимум 5 години след приключване на проектните дейности. Реалният старт ще бъде през месец ноември 2013 г. Новоназначеният персонал ще премине обучение за повишаване компетентностите при работа и грижа за деца с увреждания. През първите 12 месеца услугата ще се финансира по проекта, след което ще се трансформира в делегирана държавна дейност.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица