Свържи се с нас

Новини

Договорите за социална услуга и обзавеждане на ЦНСТ вече факт

Подписани са договорите за разкриване на социална услуга и за обзавеждане в центровете за настаняване от семеен тип

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово, ЦНСТ в квартал Борово

Подписани са договорите за разкриване на социална услуга и за обзавеждане в центровете за настаняване от семеен тип, съобщават от Община Габрово. Нова социална услуга ще започне да функционира до няколко месеца в Габрово. Грижата обхваща деца с увреждания от 3 до 18 години и ще се предоставя в два нови центъра за настаняване от семеен тип.

Строителството на къщичките в кв. Борово и в кв. Трендафил е завършено, като предстои да бъдат обзаведени и оборудвани. Доставките и монтажът ще бъдат извършени от габровската фирма „Хералд” ЕООД. Изпълнителят е избран чрез процедура по договаряне без обявление в рамките на проект „Подобряване на грижата за деца с увреждания чрез изграждане на два центъра за настаняване от семеен тип в град Габрово”. Договорът е на обща стойност  156 457,98 лв. с ДДС. Финансира се по схема за предоставяне на безвъзмездна помощ „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск” на Оперативна програма „Регионално развитие”.

снимка: Община Габрово, ЦНСТ в квартал Трендафил

снимка: Община Габрово, ЦНСТ в квартал Трендафил

През миналата седмица Община Габрово подписа в Министерство на труда и социалната политика договора за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, чрез който ще се реализира услугата в двата центъра. Общо 24 души квалифициран персонал ще бъдат наети на трудов договор, за да се грижат за 28 деца. Момичетата и момчетата със специални потребности ще бъдат обслужвани денонощно. На 24-часов режим ще бъде и задоволяването на ежедневните им – здравни и рехабилитационни нужди. Екипът ще се ангажира и с организация на свободното време и на личните контакти на децата. Работата на центровете ще се организира и контролира от един ръководител.

Целта на услугата е да се създаде качествена грижа, ориентирана към нуждите на всяко дете, в среда, близка до семейната. Подборът е направен от мобилен екип, който е посетил домове за деца с умствена изостаналост и с физически увреждания в страната. В габровските центрове приоритетно ще бъдат настанявани деца – родом от региона. Те ще бъдат насочвани от Дирекция „Социално подпомагане” – Габрово, като се цели последващо интегриране в семействата и поддържане на по-тясна връзка с родителите.

Проектът „Подобряване на грижата за деца с увреждания чрез разкриване на социална услуга в община  Габрово” е на обща стойност 323 487,25 лв. с ДДС. Услугата ще се поддържа минимум 5 години след приключване на проектните дейности. Реалният старт ще бъде през месец ноември 2013 г. Новоназначеният персонал ще премине обучение за повишаване компетентностите при работа и грижа за деца с увреждания. През първите 12 месеца услугата ще се финансира по проекта, след което ще се трансформира в делегирана държавна дейност.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица