Свържи се с нас

Култура

XI Международен панаир на народните занаяти на Етъра

Published

on

7ob6ta

снимка: АЕК “Етър”

От 6 до 8 септември в Архитектурно – етнографски комплекс „Етър“, край Габрово ще се проведе единадесетият Международен панаир на народните занаяти, съобщава Петя Бонева от Музея на открито.

снимка: АЕК “Етър”

снимка: АЕК “Етър”

Участие в Панаира тази година са заявили повече от 80 майстори от страната и чужбина. Те ще представят различни занаяти: грънчарство, бакърджийство, ножарство, тъкачество, иконопис и много други. Досега желаниe за участие са изявили страните Украйна, Шотландия, Италия, Сирия, Румъния. Украинците ще покажат рисуване върху стъкло, изработване на традиционни кукли от тъкани и конци и украшения за жилището, направени от хартия и дърво. Майсторите от Румъния ще представят традиционни костюми, производство на кожа и тъкане на домашен стан. Посетителите ще се насладят на италианска сладкарска кулинария.

От 2 до 6 септември английски студенти ще се обучават в занаяти – багрене с растителни багрила, плетене на изделия от беленица, изработване на хлопки и др., като накрая ще им се връчи майсторско свидетелство от АЕК „Етър“. В панаирните дни те ще се включат като изложители и ще покажат вложеното старание, упоритост и усвоените умения на българските възрожденски майстори. Те идват по проект “ТИКАТЕК”, който е по програма на ЕС “Леонардо” за професионално обучение, усвояване на традиционни умения и техники и прилагането им в съвременното изкуство.

Майсторската надпревара тази година ще е в дървостругарство. Струговете са едни от най-характерните технически съоръжения на вода за Габровско през ХVІІІ и ХІХ век. Дървостругарството съчетава природните дадености на нашия край (богатството на гори и бързотечащи води) с майсторлъка и предприемчивостта на балканджиите. Дървените предмети, изработвани на струг, са разнообразни по форма, големина и предназначение: гаванки, похлупаци, танури, паралии, чутори и др. Четирима майстори дървостругари от Габрово и Троян ще премерят сили в превърналата се в традиция Майсторска надпревара. Във „Вечерта на майстора“ ще бъде обявен победителят, който ще получи голямата награда – „Сребърна хлопка“, право на собствена изложба – базар по време на Панаира през следващата година, парична награда и почетен диплом.

По време на Панаира демонстрации ще покаже Лазар Урумов, потомствен ковач, майстор на ковано желязо и метолопластика. През 2006 г. той е победител в майсторската надпревара „Ковано желязо“. Има международни участия в панаири в Кипър и Сирия, обучава деца от Франция в занаят. През ръцете на пловдивския майстор предметите излизат изваяни с усет и вдъхновение.

На 6 септември 2013 г., от 10.30 ч. миналогодишният победител от състезанието „Плъсти“, Пенка Ставрева от с. Първенец, обл. Пловдив ще открие своята авторска изложба – базар в изложбената зала в АЕК „Етър“. Плъстите са най–примитивната форма на текстил – не се тъкат и се получават от способността на вълнените влакна да се сплъстяват при намокряне. В изложбата на Пенка Ставрева ще се представят аксесоари, обувчици, украшения за дома, пана за стена и много други, което съхранява старата традиция в изработването на плъстени изделия, но и я обогатява със съвременни предмети, съобразени с нуждите на съвременния човек.

Съпътстващо събитие на Панаира е Международната научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще“. Тя ще бъде девета поред и ще се проведе на 4 и 5 септември. Историци, краеведи, етнографи и други от страната и чужбина ще представят своите изследвания. Досега са участвали около 300 научни разработки на различни специалисти в областта на археологията, праисторията, средновековието, възраждането и по-новата история. Темите тази година ще са над 30. За първи път специалисти от Академия за музикално и танцово изкуство, гр. Пловдив ще представят свои разработки. Интерес към конференцията има от страна на чуждестранни участници – тази година те ще са от Румъния с тема за традиционните костюми.
Атрактивни за посетителите през панаирните дни са демонстрациите на домашни занятия, характерни за района на Централен Балкан – печене и пушене на сливи, боядисване на вълнена прежда с растителни багрила, плетене с гайтан и плетене с царевична шума (беленица).

5 (1)

снимка: АЕК “Етър”

Посетителите ще могат да се насладят на богата фолклорна програма, която ще започне на 6 септември от 11.30 ч. и ще продължи три дни. В нея участие ще вземат фолклорен ансамбъл „Сидер Войвода“, гр. Горна Оряховица, едни от най-добрите професионални състави в страната: фолклорен ансамбъл „Загоре“ гр. Стара Загора. Група „Каба Кабадайлии“ и народната певица Кристина Енгерова ще представят музика от извора на Родопите. За първи път със свой спектакъл в Етъра ще бъде професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, гр. Добрич. В програмата са носителите на много награди от страната и чужбина – Представителен Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“, фолклорен ансамбъл „Сивек“, ансамбъл за изворен фолклор „Бакаджик – 7“, гр. Ямбол и др. Най-малките посетители ще се забавляват с кукления спектакъл „Семейната скъпоценност“, в който участие ще могат да вземат и самите деца.

снимка: АЕК “Етър”

снимка: АЕК “Етър”

Потопете се в духа на миналото като станете част от Международния панаир на народните занаяти 6 – 8 септември в Архитектурно – етнографски комплекс „Етър” – Габрово!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица