Свържи се с нас

Любопитно

Стартира „Приеми ме на село“

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Кметът на Община Габрово Таня Христова представи проекта „Приеми ме на село“, който ще стартира съвсем скоро и предвижда обмяната на знания, ценности и опит между млади хора, които нямат село и възрастни хора, които живеят на село. Домакин за пилотното издание на инициативата е село Новаковци.

От 1-5 септември единадесет доброволци на възраст 16-29 години ще станат „приемни внуци“ в домовете на жители на габровското село, които също са доброволци. Единственият критерий за подбор на участниците в проекта е желанието.

„Идеята за доброволчеството, която е изключително важна част от тази инициатива, трябва да бъде популяризирана като елемент от гражданското ни възпитание и отношение към всичко, което се случва в ежедневието ни. Предизвикателство и към двете страни е за този кратък период да изградят доверие помежду си, което за жалост напоследък ни липсва в обществото. Това ще бъде и най-добрият резултат от този проект“, подчерта кметът Таня Христова.

На-село1

снимка: Община Габрово

За да разкажат за това начинание, дойдоха кметският наместник на Новаковци Димитринка Бошнакова, авторът на идеята Вероника Йосифова, Румяна Кръстева – „баба под наем“, Кирил Кръстев – „дядо под наем“,  Деян Иванов и Димитър Пенчев – представители на „внучетата назаем“.

Идеята си за активното гостуване на млади хора на село Вероника Йосифова за пръв път разработва в есе за конкурса „Моите идеи за България“ на onlineparliament през 2012 г. Текстът на младата габровка печели второ място в оспорваната надпревара. В началото на септември представата на Вероника за начина, по който селото може да бъде оживено, ще се реализира на практика благодарение на Центъра за обществена подкрепа към Община Габрово, отдел „Култура и туризъм“ на Община Габрово, Общински съвет по наркотични вещества – Габрово и представители на бизнеса в нашия град.

Мотивите за осъществяването на проекта са свързани от една страна с тенденцията младите все повече да се отдалечават от своите корени и да губят връзката със селото и природата, а от друга – с процеса на обезлюдяване и заличаване на много села от картата на България. За Габровска област проблемът стои със сериозна сила. Статистиката сочи, че две трети от обезлюдените села в България са именно в балканския район.   „Приеми ме на село“ дава една от възможните рецепти за справяне с демографската криза.

„Бях поласкана от поканата село Новаковци да е домакин на проекта „Приеми ме на село“, но и притеснена как ще реагират жителите на селото. За моя радост те не бяха стъписани, а въодушевени“, сподели г-жа Бошнакова.

На-село2

снимка: Община Габрово

Младежите-доброволци не знаят какво има в селото и за тях всичко ще бъде изненада. Все пак организаторите открехнаха малка част от това, което са подготвили за „приемните внуци“.

„Иска ни се да ги научим на това, което ние знаем от нашите баби и дядовци. Аз например знам да жъна, знам какво е сърп, паламарка, мотика, диканя. Искам да чуят какви песни са се пели в миналото, да видят как се кваси мляко, как се прави сирене, как се пече баница и пита в пещ“, сподели Румяна Кръстева.

Амбицията на проекта е да се създаде една национална мрежа, да се „заразят“ и други села от идеята, като по този начин се докаже, че живот на село има. За целта „социалният експеримент“ ще бъде заснет с професионална камера. Операторът ще документира всичко, което се случва с „внучета назаем“ и „бабите и дядовците под наем“, а реализираният филм ще се разпространява с помощта на читалищната мрежа в цялата страна.

„На финала на „Приеми ме на село“ няма да можем да се похвалим с материални придобивки, но ще отчетем нещо по-важно – силата на характера, готовността да бъде намерен общ език между поколенията и умението да правим нещата заедно. За това трябва да можем да се изслушваме и да се приемаме такива каквито сме – различни по възраст, по образование, по разсъждения и да се уважаваме“, заключи кметът Христова.

Официалното начало на проекта „Приеми ме на село“ бе даден със символично подписване на споразумение между кмета на Община Габрово Таня Христова и кметския наместник на село Новаковци Димитринка Бошнакова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Мотосезонът в Габрово ще бъде открит тази събота, 13 април

Published

on

Тази събота, 13 април, в Габрово ще се проведе откриване на мотосезон 2024. Стартът ще бъде даден на площад „Възраждане“ в 09.30 часа, а след 13.00 часа ще започне демонстрационната мото обиколка на града.

Екипи на полицията ще съпроводят участниците по време на мото обиколката, която ще се проведе по определен маршрут.

Участниците в откриването ще потеглят от пл. „Възраждане“, ще преминат по бул. „Априлов“, в посока кръговото на Шиваров мост, откъдето ще продължат по бул. „Хемус“ до кръстовището с бул. „Столетов“.

Оттам след ляв завой по бул. „Столетов“ ще преминат по ул. „Капитан дядо Никола“, ул. „Йосиф Соколски“, ул. „Николаевска“, ул. „Априловска“, на която след завой надясно по ул. „Юрий Венелин“ ще се отправят към площад „Игото“, ул. „Брянска“, ул. „Христо Смирненски“, ул. „Търновсско шосе“ (бивша „Орловска“).

След това ще преминат по ул. „Индустриална“, ул. „Лазурна“ и оттам ще продължат на ляво по бул. „Могильов“ до кръстовището с бул. „Стефан Караджа“ и по бул. „Стефан Караджа“ към Севлиево.

Полицията призовава всички участници в движението да спазват правилата за движение, да бъдат внимателни и толерантни на пътя.

Зареди още

Любопитно

„ВАИКАР“ ще оцени по достойнство Вашия стар „Мерцедес“ или „БМВ“

Published

on

Притежавате стар, но все пак ценен немски автомобил „Мерцедес“ W126 или „БМВ“, произведен преди 1993 година? Фирма „ВАИКАР“ изкупува екземпляри от двете марки.

Ние разбираме стойността на класическите коли и сме готови да предложим конкурентни и достойни цени за Вашата стара кола. Независимо дали тя е в добро или лошо състояние, ние сме заинтересовани да я видим.

📞 Свържете се с нас, като позвъните на телефон: +359 999 009 008.

Не изпускайте възможността да се освободите от стария си автомобил и той да бъде оценен по достойнство за вярната си дългогодишна служба.

Позвънете още сега и ще се погрижим за цялата процедура. „ВАИКАР“ – вашата връзка със света на класическите автомобили!

Зареди още

Любопитно

Над 120 екипажа пристигат в Трявна за традиционното офроуд състезание

Published

on

Несъмнено едно от най-мащабните и харесвани спортни събития, провеждащо се на територията на община Трявна, е офроуд състезанието, което събира любители на екстремните преживявания от близо и далеч.

След едногодишно прекъсване, тази година в надпреварата се включват над 120 екипажа от България и съседна Турция, които ще открият пролетния сезон в Трявна. Главен организатор на събитието е Автомобилен спортен клуб „Риск-Габрово“, с подкрепата на Община Трявна.

Официалното откриване на офроуд състезанието „Трявна 4х4“ 2024 ще се състои на 13 април, събота, от 08.45 ч пред сградата на Община Трявна. Точните трасета и места за наблюдение ще бъдат обявени ден по-рано.

Идеята за провеждане на подобно кроскънтри рали и офроуд състезание в покрайнините на Трявна се заражда през 2010 година, когато е и първото издание на екстремната надпревара.

„Така вече 13 години имаме възможността да организираме офроуд състезание и Трявна да е наш любезен домакин, за което отново благодарим! Неслучайно сме избрали региона, защото е центърът на България и отделно тук има много повече хотели и места за настаняване на хората. Трасетата са много подходящи и има на полигоните затворен кръг, който е много подходящ също за публика и състезатели“, коментира Йосиф Лагадов от АСК „Риск-Габрово“.

В тридневното офроуд приключение в Трявна и Плачковци ще участват високопроодими джипове и UTV-та.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица