Свържи се с нас

Любопитно

Габровска делегация посети Митвайда

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Делегация от Община Габрово посети побратимения ни в Германия град – Митвайда. Поводът беше празникът на стария град, който се провежда всяка трета събота на месец август. Тази година събитието протече под мотото „150 години от доброволческа пожарна служба в Митвайда”, информираха от местната общинска администрация.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

По традиция началото на празника дава кметът на града в петък вечерта, като опушва буре с бира, която се раздава безплатно. На много места в Митвайда са построени сцени, на които се изявяват групи, свирещи различен стил музика. Всеки може да намери своето кътче и да се наслади на празника, държейки чаша бира в ръка и опитвайки от изкушенията на местната кухня.

Кулминацията е в събота вечер, когато на централната сцена, намираща се на обичания от местните площад пред Кметството, концерт изнася известна немска група. Любопитен момент в празничната програма тази година бе парадът на пожарните автомобили.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Историята на доброволческия пожарникарски отряд в Митвайда би впечатлила всеки и вероятно би предизвикала въпроси относно начина, по който се мотивират членовете на екипа. Всъщност стимулът е морален, защото да участваш в подобна организация е въпрос на престиж. Това е дейност, която се цени от съгражданите на доброволците, с която се съобразява всеки работодател и която се стимулира от органите на местната власт. Членството на мъжете и жените в доброволческа пожарна служба в Митвайда означава и гордост от принадлежността към едно малко общество от хора, споделящи ежедневието си и празнуващи заедно важни събития за всеки един от отряда.

Именно възможността за обмяна на опит в сферата на доброволческата пожарна служба бе една от очертаните приоритетни области за сътрудничество между Община Габрово и град Митвайда. Бе отправена покана към представители на местната противопожарна организация за представяне на добри практики тук на място в помощ на изграждащото се Доброволно формирование на Община Габрово за предотвратяване и овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации.

Други области, в която двата града си обещаха да си партнират са съвместни културни проекти, младежки обмен и ноу-хау в областта на енергийната ефективност.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Интересно и полезно бе посещението на българската делегация в Градската гимназия, санирана на три етапа по проекти с европейско финансиране. Любопитство предизвика и обиколката из факултета по Медийна техника на Висшето училище и гостуването в университетското радио, където представители на всички пробратимени градове дадоха интервю на тема „Визията за развитието на партньорските отношения с Митвайда.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица