Свържи се с нас

Култура

Струва си да узнаеш тайната на хляба

Published

on

Копие от IMG_9193

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Днес книгата с художествено творчество трудно воюва за подобаващо обществено внимание и признание. Пазарът я манипулира с цени и реклама, интернет я нарежда във всевъзможни рейтингови листи с неясни и спорни критерии, читателската аудитория оредява или уморена от темпото на модерния живот, или така и неоткрила в четенето обогатяваща духа наслада. Хубавото е, че въпреки всичко това творецът на словото не се отказва от писането.

Книгата на Валерия Андреева „Да откраднеш тайната на хляба” напълно вписва съдържанието си в метафоричния подтекст на заглавието. Серията вълнуващи човешки истории, предадени като разбулени тайни на душата, като открита или препотвърдена житейска истина, съставлява основната й част, находчиво допълнена от импресии, лирични размисли и афоризми, които разнообразяват и обогатяват нейния формат. Всичко изброено дотук пъстри страниците на малък сборник, който се чете на един дъх, без да е заложил пред читателя стръвта на сензацията, еротиката или загадката – днешната прагматична рецепта за пазарен успех, семплата и напълно предсказуема формула на бестселъра.

Kniga-V.A.korica-liceИнтересът на авторката е насочен към деликатните вътрешни състояния и фини душевни движения у героите. Проникновените психологически интроспекции са органично слети с прекрасни пейзажни импресии. Съзерцателният натюрел на Валерия Андреева, проявен в усета й за природа, изненадва и възхищава. Жена с градска професия и биография, с изцяло градско светоусещане и начин на живот, е успяла да съхрани у себе си невероятно свежа и интензивна връзка с природата. Може би тази жива връзка е причина авторката да отвръща поглед от страстите на деня и да се взира в онова, което винаги е било по-стойностно и трайно от тях – благото на живота, въплътено в любовта, труда, човешката близост.

Книгата е сякаш художествена проекция на личността на създателката си. Вътрешният свят на Валерия Андреева, вграден в нейните истории, картини и размисли, така светъл и дълбок, е поразително точно продължение на струящите от външността й нежност, чувствителност и финес. Погледът й на творец не е пропуснал нищо съществено от многообразието и предизвикателствата на живота – от щастливата впечатлителност на детството до поучителната мъдрост на старостта, от горчивината на разочарованието до утехата на прозрението. Това е малък свят, поел върху себе си голямата мисия на литературата – да прави човека добър. И съдържанието на книгата, и езикът й носят това послание. Прочитът изпълва читателя с чистотата на първо причастие: с вкуса на изворната вода, с аромата и сладостта на топлия хляб – вечните субстанции на живота и символи на неговия изконен, здрав и плодотворен смисъл.

Погледнат отстрани, писателят изглежда някак неоспоримо реализирал се човек, категорично доказала себе си личност. Това е твърде измамно впечатление. Истината е, че писателят е съвсем несигурен в таланта си, докато той не се отрази в реакциите на читателите. Тази книга без съмнение печели читателя, защото му дава онова, което никога не му е достатъчно – красота, себепознание, мечтателност, вълнение.

Появата на всяка нова книга неизбежно разгаря дебата за бъдещето на художествената словесност, притисната от надменността на високите технологии и от експанзията на визуалния образ. Наскоро Умберто Еко пророчески заяви, че книгата няма да умре, привличайки за свой идеен съюзник Херман Хесе, който половин век по-рано предвижда: „Колкото повече с времето нуждите от развлечение и масово образование бъдат задоволявани, толкова по-бързо книгата ще възвърне авторитета и достойнството си.”

Kniga-V.A.korica-gryb=Книгата на Валерия Андреева илюстрира съвременните тенденции в белетристиката с ред други качества, които може би не интересуват масовия читател, но филологът не може да не ги забележи и оцени.

Днес навсякъде писането се професионализира не само в социален аспект – като професия „писател”.

Ерудицията на пишещия има все по-определяща роля за стойността на неговия литературен труд. Валерия Андреева използва професионалната си компетентност не за демонстрира интелектуално превъзходство пред читателя, а за да открои универсалния смисъл на отделните лични истории и индивидуални човешки съдби.

Днешният модерен писател не пресъздава завършени събития и цялостни герои. Той експериментира с фрагментарното, фасетъчно моделиране на картината на света и образа на човека. Валерия Андрева показва верен усет за илюстративен епизод и експресивен детайл, които позволяват концентрация на идейно-образните внушения в пестелив обем, без това да накърнява логиката и яснотата на повествуването.

Днешната художествена проза подхожда с неограничена свобода към родовите и жанровите форми на литературата. Структурите на тези форми се редуват, смесват, конкурират, ограничават или разширяват по субективната воля на писателя. Жанровата и стилова конвергенция, която книгата на Валерия Андреева осъществява, е художествено постижение, убедително надраснало еклектиката в търсене на оригинално творческо себеизразяване.

Днешната художествена проза е подчертано интелектуална и трудно постига баланс на рефлексия и образност. При Валерия Андреева обърнатият поглед навътре – към душата свят, превесът на психограмата над наратива не лишават картината на живота от звук, цвят, аромат, движение. Напротив, динамиката на вътрешния живот у героите е релефно очертана, изведена в красноречиви външни жестове и в сполучливо откроени паралели с природния свят. Синтетичният стил на повествуване притежава толкова неподправена искреност и естественост, сякаш не коства никакво усилие на авторката.

Днешната масова култура не проявява уважение към езика. Тя го огъва, разпъва, къса и цапа без притеснение. Валерия Андреева старателно пази езика както от повсеместното му /уви/ вулгаризиране /медии, кино, театър, литература в битката за обществено внимание забравиха, че и езикът притежава чувство за срам/, така и от задръстването му със смислово непрозрачни чуждици, авторски неологизми или думи с рядка и специфична употреба /често срещани доказателства за криворазбрана приобщеност към патриархалния или към модерния свят на ниво език в съвременната литература/. Въпреки изкушенията на масовия вкус и литературната мода /широкият сегмент от живота, отразен в книгата, залага такива капани/ Валерия Андреева непоколебимо се придържа към достъпен език с повишена естетическа стойност, което прави чест на всеки писател.

Наистина си струва да узнаеш тайната на хляба, скрита в тази книга.”

*Рецензия на Ваня Борисова за книгата „Да откраднеш тайната на хляба“, на Валерия Андреева*.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Култура

Седмото издание на фестивала „Здравей, Здраве!“ в Габрово предстои

Published

on

Седмото издание на ежегодния фестивал „Здравей, Здраве!“ предстои да бъде проведен в Габрово на 11 и 12 февруари в зала „Възраждане“. Фестивалът „Здравей, Здраве!“ се реализира в 24 града на страната, като неговото начало е положено в Габрово през 2016 г.

Във всеки град събитието се организира от доброволци в името на нашето физическо, емоционално, ментално и духовно здраве. Домакин на събитието е Община Габрово.

Първата проява е на Ива и Коко Ковачеви (Active Sitting), свързана с Практика по приложна кинезиология „Емоции и болки в тялото” за всеки, който е готов да поеме отговорност за себе си и да започне да се променя към по-добро. Цялостното подобряване на физическото и психичното състояние на човек е възможно чрез оказване на самопомощ за болките в тялото, физическите и емоционалните блокажи, изграждането на увереност, сила и спокойствие чрез техники от метода за физическа и емоционална трансформация. Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология. През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология. Той споделя, че комплексната работа върху емоции, биохимия и физика е ключът към здравословно и балансирано състояние на човека. За физиката той използва лечебната гимнастика „Актив Ситинг“. За работа с емоциите – техники за физическа и емоционална трансформация, за биохимията – балансирано хранене и прием на хранителни добавки (при необходимост от тях). Методът ФЕТ е представен в книгите „Методът Актив Ситинг“ – „Как да се справим сами с болките в тялото“ и „Физическа и емоционална трансформация“.

Книгата на Коко и Ива Ковачеви „Физическа и емоционална трансформация. Рестартирай живота си! Справи се сам с емоционалните и физически болки“ ще бъде представена пред габровци в Ритуалната зала на Община Габрово в петък, 10 февруари от 17.30 часа.

Тоня Цочева ще говори по темата „Плоскостъпието – подценявано и недоосъзнато“. Тя задава въпросите: „Вредно ли е плоскостъпието? Възможно ли е болките в колената да са резултат от начина на стъпване? Дали О-образните и Х-образните крака са наследствени? Ако функциите на тялото определяха възрастта на човека, как сме оставили ходилата да останат бебета? И как това се отразява на качеството ни на живот? Децата надрастват ли проблема с кривите крачета? А тинейджърите? Наистина ли ходилата на бременните порастват с 1- 2 номера? Защо активните мъже често си прецакват колената? Може ли дори на 70 години да направим нещо за олекотяване на походката? Обувките издават ли какво недоглежда здравната ни система? Как да опознаем и оценим сами състоянието на краката си? Тези и още много въпроси могат да бъдат зададени и на които да бъде отговорено.

Тоня Цочева е рехабилитатор, миопунктурист, специалист по ресторативно движение, безболезнена мануална терапия Mulligan Concept, мускулно-скелетен тейпинг и източни техники. Тя дава консултации, свързани с ранното психо-моторно развитие; Хронични болкови симптоми и синдроми свързани с опорно-двигателния апарат; Постурални (статични) нарушения (гръбначни изкривявания, плоскостъпие) и т.н. Д-р Никифор Минков ще изнесе лекцията „Българино, събуди се и живей здравето си! Живот и здраве без лекарства“.

Д-р Никифор Минков е от Габрово, обучавал се е в Москва при проф. Я. Галперин по тибетска медицина. Обученията са в областта на познанията за човешките органи и системи, тяхното взаимодействие и зависимостта от природата. Той владее мануална терапия, фитотерапия, шиацу, биоенерготерапия. Има собствен начин за сканиране на целия организъм за получаването на точна диагностика и узнаване на причината на заболяванията. Специализирал е и в областта на генетиката и специфичната обработка. Отстранява нарушенията в генетичната структура, свързани с тежки заболявания.

Стойчо Иванов ще говори за „Влиянието на светлината върху нашето здраве“. Според специалистите в бранша той е един от най-добрите в страната в своята област.

Мария Дерменджива ще говори за сугестологията. Тя е създател на образователен център “ВѢди Макрина”. От скоро “ВѢди Макрина” е намерил своя нов и необикновен дом, близо до град Габрово. Преди 10 години Мария Дерменджиева създава и Център по класическа сугестопедия „Вихровения“. Тя е сертифициран преподавател-сугестопед към Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф- д-р Евелина Гатева“. Основите и законите на Класическата Сугестопедия и как бихме могли да ги приложим във всяка сфера на нашия личен и професионален живот присъстващите на фестивала „Здравей, Здраве!“ ще разберете на 11 февруари от 15.00 часа, а музикална гонг медитация с гонг „Юпитер“ с нея ще се проведе от 16 часа.

Гонг медитация е мощна практика за пречистване и хармонизиране на енергийното и физическото тяло. Звуците, генерирани от тези инструменти са вид лечебна енергия, която лекува стрес, болка, депресия, както и повечето форми на заболявания.

А от 18.00 часа на 11 февруари сестрите Апостолови и братя Якъбови ще изнесат концерта „Дървото на влюбените“.

Същият ден, но от 12 до 13.00 часа е организирана Творческа работилничка по изработване на мартеници, която ще се проведе на 2-я етаж във фоайето на зала „Възраждане“.

Д-р Румен Стоилов ще изнесе лекция „ Ето човека. Стани това, което си!“ във втория ден на фестивала „Здравей, Здраве!“ – 12 февруари, неделя от 11 часа, по време на която ще разберем защо България е избраното място, откъдето ще започне промяната на света.

Д-р Румен Стоилов е посетил едни от най-силните енергийни места на нашата планета: Тибет, Непал, свещенна Кора около планината Кайлас, Япония, Лаос и Тайланд, Перу, пирамидите в Босна,, Балканите, Израел, Йордания, Тайван и Сицилия. Той участва и в работна група за свързване и активиране на силовите места в България и за работа с новите деца.

От 12.00 часа същият ден Мариета Терзиева ще изнесе лекцията „Връзката между човека и природата и как балансът в тази връзки на носи здраве. Лекцията на Андрей Андреев на тема „Пчелни продукти – кога и как се консумират“ е от 13.00 часа на 12 февруари.

От 14 часа на 12 февруари Камелия Вал ще изнесе лекцията „Пробуждане на Озареното сърце“, а от 15.00 часа тя ще проведе практиката „Пробуждане на Озареното Сърце“.

Отново на 12 февруари от 16.00 часа започва открития урок по пеене с Гиргина Гиргинова „Обновяващата сила на песните на Паневритмията“, а от 18, 00 часа е концерта „Пробуждане“с произведения на Учителя Петър Дънов, Марин Камбуров, Парашкев Хаджиев, Бах, Моцарт, Шуберт и др. на Гиргина Гиргинова – сопран и Владимир Попов – пиано. Фестивалът „Здравей, Здраве!“ се организира в партньорство с клуб „Озарение“, фондация „От БГ“ и Йога Център – Габрово. А медийните партньори са Портал 12, в. „100 вести“, www.gabrovonews.bg, издание „Област Габрово сега“, радио Бумеранг FM, с домакинството на Община Габрово. Входа за фестивала е свободен. Фермерите от Фермерския пазар от БГ ще бъдат на 11. 02. 2023 г. от 10 до 18 часа, а базарът на еко и био продукти ще се проведе и през двата фестивални дни – на 11 и 12 февруари от 10 до 18 часа в зала „Възраждане“ – Първи и Втори етаж.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Необходими са постоянство и усилия, за да се постигне нещо значимо“

Published

on

„Необходими са постоянство и усилия, за да се постигне нещо значимо“, заяви проф. Димитрова пред годишното събрание на музей „Етър“.

Три важни събития дават облика на музей „Етър“ през 2022 година – спечелването на голямата международна награда „Жива“, обявяването на мутафчията Христо Маринов за живо човешко съкровище и реализацията на дейности по проекта „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“.

На годишното събрание, в което взеха участие всички служители на културната организация, беше представена информация, свързана с работата на музея през 2022. От презентацията на зам.-директора д-р Ваня Донева стана ясно, че в РЕМО „Етър“ се поддържат два музейни фонда – основен и научно-спомагателен, в които има общо 28 055 културни ценности. В научния архив на институцията има 701 документа.

Зам.-директорът д-р Ваня Донева информира, че инвентираните 952 културни ценности постъпват в резултат на работата на уредниците, с приоритет, насочен към осигуряването на подготовката на предстоящите експозиции. Научноизследователската дейност през 2022 година е разнообразна и обхваща различни теми. Представители на музея се включват в различни по форма и съдържание научни форуми с доклади, съобщения и презентации – 22.

През годината се наблюдава увеличаване на обема на научната продукция – публикуваните книги, статии и съобщения са 19. Темите са разнообразни, свързани с музейна работа, етноложка проблематика, специфични занаяти, знания и умения, както и с исторически проблеми.

От изнесената по време на годишното събрание от ръководителя на отдел „Културен мениджмънт“ Светлозар Тодоров информация става ясно, че за последните 12 месеца посетителите в музей „Етър“ са 164 471 – с 19,2% повече от 2021 г. и с 42,5% повече в сравнение с 2020. По отношение на 2019 г. обаче, туристите са по-малко с 37,5%.

„Ако тази тенденция се запази, може да се очаква резултата от 2019 г. да бъде доближен през 2025 г. Все пак, трябва да се има предвид, че преодоляването на глобалните последици от Ковид пандемията не са приключили, особено във въздушния транспорт. В същото време войната в Украйна също оказва своето влияние – високи цени на горива и ескалираща инфлация. Тези фактори оказват влияние и върху отделния турист, при избора му на дестинация“, каза Светлозар Тодоров по време на отчета си пред участниците в годишното събрание. Българите, посетили музея през 2022 г. са с 16,9% повече от предходната година – 158 352.

Любопитно е, че този ръст не се дължи на туристите в категория „възрастни“, а на учениците от 1 до 4 клас. При тях се наблюдава скок от 225% или от 6 839 през 2021 г. те са 22 229 през 2022. Пикът на техните посещения – 8 915, е през месец юни, когато броят им значително надхвърля този за цялата предходна година.

„Добре е да се обърне внимание и на факта, че общия брой на учениците от 1 до 12 клас е 49 856 или 31,5% от българските туристи, факт който потвърждава необходимостта от поддържането и поднасянето на иновативни форми, допълващи училищния образователен процес и възможностите за творческа изява в музея. Чуждестранните туристи са 6 099 или 3,71% от общия брой посетители. През 2021 г. те са 2 500, което е ръст от 143,9% . Най-много са румънските туристи – 1 169. От Испания са 694, Полша – 532, Франция – 527, Англия – 506, Израел – 339, Германия – 258. Показателите са далеч от тези през 2019 г., когато чуждестранните туристи са 29 441 и представляват 13,02% от общия брой посетители“, коментира Светлозар Тодоров.

Главният счетоводител Мария Иванова припомни, че 2022 започва без приет държавен бюджет, поради сформиране на ново правителство, съответно липсва приет бюджет и за музея. Финансистката на институцията уточни, че в този случай разходите се извършват до размери на разходите за същия период на предходната година.

„Това изискване на закона, започнатите през предходната година дейности, увеличената цена на ел. енергията наложи силно ограничаване на разходите на музея в първите месеци и отлагане на някой регулярни плащания по договори за второто тримесечие. Другите определящи във финансово отношение фактори и по- важни моменти през годината са инфлацията и продължаващите ремонтни дейности“, информира Мария Иванова и допълни, че финансовото състояние на музея е добро, благодарение на съвместните усилия на всички отдели.

„В бъдеще добрите практики трябва да се утвърждават, като се доразвиват, но и да се търсят нови възможности“, каза в заключение Мария Иванова.

„През цялата 2022 г. работещите в техническата служба полагат грижи за всички обекти в РЕМО „Етър“. В музея и района около него целогодишно се отстранява сняг, шума и боклуци. Чистят се комините на всички помещения и се зареждат с дърва работилниците и дюкяна. Два пъти основно се премахват наноси от захранващата вада, тревните площи се косят, отстраняват се стари изсъхнали дървета, почиства се коритото на река Сивек, ремонтира се алейното осветление, целогодишно се наблюдават водните съоръжения“, върху това акцентира в презентацията си Бистра Димова, ръководител на административното звено и на техническата служба.

Тя оцени положително резултатите от работата на хигиенистите, които почистват откритите площи и експозициите. Служителите, свързани с административното обслужване, сред които са графичният дизайнер и IT-специалистът, успяват да обезпечат работата на колегите си от другите отдели.

Директорът проф. д-р Светла Димитрова смята, че екипът на музея е много добре балансиран. Тя изтъкна положителната роля на експертите, които са ангажирани с институцията.

Светла Димитрова заяви, че очаква от служителите да работят активно за затвърждаване на постиженията от последните седем години. „Ако упоритата работа продължи, ще „берем плодовете“ след няколко години, необходими са постоянство и усилия, за да се постигне нещо значимо“, каза преди закриване на годишното събрание проф. Димитрова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица