Свържи се с нас

Новини

Община Габрово има нужда от финансова инжекция за милиони лева

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Броят на гражданите бе значително по – малък от експертите и общинските съветници, които взеха участие в публичното обсъждане на заема, който Общината иска да изтегли във връзка с нуждите по финансовото обслужване на проект „Воден цикъл” в Габрово.

Кметът Таня Христова за сетен път подчерта, че намеренията и ангажиментите на общинската администрация са да направят града обновен и привлекателен. За всички граждани е неудобно състоянието, в което се намира уличната мрежа. Този дискомфорт ще продължи още известно време, тъй като според Христова цялостното асфалтиране ще се отложи за един по – добър момент. Съвместно с Министерство на околната среда и водите, общинарите взели решение ВиК операциите и асфалтирането да се правят от една и съща фирма. Около 100 км. ВиК структури вече са отремонтирани. Докато не се приключи изцяло с нея, ще се асфалтират само изкопите и траншеите, а цялостното асфалтово покритие ще стане по – късно.

Беше направен анализ за състоянието на улиците в отделните квартали на града, включващи асфалтовото покритие, нови бордюри и т.н.

На „публичното” обсъждане стана ясно, че общинските съветници ще трябва да гласуват заем от 3 770 000 лева. Погасяването на този дългосрочен инвестиционен дълг трябва да е не по – късно от 25.12.2021г. Източниците за погасяване на главницата са най – вече от собствени приходи, други такси, наказателни лихви, неустойки и др.

От малобройното гражданско представителство изказаха мнение, че въпросният заем ще бъде наложен на обществеността тъй или иначе, но защо чак сега е нужно да бъде теглен и защо 20 % от него вече са усвоени. Обсъждането му, както и случаят с Общинския бюджет, се правят постфактум. Надзорният съвет явно не е в час! Упреци бяха отправени и към специалистите на кмета Христова, настояваше се за по – строг контрол.

Христина Александрова, финансовият стожер на Общината отхвърли категорично критичните експликации на гражданите Камбуров, Вълков и сие, а в нейна подкрепа кметът Христова настоя да узнае от какво точно не е доволен Йордан Камбуров – от това, че ще се тегли заем, от процедурата около него или от някои неволни административни гафове.

На въпроса какви рискове крие обслужването на милионния дълг бе отговорено, че местните приходи са малко, а въпросният кредитен ресурс е изгоден. Общината няма да си позволи да постави гражданството в рискови ситуации. Всичко е обмислено и премислено увери г-жа Христова и добави, че досега Общината е била коректен платец при реализиране на европейски инвестиции и никога не е крила информация от гражданството.

Още повече, че всеки месец в зала „Възраждане” ще бъдат на разположение в определен ден след 17, 30 часа всички, които са ангажирани по проекта. Нека гражданите да идват и да дават идеи. Нека се знае, че нищо не става без ресурс. Едно е да правиш козметичен ремонт на покрив, друго е да построиш нов стадион. Живеем в свят на конкуренция както между човеци, така и между градове и региони, обобщи Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица