Свържи се с нас

Икономика

Средната работна заплата намалява с по 10 лв. на месец

Към края на юни работещите хора в България са общо със 74.9 хиляди повече, отколкото през март, като сега достигат 2.31 милиона.

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Средната месечна работна заплата през юни е паднала до 789 лв. от 799 лв. през май и 809 лв. през април, информират от Аргументи БГ. В същото време стойността за второто тримесечие е с 2.7% по-висока от първото тримесечеие на тази година и с 3.8% повече спрямо същия период на 2012 г., съобщи Националният статистически институт (НСИ) в петък. За една година заплатата в обществения сектор е нараснала с 5.1%, а в частния – с 3.1%.

През пролетта най-голямо увеличение на средния месечен доход са усетили заетите в секторите “Строителство” и “Образование”, съответно с 8.1% и 7.5% по-висока средна заплата. Спрямо 2012 г. най-много се е повишило заплащането в икономическите дейности “Селско, горско и рибно стопанство” – от 566 лв. до 683 лв. или с 20.7%. На второ място е ръстът при заетите в държавното управление – с 9.3% за една година до 944 лв. този юни.

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през юни 2013 г. са получавали заетите в сектора на създаване и разпространение на информация – 1790 лв., което обаче е спад спрямо май, когато са получавали средно 1822 лв.. На второ място се подреждат възнагражденията във финансовия и застрахователния сектор – 1526 лв. средно на месец. На трето е секторът на производството и разпределението на енергия и горива – 1 524 лв. за месеца, но с 54 лв. по-малко отколкото през май.

Сравнително високи остават средното месечно възнаграждение и в добивната промишленост (1199 лв. за юни) и научните и професионални дейности (1230 лв.).

Най-ниска през пролетта е била средната работна заплата на служителите в администрацията – 534 лв. и в хотелиерството и ресторантьорството с 540 лв. В сектора “Култура, спорт и развлечения” също се е увеличило наемането (с 13.6%), както и в селското стопанство – с 10.5%.

Заради сезонната заетост в момента наетите в хотелите и ресторантите са с над 52% повече, отколкото в края на зимата.

Към края на юни работещите хора в България са общо със 74.9 хиляди повече, отколкото през март, като сега достигат 2.31 милиона. Това обаче е с 0.6% или 13.3 хиляди по-малко, отколкото през миналата година, като най-много са освободените от преработващата промишленост (15.6 хиляди за година) и търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети (8.7 хиляди човека).

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица