Свържи се с нас

Новини

Две съвместни изложби, посветени на Шипченската епопея

Открити са две съвместни изложби посветени на Шипченската епопея

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

От 9 август до 2 септември габровци и гостите на града ще могат да посетят две експозиции, посветени на 136-та годишнина от героичната Шипченска епопея, информираха от Областна администрация – Габрово.

„Паметта за Освобождението в графики“ е съвместно дело на Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово, представена в Регионалния музей. По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) габровци оказват всеобхватна военна, разузнавателна, икономическа и медицинска помощ – формират се не само дружини на Българското опълчение, но и доброволчески милиционни отряди и чети, устройват се болници, осигуряват се вода, храна, боеприпаси, разузнавачи, поправят се пътища.

С изложбата двете културни институции представят паметта за събития и хора, чрез графични изображения, съхранени в литографии, графики, акварелни рисунки, пощенски картички и книги. В изложбата са включени и културни ценности от богатата музейна колекция – снимки, лични вещи и наградни отличия, дарени от потомците на габровските опълченци.

По същото време изложбата „Габрово и Освобождението“ ще очаква всички посетители на търговския комплекс, на бул.“Априлов“ в Габрово, където е експонирана тя.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Чрез документи, снимкови и графични културни ценности и материали, съхранявани в музея са представени в десет табла началото на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и нейният развой в Габровския край.

Музеят притежава богата колекция от оригинални документални и веществени свидетелства, белязали габровското участие във войната. Включеният летопис представя Габрово като града, непосредствено свързан с действията на Предния отряд на ген. Гурко, със защитата на стратегически важния за развоя на войната Шипченски проход, със зимното преминаване на Балкана и превземането на укрепения Шейновски лагер.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица