Свържи се с нас

Новини

Строителството на Депото в Габрово навлиза в интензивна фаза

Пилотна площадка за събиране на отпадъци от домакинствата ще се реализира в Габрово

Published

on

Заседание на Надзорната комисия от 8 август 2013г.

Заседание на Надзорната комисия от 8 август 2013г., снимка: Мария Радойчева

На 8 август в община Трявна се състоя поредното заседание на Надзорната комисия, сформирана с цел осъществяване на мониторинг по време на изпълнението на проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово, реализиран по ОП „Околна среда“. Новината съобщи експертът “Публичност” към Община Габрово Мария Радойчева. На заседанието присъстваха членовете на комисията, сред които представители на институциите, кметовете на общините Габрово и Трявна, екипът за реализиране на проекта и представители на фирмите, отговарящи за строителството и строителния надзор.

Заседание на Надзорната комисия от 8 август 2013г., снимка: Мария Радойчева

Заседание на Надзорната комисия от 8 август 2013г., снимка: Мария Радойчева

Ръководителят на проекта инж. Милена Гатева представи пред Надзорната комисия напредъка по дейностите в проекта, като основен акцент бе поставен на строителните работи. Поради неочакваните дъждове в началото на лятото и спецификата на работата, а именно копаене в стари отпадъци, в момента строителите, ДЗЗД „Еко Гео Димас”, актуализират Работната програма, така че тя да бъде оптимизирана и максимално ефективна и през следващите топли месеци. „Сега времето позволява и се работи интензивно. Ходът на строителството се движи според очакванията“, заяви Милена Гатева.

Строителните работи по клетката за депониране, снимка: Мария Радойчева

Строителните работи по клетката за депониране, снимка: Мария Радойчева

Към момента на територията на обекта е завършено изграждане на площадката за сепариране на отпадъци, почти напълно е изградена площадката за компостиране; изградени са експлоатационни и контролни пътища; съществен напредък има по изкопните работи по клетката за депониране на отпадъци; почти финализирано изграждане на външно довеждащо  водоснабдяване  и временно електрозахранване на обекта; във финален етап е строителството на административната сграда; почти завършен напорен резервоар за нуждите за водоснабдяването на обекта; постоянната ограда на депото е изградена в по-голямата си част.

Строителните дейности по площадката за компостиране

Строителните дейности по площадката за компостиране

„За двете общини Габрово и Трявна е изключително важно обектът да се бъде завършен дори и по-рано от предвидения срок, за да се облекчат жителите на общините с плащането на такса „Битови отпадъци“. Очакваме от екипа на проекта, строителите, авторския и строителния надзор да направят всичко възможно, за да имат Габрово и Трявна нова система за управление на отпадъците до края на 2014 година.“, заяви кметът на Габрово Таня Христова.

Част от площадката за компостиране и постоянната ограда

Част от площадката за компостиране и постоянната ограда

Тревненският кмет инж. Драгомир Николов беше категоричен, че таксите, налагани поради липсата на депо, отговарящо на всички европейски изисквания, са непосилни за хората, а за 2014 година са още по-високи. „Важни са стимулите, не само санкциите. Именно затова трябва да имаме една сериозна кампания, с която да обучим жителите на двете общини как да разделят отпадъците си и какви ползи да извлекат от това“, каза Драгомир Николов.

Пред Надзорната комисия бяха представени и реализираните до момента публични събития, които са част от дейностите по публичността на проекта. Предстои да се разгърне сериозна информационна кампания, която цели не само да приучи хората към двукомпонентно разделно събиране на отпадъците (на суха фракция – стъкло, метал, пластмаса, хартия и мокра фракция – биоразградими отпадъци), но и да промени коренно нагласите към опазването на околната среда и възприемането на отпадъка като ресурс. От екипа на проекта съобщиха, че съвсем скоро ще се състои примиерно излъчване на филма „Бунище Земя“, което жителите и гостите на двете общини ще могат да гледат безплатно.

По време на заседанието стана ясно, че е обявена и последната процедура по ЗОП за доставка и монтаж на оборудване по пет обособени позиции на обща стойност над 2 млн лева.

На финала на срещата пред членовете на Надзораната комисия беше представено предложението на Министерството на околната среда и водите в община Габрово да се създаде пилотна площадка за разделно събиране на отпадъците от домакинства.

Изграждането на тази общинска площадка е част от проекта за определяне на морфологичния състав на битовите отпадъци в България, разработване на рамка за събиране, обработване и докладване на данните с отпадъците, планиране и изграждане на пилотен общински център за разделно събиране на отпадъците от домекинствата, включително разработване на методика за отчитане и докладване на събраните количества отпадъци и обучение на заинетресованите страни.

Оттук нататък предстои уточняването на всички параметри и изисквания по изграждането на пилотната площадка, информира още Мария Радойчева. Реализирането на тази площадка в община Габрово цели да послужи за създаването на практически пример, чрез който да се изгради собствен и автентичен опит и една демонстрационна система, като отправна точка за понататъчни инициативи по събирането и управляването на отделните отпадъчни потоци от домакинствата в цялата страна.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица