Свържи се с нас

Новини

Строителството на Депото в Габрово навлиза в интензивна фаза

Пилотна площадка за събиране на отпадъци от домакинствата ще се реализира в Габрово

Published

on

Заседание на Надзорната комисия от 8 август 2013г.

Заседание на Надзорната комисия от 8 август 2013г., снимка: Мария Радойчева

На 8 август в община Трявна се състоя поредното заседание на Надзорната комисия, сформирана с цел осъществяване на мониторинг по време на изпълнението на проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово, реализиран по ОП „Околна среда“. Новината съобщи експертът “Публичност” към Община Габрово Мария Радойчева. На заседанието присъстваха членовете на комисията, сред които представители на институциите, кметовете на общините Габрово и Трявна, екипът за реализиране на проекта и представители на фирмите, отговарящи за строителството и строителния надзор.

Заседание на Надзорната комисия от 8 август 2013г., снимка: Мария Радойчева

Заседание на Надзорната комисия от 8 август 2013г., снимка: Мария Радойчева

Ръководителят на проекта инж. Милена Гатева представи пред Надзорната комисия напредъка по дейностите в проекта, като основен акцент бе поставен на строителните работи. Поради неочакваните дъждове в началото на лятото и спецификата на работата, а именно копаене в стари отпадъци, в момента строителите, ДЗЗД „Еко Гео Димас”, актуализират Работната програма, така че тя да бъде оптимизирана и максимално ефективна и през следващите топли месеци. „Сега времето позволява и се работи интензивно. Ходът на строителството се движи според очакванията“, заяви Милена Гатева.

Строителните работи по клетката за депониране, снимка: Мария Радойчева

Строителните работи по клетката за депониране, снимка: Мария Радойчева

Към момента на територията на обекта е завършено изграждане на площадката за сепариране на отпадъци, почти напълно е изградена площадката за компостиране; изградени са експлоатационни и контролни пътища; съществен напредък има по изкопните работи по клетката за депониране на отпадъци; почти финализирано изграждане на външно довеждащо  водоснабдяване  и временно електрозахранване на обекта; във финален етап е строителството на административната сграда; почти завършен напорен резервоар за нуждите за водоснабдяването на обекта; постоянната ограда на депото е изградена в по-голямата си част.

Строителните дейности по площадката за компостиране

Строителните дейности по площадката за компостиране

„За двете общини Габрово и Трявна е изключително важно обектът да се бъде завършен дори и по-рано от предвидения срок, за да се облекчат жителите на общините с плащането на такса „Битови отпадъци“. Очакваме от екипа на проекта, строителите, авторския и строителния надзор да направят всичко възможно, за да имат Габрово и Трявна нова система за управление на отпадъците до края на 2014 година.“, заяви кметът на Габрово Таня Христова.

Част от площадката за компостиране и постоянната ограда

Част от площадката за компостиране и постоянната ограда

Тревненският кмет инж. Драгомир Николов беше категоричен, че таксите, налагани поради липсата на депо, отговарящо на всички европейски изисквания, са непосилни за хората, а за 2014 година са още по-високи. „Важни са стимулите, не само санкциите. Именно затова трябва да имаме една сериозна кампания, с която да обучим жителите на двете общини как да разделят отпадъците си и какви ползи да извлекат от това“, каза Драгомир Николов.

Пред Надзорната комисия бяха представени и реализираните до момента публични събития, които са част от дейностите по публичността на проекта. Предстои да се разгърне сериозна информационна кампания, която цели не само да приучи хората към двукомпонентно разделно събиране на отпадъците (на суха фракция – стъкло, метал, пластмаса, хартия и мокра фракция – биоразградими отпадъци), но и да промени коренно нагласите към опазването на околната среда и възприемането на отпадъка като ресурс. От екипа на проекта съобщиха, че съвсем скоро ще се състои примиерно излъчване на филма „Бунище Земя“, което жителите и гостите на двете общини ще могат да гледат безплатно.

По време на заседанието стана ясно, че е обявена и последната процедура по ЗОП за доставка и монтаж на оборудване по пет обособени позиции на обща стойност над 2 млн лева.

На финала на срещата пред членовете на Надзораната комисия беше представено предложението на Министерството на околната среда и водите в община Габрово да се създаде пилотна площадка за разделно събиране на отпадъците от домакинства.

Изграждането на тази общинска площадка е част от проекта за определяне на морфологичния състав на битовите отпадъци в България, разработване на рамка за събиране, обработване и докладване на данните с отпадъците, планиране и изграждане на пилотен общински център за разделно събиране на отпадъците от домекинствата, включително разработване на методика за отчитане и докладване на събраните количества отпадъци и обучение на заинетресованите страни.

Оттук нататък предстои уточняването на всички параметри и изисквания по изграждането на пилотната площадка, информира още Мария Радойчева. Реализирането на тази площадка в община Габрово цели да послужи за създаването на практически пример, чрез който да се изгради собствен и автентичен опит и една демонстрационна система, като отправна точка за понататъчни инициативи по събирането и управляването на отделните отпадъчни потоци от домакинствата в цялата страна.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица