Свържи се с нас

Култура

Как децата се завръщат в миналото?

Published

on

снимка: АЕК “Етър”

снимка: АЕК “Етър”

Музеен детски кът „Открий какво умееш“ от вторник заработи на територията на Архитектурно – етнографския комплекс „Етър”, край Габрово. Детският кът е с работно време от 10 до 15 часа и предлага достъпно и атрактивно научна информация,  като въвлича малчуганите в игри и задачи, информира Петя Бонева от Музея на открито.

снимка: АЕК “Етър”

снимка: АЕК “Етър”

По време на откриването деца, на възраст от 4 до 12 години имаха възможност да направят глинен съд, да тъкат на стан, да поиграят на традиционни народни игри от времето на техните баби и дядовци, да участват в много други занимания и развлечения.

снимка: АЕК “Етър”

снимка: АЕК “Етър”

Организатори и партньори на инициативата са екипът на музея АЕК „Етър“, Департамент Археология на Нов български университет, с подкрепата и финансирането на фондация „Америка за България“. Основната идея на създателите на Детския кът е да покажат, че всеки от нас има свои специални умения и откриването им ни прави щастливи. „Вярваме, че запознаването с традиционните занаяти и народни традиции ще дадат увереност на децата в собствените им  възможности“, сподели Росица Бинева, уредник в АЕК „Етър”.

Този модерен формат на съществуване на специализирани експозиции за деца не само ги обучава и забавлява нестандартно. Той e привлекателен и за родителите, които ще открият едно различно лице на музеите,  пълноценен начин за прекарване на свободното време заедно със своите деца и нови възможности за тяхното образование и развлечение.

снимка: АЕК “Етър”

снимка: АЕК “Етър”

Официални гости на откриването бяха кметът на община Габрово Таня Христова и  зам.-областният управител на Габрово Ценка Йонкова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица