Свържи се с нас

Новини

Турнирът в памет на Йовчо Спасов – истински тенис празник

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Сериозно участие, страхотни емоции и чудесен тенис предложи XIV-то поредно издание на открития турнир на Габрово. Надпреварата за Купа „Йовчо Спасов“ привлече близо 80 любители на играта и се превърна в един от най-силните тенис турнири за аматьори проведени през тази година в България, информираха от габровската общинска администрация.

Турнирът беше за мъжки двойки и единично – жени. Организаторите от тенис клуб “Габрово“ решиха революционно да приложат вариант на игра „двойна елиминация”, която даде още един шанс на някой от отпадналите в основната схема. Домакините успяха да се справят блестящо с трудната задача за провеждането на многото мачове само на три корта.

Любопитен факт е, че до финалите стигнаха двама представители на фамилията Недевски. Нела Недевска беше една от габровските състезателки в надпреварата при дамите, които играха по схема за 16 участнички и получи „втори шанс“ да участва във женския финал. Тя загуби още на старта от Антоанета Маркова. В последствие си осигури правото да играе във финална за купата, в който отново отстъпи на Маркова с 3:6.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

До финала стигна и синът на Нела – Мирослав Недевски, който участва в турнира при двойките заедно с Мартин Дачев. Двамата изиграха великолепни срещи и зарадваха публиката с цялостното си представяне. Миро и Мартин записаха пет последователни победи по пътя си към финала. В мача за първото място габровците отстъпиха на Слави Делчев и Светозар Ковачев от Стара Загора, които пък си пробиха път до финала през схемата на „отпадналите“.

„Благодаря на всички, които участваха и наблюдаваха турнира. Получи се един великолепен празник на тениса, с който съм сигурен, че сме зарадвали някъде там горе нашия приятел Йовчо Спасов“, сподели Галин Христов, който изпълняваше ролята на главен съдия в турнира. „Благодаря на всички участници за феърплея който показаха, въпреки тежките условия – много горещото време и големия залог – финансов и морален. Благодаря също на всички хора, които подкрепяха нашите представители. След като по 15 часа на корта имаше публика, явно надпреварата е била на ниво. Екипът ни беше максимално мотивиран и мобилизиран да направи един много добър турнир, и мисля, че се справихме. Всички гости споделиха, че са очаровани от добрата организация, което може само да ни радва. Ние пък от своя страна трябва да благодарим на Община Габрово и „Общински спортни имоти“ за предоставената чудесна база и условия, които бяха оценени от гостите. Спокойно мога да кажа, че това беше най-добрия турнир, който организирахме в последните години. Вложихме много сърце и желание и сме щастливи от факта, че всички останаха доволни. Вече мислим за следващия, през 2014-та. Вярвам, че ще задържим нивото, а желанието ни е да го направим и още по-добър от тазгодишния“, допълни Галин.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Окръжната прокуратура проведе среща с ученици от НАГ

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово продължава участието си в образователната програма  „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна 2022- 2023 г.

В края на миналата седмица беше проведена среща с ученици от ХІ-ти клас на Националната Априловска гимназия в Габрово в Актовата зала на учебното заведение. При беседата прокурорът от Окръжна прокуратура – Габрово Людмила Рачева и завеждащият Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово Атанас Йорданов разясниха структурата на Прокуратурата като институция и основните функции на прокурора.

Обсъдени бяха въпросите какво е престъпление и какво е наказание по Наказателния кодекс.

На учениците беше представен реален казус от практиката, чрез който да могат да придобият представа за първоначалните процесуално-следствени действия от страна на разследващите органи и прокурора при извършено престъпление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Приеха Областната аптечна карта на Габрово

Published

on

Областната аптечна карта на Габрово бе приета по време на заседание на Междуведомствената комисия, председателствана от областния управител Кристина Сидорова.

Картата дава актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и идентифицира необходимостта от разкриването на нови аптеки, като определя и необходимия брой на магистър-фармацевтите в област Габрово.

Тя съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствените продукти за домашно лечение от населението в областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, които реално практикуват професията.

За територията на областта, съобразно критериите, определени от Министерство на здравеопазването, е дефинирана необходимост от общо 47 аптеки, една от които денонощна.

Към момента на територията на областта функционират следните аптеки разпределени по общини: Габрово – 28, Дряново – 3, Севлиево – 11, Трявна – 5 /вкл. в гр. Плачковци – 1/.

В Становището на комисията, разработила Областната аптечна карта, се отчита необходимостта от разкриване на 1 нова аптека в община Дряново и 1 аптека с денонощно обслужване в община Севлиево. Предвидена е също така реорганизация на дейността на някои аптеки.

Поне по 1 аптека в общините Дряново, Севлиево и Трявна трябва да бъде пререгистрирана като аптека за отпускане на лекарствени продукти, включително приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура, без изготвяне на лекарствени форми за очи и на разтвори за парентерално приложение.

Поне 1 аптека в община Трявна трябва да договори с НЗОК отпускане на лекарствени продукти, предписвани по Протокол от група IC, предназначени за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти; за медицински изделия – превръзки за булозна епидермолиза; за сензори за продължително измерване на нивото на глюкозата и за интермитентни катетри.

Поне 1 аптека в община Дряново ще трябва да монтира автомат за лекарства (тип вендинг), предвид липсата на денонощна аптека. Необходимият минимален брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, е значително по-голям от реалния.

При необходими 125 магистър-фармацевти, в момента работят 74, а помощник-фармацевтите са 45 при необходими 66. Предстои Областната аптечна карта да бъде представена в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна има готовност да посрещне зимата

Published

on

Община Трявна има готовност да посрещне предстоящия зимен сезон. Това сочат официалните доклади на структурите, ангажирани с осигуряването на нормални условия за работа и живот през зимата на хората на територията на Община Трявна, които бяха приети от областния управител на област Габрово тази година.

ДЗЗД „Зимно поддържане“ – Трявна е консорциумът, отговарящ за зимното поддържане на общинската пътна мрежа. Разполагат с 25 бр. оборудвана снегопочистваща техника и необходимото количество инертни материали. Създадена е и необходимата организация за поддръжка на републиканската пътна мрежа, преминаваща през територията на Община Трявна, с ОПУ – „Пътен кантон“ – Трявна.

Готовност за работа през зимата имат всички здравни и лечебни заведения на територията на Община Трявна, наличните транспортни фирми, както училищата и детските градини.

„Подготовката на Община Трявна за предстоящия зимен сезон започна още през месец октомври. С моя Заповед бяха възложени за изпълнение конкретни мероприятия със срокове и отговорници, като кметът на кметство Плачковци, кметските наместници по места, ръководителите на училища и детски градини в общината, управителят на „Дом за стари хора – гр. Трявна“, главен специалист „ЦСРИ“ и „Социално предприятие“ разработиха оперативни планове, в които са предвидени конкретни мерки за навременното снабдяване на населението с храна и стоки от първа необходимост, включително и производство на хляб и хлебни изделия“, коментира кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна е в непрестанна връзка с ръководителите на Енерго – Про Мрежи АД Варна – МИР Трявна и „ВиК“ ООД – район Трявна, които също са оборудвали и привели в готовност своите аварийни екипи за изпълнение на неотложни аварийно-възстановителни работи в зимни условия. И тази година, приоритетно в Трявна и Плачковци ще бъдат почиствани от сняг зоните около болници, детски градини и училища, автогари, ЖП гари, хлебопекарни, социални заведения и пр.

При влошени метеорологични условия, ръководството на Община Трявна съвместно с органите на РУ на МВР – Трявна, има разработен план за въвеждане на варианти за временно ограничаване на движението и обходни маршрути по общинската пътна мрежа.

Не на последно място е извършено цялостно почистване от излишна храстова и дървесна растителност на 4,1 км зона на река Тревненска, както и на сухия и мокър откос на микроязовир „Трявна“.

Осигурена е необходимата подготовка и екипировка за работа при зимни условия на Планинска спасителна служба и Доброволно формирование „Трявна“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица