Свържи се с нас

Любопитно

Технологиите, на които казваме “чао”

Published

on

чао братле

Главоломното развитие на технологиите води до появата на нови устройства за сметка на добре познати стари такива, които са имали съществено значение за нас преди години.  „Бизнес инсайдър“ изрежда поредица устройства, които допреди 20 г. приемахме за даденост, а сега с удоволствие се сбогуваме с тях, съобщиха от образователния портал Академика БГ. Някои от тях все още използваме от време на време, докато за други просто се присещаме с носталгична усмивка.

  1. Съхраняването на данни на дискети и компакт дискове вече е спомен. За перфокартите и касетките да не говорим – мнозина от по-младите потребители едва ли знаят какво е това.

2. Дори външните хард дискове все още се ползват от малцина след навлизането ни в ерата на облачните услуги като Box, Dropbox, iCloud, Google Drive, Carbonite и SkyDrive.

3. Будилникът с аларма. За какво ни е, след като всеки мобилен телефон днес разполага с тази функция?

4. Хартиените телефонни указатели, речници и енциклопедии. За какво са ни, след като ги има в цифров вид?

5. Факс машините също изгубиха полезността си след широкото разпространение на имейла като основна форма за бизнес комуникация.

6. Видео плейърът– мечтана джаджа от 90-те, бе отвян първо от появата DVD-плейърите, а след това бе напълно изтласкан от системите за домашно кино и, разбира се, от компютрите.

7. Персоналните компютърни помощници (PDA) със стилус също загубиха първоначалния си блясък след появата на смартфоните.

8. Географските и пътни карти на хартия.

9. Публичните телефони с монети и фонокарти.

10. Наземните телефонни линии.

11. Малките обяви във вестниците.

12. GPS устройствата за навигация. Подобно на пейджърите и те вече не се използват, както в миналото поради простата причина, че на смартфона си имаме Google Maps или подобните услуги за навигация през iPhone иAndroid.

13. Видеотеките, с които бяха пълни кварталите ни, също изчезнаха яко дим. Особено тези с пиратските заглавия от началото на 90-те. Същата съдба сполетя и огромна част от компютърните клубове.

14. Информационните услуги през телефона. Помните ли когато въртяхме на номер 144, за да получим информация за телефоните на дадено учреждение или за неговия адрес?

15.  Интернетът през Dial-up. Помните ли с какво вълнение слушахте цвърчащия звук, когато компютърът ви се връзваше за пръв път със световната мрежа през домашния ви телефон?

16. Платените имейл акаунти. Защо са ни, след като си имаме Gmail?

17. Промиването на филмови ленти. Все по-малко хора вече ходят до близкото фото, за да извадят на хартия няколко от хилядите снимки, нащракани с дигиталния фотоапарат, смартфон или таблет.

18. Компакт дисковете с техните крайно недостатъчни 600 MB памет също залязоха от мода, отстъпвайки на DVD и Blu-Rayносителите.

19. Дори бутоните също са на изчезване с нашествието на устройствата със сензорни екрани.

20. Скъпите разговори на дълги разстояния. Благодарение на програми за безплатен чат като Skype, Viber, WhatsApp и други международните разговори станаха напълно безплатни през Wi-Fi.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица