Свържи се с нас

Новини

Трима претендентите за стипендията Максим Райкович

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Трима са претендентите за общинската стипендия за студенти на името на Архимандрит Максим Райкович, които подадоха документи в срок до 30 юли, съобщиха от Община Дряново. По реда на подаване на документите първа е Силвия Иванова Пенчева, студентка във ВТУ \“Св. св. Кирил и Методий\“, специалност Философия, завършен 3-ти курс на обучение. Втора е Калина Пламенова Василева, студентка в Глазгоуския университет (гр. Глазгоу, Шотландия, Великобритания), специалност Английски език и театрални изкуства, завършен 1-ви курс на обучение. Трети е Тодор Тодоров Дабков, студент в СУ \“Св. Климент Охридски\“, специалност Право, завършен 1-ви курс на обучение.

Общинската стипендия „Архимандрит Максим Райкович” за дряновски ученици и студенти бе учредена с решение на Общински съвет – Дряново, през януари 2008 година, в чест на 150-годишнината от създаването на Дряновското класно училище. Предложението за това бе внесено от тогавашния общинския съветник Георги Цветков. Пет месеца по-късно Общинският съвет приема и Правилник за стипендия „Архимандрит Максим Райкович” за дряновски ученици и студенти.

Стипендията за дряновските студенти, обучавани във висши учебни заведения в страната и чужбина, е в размер на 200 лв. месечно за периода на учебната година (девет месеца).

От учредяването на стипендията до сега нейни носители са били студентите: за учебната 2008/2009 г. – Невена Славчева Илиева, студентка във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”; за учебната 2009/2010 г. – Галина Микова Цанкова, студентка във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”; за учебната 2010/2011 г. стипендия не е присъдена поради липса на кандидати, отговарящи на условията; за учебната 2011/2012 г. – Добромир Веселинов Рашков, студент във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Кой от тримата студенти – претенденти за общинската стипендия ще стане шести по ред нейн носител ще се разбере в началото на месец септември т.г.

От местната общинска администрация припомнят, че кандидати за стипендия – ученици също са трима. По реда на подаване на документите първа е възпитаничката на СОУ „Максим Райкович” Йоанна Венциславова Йорданова, която в новата учебна 2013/2014 година ще бъде в 10 клас. След нея се нарежда 11-класнитък от същото училище Митко Данчев Сираков, а трети е 12-класникът Нено Сергеев Илиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на Габрово

Published

on

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на област Габрово, съобщиха от областната администрация.

Той беше представен пред екипа на администрацията от областния управител Кристина Сидорова.

Андрей Николов е назначен със Заповед на служебния министър – председателя от 12 август 2022 г. Той приема поста от Ивелин Стоянов, който благодари на екипа за професионализма и добрия синхрон в съвместната работата. На новия екип той пожела успех.

„Приех тази отговорна длъжност с нужния респект и готовност да продължим добрите практики в управлението“, заяви Андрей Николов и допълни, че начело с областния управител ще направят необходимото за добрата организация за прозрачното провеждане на изборите на 2 октомври.

Андрей Николов е магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство. Работил е в частния сектор в управлението на финансовите и нефинансовите междуфирмени отношения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

РЗИ – Габрово с проверки по спазването на противоепидемичните мерки

Published

on

Регионалната здравна инспекция в Габрово отново напомня на всички граждани на територията на област Габрово, че със заповед на министъра на здравеопазването за периода от 11 до 18 август са въведени временни противоепидемични мерки на територията на цялата страна.

В изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването, РЗИ – Габрово извършва засилени проверки по спазването на противоепидемичните мерки.

Във фокуса на извършвания контрол попадат: лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, в транспортни средства на градския транспорт: релсови превозни средства, тролейбуси и автобуси, и прилежащите им спирки и станции на закрито.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Жена пострада при челен сблъсък на пътя Габрово – Трявна

Published

on

Жена пострада при челен удар между кола и пътнически бус. За щастие животът на пострадалата е извън опасност. Тя е била транспортирана и настанена в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Тежката катастрофа е станала снощи, 14 август, около 18.00 часа на пътя Габрово – Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По данни на полицията пътният инцидент е причинен от 56-годишен водач, който управлявайки „Ситроен С3“, не съобразил скоростта си с пътните условия.

При движение в посока към Трявна, на мокра пътна настилка, той изгубил контрол над автомобила, навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в движещия към Габрово бус „Мерцедес Спринтер“.

В резултат на натъспилото пътнотранспортно произшествие пострадала 67-годишната жена, която се возела в пътническия микробус.

Пострадалата била откарана в габровската болница, където била установена фрактура на дясното колянно капаче, за щастие без опасност за живота.

Пробите за алкохол на водачите са отрицателни. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица